A tőkét Európa egyik vezető növekedésitőke-befektetője, a 3TS Capital Partners vezette konzorcium adta. A PortfoLion is beszállt a finanszírozásba.
Hirdetés
 

Európai léptékkel is komoly tőkét sikerült bevonnia a finanszírozásába a svájci-magyar Tresoritnak. A biztonságos tárhelyszolgáltatásra és -megosztásra specializálódott cég, amely felhasználói számára titkosított fájlszinkronizálást és megosztást biztosít, 11,5 millió eurós második körös tőkebevonást zárt le. A pénzt a 3TS Capital Partners vezette konzorcium – melynek a PortfoLion kockázatitőke-kezelő társaság is tagja – adta össze.

A befektetés a Tresorit globális terjeszkedésre fordítja. A cél, hogy világszerte új piacokat szerezzen mind a vállalati, mind a végfelhasználói piacon. A tőkebevonásról kiadott közlemény szerint a befektetőket az győzte meg, hogy vezetőségnek világos elképzelése van arról, hogy a vállalat miként fog terjeszkedni, különösen a nagyvállalati és a kkv ügyfelek körében. Azaz a Tresorittól azt várják, hogy elsősorban a vállalati piacon erősödjön.

Ez a második kör, ami voltaképpen a harmadik

A Tresoritot 2011-ben alapította Szebeni Szilveszter, Lám István és Szilágyi György (a fenti képen balról jobbra). Mint annyi más sikeres kezdeményezés, ez is a BME-ről indult, tagjai a nemzetközileg is jegyzett CrySyS Adat- és Rendszerbiztonság Laboratóriumban dolgoztak, az ötlet is az ott folytatott kutatómunkából született. Jókor léptek, mert akkor már a felhős megoldások egyre elfogadottabbá váltak, de a felmérések szerint a felhasználóknak még mindig erős fenntartásaik voltak a biztonsággal szemben.

A cég már alapítása után egy évvel komoly tőkét tudott bevonni. Közel félmilliárd forintot (kb. 1,7 millió dollár) kaptak az Euroventures IV Kockázati tőkealaptól és kilenc magánszemélytől. A magánbefektetők között volt például Szőke Márton sorozatvállalkozó, aki 2017-ben beszállt a BnL Parnersbe is, Fejes Balázs, az EPAM alelnöke, valamint egy svájci üzletember, sorozatvállalkozó, Andreas Kemi.

Két évvel később újabb 800 millió forint befektetés érkezett, melyet a korábbi befektetők (az Euroventures, valamint Szőke Márton és Andreas Kemi) tettek a vállalatba, majd három évvel később, 2017-ben beszállt a cégbe Anka Márton is, a LogMeIn alapítója.

A mostani, eddigi legnagyobb befektetés jelentősebb részét a 3TS Capital Partners és a PortfoLion biztosította, de a konzorcium vezetői meg tudták nyerni ehhez Anka és az igazgatótanács elnöki posztját is betöltő Kemi támogatását is.

Az Apple is a Tresoritot válaszotta

A Tresorit világszerte ismert mint alternatív és biztonságos tárhelyszolgáltató. Még a Restore Privacy ajánlólistájára is felkerült mint a Google biztonságos – és a személyiségi jogokat maximálisan biztosító alternatíváját.

A termékük iránti kereslet exponenciálisan növekszik – idézi a tőkebevonásról kiadott sajtóközlemény Lám István alapító-ügyvezetőt, aki szerint továbbra is óriási potenciál van a hagyományos informatikai kiadások felhőbe való átcsatornázásában, mivel a Deloitte felmérés szerint az informatikai kiadások kétharmada továbbra is hagyományos megoldásokba áramlik. Lám szerint a végpontok közötti titkosítással garantálta biztonság miatt egyre több vállalkozás választhatja és fogja is választani a Tresorit felhő alapú megoldását.

Ez a cikk független szerkesztőségi tartalom, mely a T-Systems Magyarország támogatásával készült. Részletek »


A cég által közölt adatok szerint jelenleg 17 ezer ügyfelük van, zömében Észak-Amerikában és Nyugat-Európa német nyelvű régióiban. A bevételeik gyorsan nőnek, az elmúlt három évben évről évre triplázni tudtak. Ebben szerepe lehetett annak is, hogy az Apple tavaly januárban jelentette be, hogy a Tresorit adja az egészségügyi appok fejlesztéséhez használható CareKit biztonsági lábát.

És maga a termék

A Tresorit saját fejlesztésű, szabadalommal védett technológiája végponti titkosítást alkalmaz a felhőbe küldött adatokon, azaz mindent még azelőtt titkosít, hogy az a felhőbe kerülne. A titkosítás az ún. zero knowledge elvre épül: csak a titkosított adatok kerülnek fel a felhőbe, de a titkosítást feloldó kulcs és a jelszó-hashek nem, így ha onnan esetleg ki is szivárognának az adatok, azokhoz csak brute force technológiával lehet hozzájutni. Az így titkosított adatokhoz értelemszerűen még a Tresorit sem fér hozzá. (A felhőszolgáltatások – a Google Drive, az Apple iCloud, a Microsoft OneDrive vagy a Dropbox – jellemzően alapból csak az adatátvitelt titkosítja.)

A cég a közelmúltban termékkel is jelentkezett: nemrégiben elindították el a Tresorit Send nevű termékük béta verzióját. Ez egy önálló fájlmegosztó, amely biztonságos és titkosított alternatívája a megbízhatatlan fájmegosztó oldalaknak és e-mail csatolmányoknak.

Biztonság

Mit keresnek a szoftverfejlesztők a gyártócégeknél?

A Manufacture IT Hungary konferencia idén is bemutatta az Ipar 4.0, a gyártóipar digitalizációjának újdonságait és gyakorlati alkalmazásait.
 
Hirdetés

Blokklánccal még a sör is finomabb

Az új technológiák önmagukban is rengeteg változást hoznak, teljesen átalakítanak, vagy felgyorsítanak üzleti folyamatokat, összekapcsolásukkal azonban még több eredményt lehet elérni.

A szemünk előtt válik egymás komplementerévé a két technológia. Az okos szerződésektől, az élelmiszeriparon keresztül az energiaelosztásig, szinte nincsen olyan terület, amit ne forradalmasítana blokklánc és a dolgok internetének összehangolt működése.

a melléklet támogatója az Oracle Hungary

Hirdetés

Mesterséges intelligencia a NAS-okban

A maga nemében egyedülálló a QNAP legújabb, TS-2888X NAS MI platformja. A QuAI a gépi tanulási modellek gyors létrehozásával, képzésével, optimalizálásával és telepítésével korábban elérhetetlen távlatokat nyit meg a felhasználók előtt.

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.