Év végére majdnem 3 milliárdra emelkedik a Föld internetezni képes lakossága. A kimaradó 4,3 milliárdból 2020-ra újabb másfelet vonna be az ENSZ ügynöksége.

A Nemzetközi Távközlési Egyesület (International Telecommunication Union - ITU), az ENSZ egyik szakosodott ügynöksége minden évben elkészíti a világ infokommunikációs állapotáról szóló elemzését. Az idei legfontosabb megállapításai között szerepel, hogy év végére várhatóan majdnem 3 milliárdra nő az internetezni képes emberek száma.

40 százalék már beszállt

Az internetpenetráció egy év alatt átlag 6,6 százalékot erősödött, ám ez meglehetősen egyenlőtlenül oszlott el a fejlett és fejlődő régiók között. Előbbieknél 8,7, utóbbiaknál viszont csak 3,3 százalékkal javult az arány egy év alatt. Ennek ellenére a fejlődő országok lakossága már jelentős tényező a világhálón, hiszen minden három internetezőből kettő innen csatlakozik.

A 3 milliárdos szint elérése egyfelől komoly eredmény, másrészt viszont ez még mindig csak körülbelül a Föld teljes lakosságának a 40 százalékát jelenti. A maradék 4,3 milliárd bevonásában az ITU középtávú programjának megvalósulása segíthet: a Connect 2020 Agenda hat év alatt újabb 1,5 milliárd embert igyekszik internethozzáféréshez juttatni. Mindehhez a szervezethez csatlakozó közel kétszáz ország és sok száz kormányzati, illetve versenyszférában működő vállalat együttes munkájára számítanak.

Mobilizált földlakók

Ami a mobil lefedettséget illeti, itt már szinte teljes penetrációról beszélhetünk, hiszen az év végére várhatóan 7 milliárdra nő a mobil előfizetések száma. Természetesen ez azonban nem azt jelenti, hogy mindenkinek van mobilja, hiszen nem ritka, hogy egy ember két vagy akár több SIM-kártyával is rendelkezik.

Igazság szerint a legelmaradottabb régiók felzárkózásában nem sok előrelépés történt. Jelenleg is körülbelül 450 millióra tehető azok száma, akik olyan területen élnek, ahol elméletileg sem tudnának csatlakozni a telefonhálózatra.

IDI-ben nem villogunk

A tanulmány keretében elkészítették az országok infokommunikációs fejlettségét tükröző, úgynevezett IDI-listát. Ezt a mérőszámot több tényező, mint például a technológiai színvonal, elterjedtség, a hozzáféréshez szükséges feltételek, a lakosság képességei stb. együttese adja. Magyarország a tavalyi eredményhez képest két helyett rontva a 46. pozíciót érte el a 166 rangsorolt ország között. Ez a 40 európai ország között a 31. helyre volt elég.

Ráadásul az internetelérés költségei itthon kimagaslóan magasak a rendelkezésre álló jövedelemhez viszonyítva. Míg például egy átlagos osztrák háztartásnak csak a havi jövedelme fél százalékát kell előfizetésre költeni, addig nálunk ugyanez a családi bevételek 3,2 százalékát emészti fel. A korábbi keleti blokk országai közül is sok olyan hely akad, ahol lényegesen kevésbé terheli a háztartási költségvetést egy internetelőfizetés. Szlovákiában például 2, a Cseh Köztársaságban 1,3, Lengyelországban és Szlovéniában pedig csupán 1-1 százalékos költségként jelenik meg a családi büdzsében a világhálós kapcsolat.  

Bár a hazai eredmény nem túl fényes, ez még mindig jobb, mint a nemrégiben publikált Digitális Fejlődési Indexben megszerzett pozíciónk. A digitális fejlettség állapotát és a jövőbeli fejlődés lehetőségét feltérképező kutatásban az ötven vizsgált ország közül mindössze a 44. lett Magyarország.

Közösség & HR

Fél Ausztráliát letölthették egy hekkertámadásban

A kontinensnyi ország második legnagyobb telkójánál történt súlyos incidens. A vizsgálatok még tartanak, de akár 10 millió ügyfél személyes adata is illetéktelen kezekbe kerülhetett.
 
Hirdetés

Budapestre jön és munkatársakat keres az Innovecs

A cégek digitális transzformációját segítő, szédítő tempóban növekvő vállalatnál kiemelt figyelmet fordítanak a csapattagok igényeire és jólétére.

Hirdetés

A munkaerő képzése a vállalat sikerének egyik záloga

A piaci versenyben az a cég tud élen maradni, amely lépést tart a fejlődő technológiával. Ez azonban csak megfelelően képzett alkalmazottakkal lehetséges.

Ahogy megindult az IT-szakemberekért a harc a munkaerőpiacon, úgy váltak egyre szofisztikáltabbá a képzést végző intézmények szolgáltatásai.

a melléklet támogatója a Green Fox Academy

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.