A dél-koreai vállalat öt év alatt tervezi a hatalmas összeg elköltését, amelynek két fókuszpontja a csipgyártás és a biofarmácia.

Öt év alatt, azaz 2026-ig bezárólag összesen 450 trillió wont költ beruházásokra és kutatásfejlesztésre a Samsung. A most bejelentett, nagyjából 355 milliárd dollárt jelentő fejlesztési tervek több mint 30 százalékkal haladják meg azt a szintet, amely a cégnél a korábbi ötéves időszakban valósult meg.  

A globális szabadalmi versenyben élen járó Samsung által vázolt program keretében elsősorban stratégiai üzletágakra fókuszálnak, ezek közé tartoznak a félvezetők, a biofarmácia és az új generációs technológiák. A tőkekiadásokra és kutatásra szánt 450 trillió won 80 százalékát hazai terepen, Dél-Koreában fektetik be. A cég becslése szerint a grandiózus expanzió 80 ezer új munkahelyet is teremt majd az elkövetkező időszakban.

A friss adatok tulajdonképpen a tavaly nyilvánosságra hozott hároméves terv újrarajzolásának, kibővítésének is tekinthetők. A Samsung 2021-ben arról beszélt, hogy három év alatt 240 billió wont fog költeni a stratégiai ágazatokra. A tavaly megfogalmazott célokhoz képest a mostani terv mind nagyságrendjében, mind munkahelyteremtő képességében komolyabb vállalásnak minősül.

Részletes útiterv

Ami a konkrétumokat illeti, a pénzből biztosan bőven jut majd a memóriacsipek tökéletesítésére, de a cég erősíteni kívánja az új gyártási anyagokkal és csiparchitektúrával kapcsolatos kutatásokat is. A tervezett beruházások terepe lesz a logikai csipek fejlesztése, különös tekintettel az alkalmazásprocesszorokra és a képérzékelőkre. A tervek között szerepel továbbá olyan processzorok tervezése, amelyekben egyesítik a memóriával kapcsolatos és a feldolgozási funkciókat.

A szerződéses félvezetőgyártás témájában a 3 nanométeres technológián alapuló csipek tömeggyártásának mielőbbi megvalósítása a cél. A terület fontosságát bizonyítandó a cég azt mondta, amennyiben a Samsung üzletága képes lesz a szektor legnagyobb szereplőjévé nőni, az olyan hatással lehetne Dél-Koreára, mintha egy másik, a jelenlegi Samsung Electronicsnál nagyobb konglomerátum fűtené az ország gazdasági összteljesítményét.

A kormányzati célok mindezzel egybevágnak, hiszen Dél-Korea vezetés (sok más régióhoz, példuál az EU-hoz hasonlóan) kiemelt fontosságot tulajdonít a félvezetőgyártásnak, amelyet jelentős állami támogatással igyekszik erősíteni.

A biofarmácia területén a szerződéses gyártással foglalkozó leányvállalatok (Samsung Biologics és Bioepis) esetében kulcsfontosságú a gyártási kapacitás, illetve általában a portfólió bővítése. Végezetül a beruházási terv részét képezik a szintén stratégiai ágazatok közé sorolt 5G-s és 6G-s távközlési hálózatok, valamint a mesterséges intelligencia.

Piaci hírek

Bug bounty programot hirdetett a legaktívabb hekkercsoport

Nem ismert sérülékenységek felfedezéséért általában az érintett cégek szoktak fizetni biztonsági szakembereknek. Ebben az esetben viszont egy bűnözői csoport ajánlott díjazást azoknak, akik hajlandók velük együttműködni.
 
Éltek már vissza a bankkártyaadataival? Ha nem, akkor azt nagy valószínűséggel egy csalásfelderítő rendszernek köszönheti.

a melléklet támogatója a Balasys

A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.