Úgy tűnik, nagyon tartanak a technológia világából érkező riválisoktól a hagyományos pénzintézetek. Múlt héten az EU-s ellenőrök már több tagállam bankfelügyeleténél jártak az ügy miatt.
Hirdetés
 

Ha valamit nem tudsz megakadályozni, állj az élére - tartja a mondás. Az európai pénzintézetek viszont találtak egy másik módot arra, hogy bánjanak el a fintech cégek jelentette egyre komolyabb fenyegetéssel.

Összezártak a bankok

A Financial Times értesülései szerint a múlt hét folyamán Lengyelországba és Hollandiába látogattak brüsszeli ellenőrök, ahol azt vizsgálták, milyen módszerekkel próbálták a bankok megakadályozni, hogy a technológiai iparból érkező riválisok hozzáférhessenek féltve őrzött ügyféladataikhoz.

Az Európai Bizottság (EB) elismerte, hogy be nem jelentett ellenőrzéseket végzett több nemzeti felügyeleti szervnél, amely egy trösztellenes vizsgálat keretében történt. A hivatalos tájékoztatásban ugyan konkrét országnevek nem szerepelnek, de az amerikai lap meg nem nevezett forrásoktól származó információit utólag a holland hatóságok megerősítették. 

Az uniós bankfelügyeleti ellenőrök azt a gyanút igyekeztek kivizsgálni, miszerint a pénzintézetek összejátszottak abban, hogy a rivális fintech vállalkozások ne kapják meg az amúgy törvényesen igényelt ügyféladatokat. Úgy tűnik, bizonyos bankok és érdekképviseleti szervezetek összejátszottak és mindenféle mondvacsinált indokkal obstruálták az információk kiadását. Tették mindezt úgy, hogy az ügyfeleik beleegyeztek személyes adataik harmadik félnek történő kiadásába.

Jobb keresztbe tenni, mint megijedni?

A helyzet jól illusztrálja, milyen potenciális hatásai lehetnek a történelem során keveset változó bankszektorra annak, hogy különböző technológiai megoldásokkal immár nem hagyományos pénzintézetek is képesek pénzügyi szolgáltatásokat nyújtani. A trükkös ellenállás a bankok részéről viszont egyáltalán nem tetszik az EU-nak, amely igyekszik kiaknázni a fintechben rejlő gazdasági potenciált.

Ennek megfelelően jövőr új szektoriális szabályozás lép életbe, amely még egyértelműbben támogatja majd a fentebb említett adatszolgáltatási folyamatot. A Payment Services Directive 2 (PSD2) kötelezővé teszi az európai bankoknak, hogy a technológiai vállalatok minden gond nélkül hozzáférhessenek az információkhoz, amennyiben arra az ügyfél engedélyt ad. Így akár a Facebookból, Google-ből és az Amazonból is egy csapásra közvetlen banki konkurencia válhat.

A témában egyébként nem most folyik első ízben vizsgálat. Nemzeti szinten tavaly Németországban már volt egy hasonló ügy. Az ottani szabályozók megállapították, hogy a helyi bankok törvénytelen eszközökkel akadályozták az ügyféladatokhoz való hozzáférést az azokat igénylő külső szolgáltatóknak.

Piaci hírek

Már nem a CIO-é a legjobban fizető IT-vezetői állás

Legalábbis Amerikában. A stratégiaalkotás és az IT-büdzsé menedzselése továbbra is az ő feladatuk, de eljött a specializálódás kora.
 
Ehhez is a felhőszolgáltatások adják a nagy lökést, teret adva a kísérletezéshez.
A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport ötödik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2017 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.