A magántőke-befektetési társaság az elmúlt években látványosan erősítette arzenálját a szektorban. Ezúttal az amerikai SailPoint került a kosarukba.

Újabb, kifejezetten nagyösszegű felvásárlással halatott magáról az utóbbi években csillapíthatatlan étvágyúnak bizonyuló Thoma Bravo. A magántőke-befektetési társaság 6,9 milliárd dollárt hajlandó adni az azonosság- és hozzáférés-kezelés (IAM) területére fókuszáló SailPoint biztonsági cégért.

A texasi székhelyű SailPoint portfóliójában mesterséges intelligenciával felturbózott alkalmazásokat találunk, amelyek többek között alkalmasak a hálózatokban észlelt, nem szokványos aktivitás automatikus kiszúrására. Ez megnehezíti az illegális hozzáférésre vágyó külső támadók dolgát, egyben segít tehermentesíteni az informatikai rendszerek működését felügyelő IT-csapatot.

A személyazonosság-kezelés területe a táv- és hibrid munkavégzés elterjedésével csak még fontosabbá vált a szervezetek számára, így piaci potenciál bizonyosan van a SailPoint által kínált megoldásokban. Egy nemrégiben közzétett kutatás előrejelzése szerint az IAM-piac 2026-ra több mint 10 milliárd dollárra nő, átlagos éves növekedési üteme pedig 16 százalék felett alakulhat. 

A még idén, az év második felében lezárni tervezett üzletnél a Thoma Bravo közel 50 százalékos prémiummal igyekezett a részvényesek döntését megkönnyíteni. A papíronként ajánlott 65,25 dollár ugyanis ennyivel haladja meg az elmúlt három hónap átlagárát. A felvásárlás bejelentését követően a SailPoint részvényei látványos raliba kezdtek, és közel 30 százalékot emelkedtek. A jelenlegi ár pedig már alig marad valamivel alatta a magántőke-társaság ajánlatának.

Amennyiben a felvásárlás rendben lezajlik, a Thoma Bravo kivezeti a 2017-ben tőzsdére lépő SailPoint papírjait.

Mindent IS megvesznek

A Thoma Bravo eddig sem szerény információbiztonsági portfóliója ezzel újabb komoly elemmel bővül. A Sophos felvásárlása kapcsán még 2020 elején írtunk arról, hogy a társaság a 35. informatikai vállalatát tette a zsákjába, aminek nagyjából a harmada kifejezetten biztonsági területre szakosodott cég.

A felvásárlási kedvet a koronavírus-járvány nemhogy visszafogta volna, hanem még serkentette is. A Proofpoint egy évvel ezelőtt bejelentett, több mint 12 milliárd dollárt megmozgató akvizíciója például a szektor legnagyobb összegű ügyleteként vonult be az iparág történetébe.

Biztonság

A gombok a műszerfalon gyorsabbak és biztonságosabbak az érintőképernyőnél

Legalábbis ezt hozta ki egy svéd autós lap tesztje, amelynek során a hagyományos megoldások egyértelműen hatékonyabbnak bizonyultak a járművekbe erőltetett touchscreen használatánál.
 
A felhő térfoglalása és a ransomware-támadások elszaporodása sok szervezetet rákényszerít, hogy újratervezze a mentési és helyreállítási infrastruktúráját.
A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.