A Facebook adja hozzá hardvert: pontosabban átadja a közösségnek saját mesterséges intelligencia rendszereihez épített hardvereinek a terveit.

Ez a Facebook válasza a Google nagylelkűségére. A keresőóriás egy hónapja jelentette be, hogy megnyitja a mesterséges intelligencia (AI – artificial intelligence) rendszerek fejlesztéséhez készített fejlesztői környezete, a TensorFlow forráskódját. Most viszont a Facebook hardverdizájnt mesterséges intelligenciához a fejlesztői közösségnek.

Tegnap jelentette be a cég, hogy az Open Compute Project keretében bárki által felhasználhatóvá teszi saját mesterséges intelligencia rendszereihez fejlesztett speciális szerverének a terveit.

A Facebook még 2011-ben hozta létre az Open Compute Project (OCP) nevű kezdeményezést. Az oregoni Prineville-ben található adatközpontjának kialakításakor nyilvánossá tette az adatközponti szerverek informatikai dokumentációját. Az OCP közösségének célja olyan adatközponti hardverek megalkotása, amelyekkel egyszerűbbé és olcsóbbá tehető a skálázható rendszerek (webes kiszolgálók, cloud computing stb.) üzemeltetése, nyílt és szabadon hozzáférhető vagy módosítható tervekkel könnyítve meg a kivitelezést. Az OCP-hez azóta egy sor cég csatlakozott szállítói oldalról (Cisco, HP, Intel, Microsoft, VMware stb.) és vevői (Goldman Sachs, Bank of America stb.) oldalról egyaránt.

Big Sur – mesterséges intelligenciához

A Facebook még tavaly indította célzott mesterséges intelligencia kutatásait. A Facebook AI Research három kutatócsapata – kettő az Egyesült Államokban, egy pedig idén nyártól Párizsban – főleg olyan területeket kutat, melyek a közösségi oldal szolgáltatásainak a bővítését, valamint a felhasználói profilok tökéletesítését szolgálják: természetes nyelvi feldolgozást, valamint kép- és beszédfelismerést. Ugyanakkor a csapatok azzal is foglalkoznak, hogy tökéletesítsék a mesterséges intelligencia alkalmazások futtatásához szükséges infrastruktúrát.

Ennek a munkának az eredménye a Big Sur névre keresztelt szerver. Az Open Rack-kompatibilis szerverek az Nvidia Tesla GPU-i köré épülnek. (Azt már korábban felfedezték, hogy a GPU-k nagyon jól teljesítenek nagy számítási igényű feladatoknál, emiatt például szuperszámítógépeknél is előszeretettel használják azokat.) Egy egységben nyolc darab Nvidia Tesla GPU M40 van. Ezeket a grafikus processzorokat szűk hónapja mutatta be a távol-keleti gyártó kifejezetten a gépi tanulást célzó hardverekhez.

Big Sur: nagy a teljesítménye, és gyerekjáték szerelni

A Big Surok kialakításában minden az adatközponti felhasználást segíti: egyszerűen karbantartható, bármelyik alkatrész – még az alaplap is – gyorsan és egyszerűen cserélhető. Gyakorlatilag csak a hűtőbordák felhelyezéséhez kell csavarhúzó, minden más kézzel megoldható.

AI-fejlesztők, szabad a vásár!

A Facebook részéről azonban egyáltalán nem jótékonyság, hogy eddigi eredményeit bárki számára elérhetővé teszi. Egyfelől ez reményeik szerint ösztönzőleg hat majd a tehetséges fejlesztőkre, hogy közvetve vagy közvetlenül beszálljanak a Facebooknál folyó fejlesztésekbe. Ugyanakkor az sem elhanyagolható előny, hogy ezzel a vállalat lényegében "ki tudja szervezni" kutató-fejlesztő tevékenységének egy szeletkéjét úgy, hogy annak költségei sem kell állnia. Ráadásul ezzel még az Amerikában is egyre nagyobb gondot okozó munkaerő-hiányra is gyógyír lehet.

Nem elhanyagolható a szabványosodás kérdése sem. A Facebook nem is tagadja, hogy számít a közösség erejére abban, hogy a Big Sur architektúrája szabvánnyá váljon. Ez ugyanis hosszabb távon a Facebook számára is olcsóbbá teszi a technológiát.

Cloud & big data

Egyre furcsábbak lesznek a CAPTCHA tesztek, ahogy a gépek is okosodnak

Már nagyon jók például például a fényképek címkézésében, de a logikai összefüggéseken könnyen fennakadnak. Igaz, ezzel így lehet némelyik emberi felhasználó is.
 
Hirdetés

Adathelyreállítás pillanatok alatt

A vírus- és végpontvédelmet hatékonyan kiegészítő Zerto, a Hewlett Packard Enterprise Company platformfüggetlen, könnyen használható adatmentési és katasztrófaelhárítási megoldása.

A válasz egyszerű: arról függ, hogy hol, hogyan és milyen szabályozásoknak és üzleti elvárásoknak megfelelően tároljuk az információt. A lényeg azonban a részletekben rejlik.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.