Csúcsra járnak az éves statisztikák. Az Eurostat legutóbb épp arról készített összesítést, hogy tavaly hányan foglaltak szállást, rendeltek autót magánszemélyektől valamilyen online megoldás segítségével.
Hirdetés
 

Az EU-s háztartások infokommunikációs képességeit, szokásait vizsgáló tavaly lefolytatott nagy kutatás részét képezte az úgynevezett együttműködő, vagy közösségi gazdaság erejének feltérképezése is. A nemrégiben nyilvánosságra hozott adatokból az látszik, hogy a szállásfoglalásoknál már igen komoly szerepe van az ajánlatokat egybe gyűjtő, piactérként funkcionáló Airbnbnek és társainak.

Szállnak rendelkezésre

Mint kiderült, hatból egy uniós polgár már a szálláshely internetes oldalán, vagy mobil applikáción keresztül bonyolította le az adott privát ház, apartman, szoba, vagy nyaraló foglalását. A többségük dedikált weboldalt, vagy alkalmazást használt, a többiek pedig éltek a közösségi oldalak és egyéb a témához kapcsolódó weboldalak, illetve applikációk nyújtotta lehetőségekkel.

A magánszállások magánjellegű online foglalásában az amúgy sok minden másban inkább konzervatívabbnak tartott britek, illetve a luxembourgiak járnak az élen. Az Egyesült Királyságban tavaly már lényegében minden harmadik ember élt ezzel a lehetőséggel a 16-74 éves korosztályban. Luxembourgban ez az arány 22 százalékos, de hasonló az arány Írországban, Máltán, valamint a hollandoknál is.
 

Az elmúlt 12 hónapban privát szállást online rendelők aránya (forrás:Eurostat)


A skála másik végén, mindössze 1 százalékkal a csehek állnak, de a ciprusi 4 százalék se veri ki a biztosítékot. A sereghajtók között van még Portugália és Románia 6-6, illetve Horvátország 7 százalékkal. Magyarország a középmezőnyt erősíti, de 13-as mutatója még nem éri el az uniós átlagot, pedig amúgy egy másik Eurostat felmérés szerint éppen mi magyarok vagyunk az Európai Unión belül a leginkább világháló függők, legalábbis akkor, ha a közösségi oldalakról van szó.

Az autó még nem robog annyira

Egyelőre még nem olyan népszerű a szállítási szolgáltatás közvetlen és digitalizált igénybevétele. Ezzel a lehetőséggel, vagyis, hogy a szállítás megrendelését valamilyen online formában, de privát úton érjék el, csupán az uniós polgárok 8 százaléka élt 2017-ben.

Szállítási szolgáltatást másik magánszemélytől a legnagyobb arányban ugyancsak az Egyesült Királyságban (27%) vesznek igénybe, de szintén ott van az éllovasok között Észtország (20%) és Irország (17%). A balti államon nincs is mit csodálkozni, hiszen ők még a személyszállítási piacot felbolydító Uber által generált jogi, piaci problémákat is 21. századi módon kezelték, és nem úgy, mint nálunk. Az egyre inkább szolgáltató államként funkcionáló Észtország világméretekben is vállalná az Uberre vonatkozó adók beszedését.

Az uniós sor másik végén ismét feltűnnek a ciprusiak (1%), de szinte ugyanennyire inaktívak a csehek, az osztrákok, a portugálok, valamint a románok (2-2%). Magyarország a maga 3 százalékával szintén a futottak még kategóriába tartozik. Igaz, hasonló mutatót produkált például Németország is.

Fiatalság, bolondság?

Kor szerinti megoszlásban a szállásfoglalás közösségi formáját leginkább a 25-54 éves korosztály preferálja, már közel a negyedük él a modern digitális technológiákban rejlő lehetőségekkel, míg a szállítási szolgáltatások peer-to-peer modellje inkább a 16-24 éves korosztály körében népszerű, itt az arány eléri már a 14 százalékot.

Az összesítés szerint a magánszállások webes-appos foglalása Észtországot és Csehországot kivéve lényegében minden uniós tagállamban megelőzi a szállítási biznisz aktivitását. A balti államban az előbbi aránya 15, utóbbié 20 százalékos. Csehországot szinte nem is érdemes említeni, mert mindkét területen elenyésző az aktívak aránya (1 és 2 százalék).

Közösség & HR

Újabb egymilliárd dolláros befektetés a legértékesebb MI-fejlesztőbe

A kínai SenseTime elképesztő tempóban fejlődik, és ilyen ütemben szívja fel a befektetői tőkét is.
 
A szállodaipar soha nem látott hatékonysággal képes kiszolgálni a pihenést és a kikapcsolódást. Ugyanakkor rengeteg munka és erőforrás van mögötte, hogy ön ezt cikket hotelszobája kényelméből olvashatja.

a melléklet támogatója a TP-Link

Reakció „A CIO-k elmondták, hogy alkalmazható az agilitás egy nagyvállalatnál” című cikkünkre, amely a CIO Hungary 2018 konferencia tudásmegosztást segítő programjának tapasztalatait foglalta össze.

A CIO-k elmondták, hogy alkalmazható az agilitás egy nagyvállalatnál

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.