Világszerte már az idén is 60 millió háztartás köt speciális feltételekkel biztosítást. A netre kötött szenzorok évi több száz dollárt spórolhatnak a tulajnak.

A Juniper Research október elején közzétett kutatása alapján gyors ütemben növekszik az új insurtech megoldásokra épülő lakásbiztosítások száma. A 2017 végére becsült 60 milliós szám 2022-re már 86 millióra bővülhet, vagyis öt éven belül az éppen futó lakásbiztosítások nagyjából 10 százaléka lehet insurtech szerződés világszerte. Ennek alapján az okosotthon-technológiák és a mesterséges intelligenciára alapuló kockázati minősítő rendszerek integrációja a felhasználói szokások változásával együtt végleg megvetette a lábát az (ingatlan)biztosítások piacán is.

Nehezebb terepen is elég gyorsan fejlődnek

A diszruptív, internet alapú üzleti modellek a pénzügyi és biztosítási szektorban is gyorsan növelik részesedésüket, a Technavio piackutató szerint évente 10 százalékot is meghaladó növekedési ütemre számíthatunk az évtized végéig. A biztosítási piac igen erősen szabályozott területnek számít, és az új szereplők belépését a magas tőkeigény is korlátozza, így a Juniper által prognosztizált 7,5 százalékos fejlődés még látványosabb.

A növekedést hajtja, hogy a hagyományos piaci szereplők igyekeznek a változások elébe menni, és akár befektetőként is beszállnak az insurtech cégekbe. Mások persze minden eszközzel gátolni próbálják az új generációs piaci szereplők erősödését: éppen tegnap számoltunk be róla, hogy az uniós bankfelügyelet szerint bizonyos pénzintézetek összejátszhattak abban, hogy a rivális fintech vállalkozások ne kapják meg az amúgy törvényesen igényelt ügyféladatokat.

Visszatérve a biztosítási területre, a Juniper Research szerint általánossá váló megközelítés a meghatározott okosotthon-kiegészítők és a hozzájuk kapcsolódó biztosítási feltételek kidolgozása. Ez a felmerülhető károk aktív megelőzését vagy mérséklését célozza: olyasmire kell gondolni, mint például a víz szivárgását érzékelő és jelentő szenzorok felszerelése, melyek nyilvánvalóan segíthetnek időben reagálni egy nagyobb beázás előtt.

Az európai biztosítók kinyitották a pénzcsapot

Az insurtech alapú lakásbiztosítási szerződések legnagyobb piaca a Távol-Kelet és Ázsia, ahol 2022-ig az új generációs biztoítótársaságok nyomulásának köszönhetően már a kötések több mint negyed része magában foglal majd ilyen típusú megállapodásokat. A Juniper Research azt is kikalkulálta, hogy a technológiára épülő,  gyorsabb és hatékonyabb végrehajtási lehetőségekkel az ügyfelek átlagban 221 dollárnyi biztosítási díjat spórolhatnak meg évente.

A kutatás igazolja a fentebb is vázolt trendet, amely szerint az insurtech szektor befektetői között meghatározó súllyal szerepelnek a hagyományos biztosítók, illetve a hagyományos biztosítók befektetési részlegei. Közülük is az európai cégek, így az Allianz Ventures, az AXA Strategic Ventures és a Munich Re/HSB Ventures invesztáltak a legtöbbet az új iparágba. Ezzel nem csak saját termékeiket próbálják fejleszteni, de elébe mennének az ajtón kopogtató a diszrupciós hatásoknak is.

A Juniper Research globális kutatásából kiderül, hogy a jelenlegi érdeklődés középpontjában a kárigények bejelentését és feldolgozását gyorsító technológiák állnak. A mesterséges intelligenciával automaizált és felpörgetett folyamatokon keresztül a nagy biztosítók 2022-re közel 5 milliárd dollárt spórolhatnak meg. Az ágazatot leginkább átalakító technológiákat egyébként a mesterséges intelligencia mellett a fejlett chatbotokban és a biztosítási telematikában azonosítják.

Közösség & HR

Melyik városban működik a legtöbb megfigyelő kamera?

A legjobban bekamerázott városok globális toplistáján 20-ból 18 kínai települést találunk, és a világ összes ilyen megfigyelő eszközének is több mint a fele működik Kínában.
 
Hirdetés

Van olyan tanácsadó, aki pénzt hoz?!

Pedig külső szemlélőként csak annyit mutat meg, hogy miből van hiány és miből van fölösleg. Ám ha szoftverlicencekről van szó, ez százmilliókat is érhet – megtakarításban.

Érdemes-e használt szoftvert venni a vállalatnak? És ha igen, hogyan? Egy biztos, nem úgy, mint egy használt autót.

a melléklet támogatója az IPR-Insights

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.