Cupertino a személyes adatok biztonságára hivatkozik, de azért van mögötte üzleti megfontolás is.

Jövő évtől olyan változások jöhetnek az iOS 13-as kiadásában, amik korlátozhatják a Facebook Messengere és a WhatsApp internetes hanghívásainak egyes funkcióit – értesült a The Information. A változás azonban nem csak a Facebookot érinti, hanem például a kínai WeChatet és a Snapchatet is.

Bár a változást már a nyári fejlesztői konferencián, a WWDC-n bejelentették, elsikkadt a sok újdonság között.

Főleg a biztonságról beszélnek

A módosítások elsősorban arra irányulnak, hogy korlátozzák VoIP (Voice over IP) hívásra is alkalmas appok háttérben végzett tevékenységét. Mint a lap írja, a csevegőprogramok VoIP hívásfunkciója akkor is működik, ha az appok háttérben futnak. Ez egyfelől biztosítja, hogy a VoIP funkció gyorsan előhívható legyen, de arra is alkalmas, hogy a például adatokat gyűjtsön más futó taskokból.

Az Apple ezért most úgy akarja korlátozni ezt a háttérben történő futást, hogy a csevegőappok akkor is kizárólag VoIP-os hívásra legyenek használhatók. Emiatt a fejlesztőinek módosítaniuk kell az appjaikat, hogy azok megfeleljenek az új specifikációnak. Ennek határideje jövő év áprilisa.

A The Informationnek név nélkül nyilatkozó bennfentesek szerint ez a váltás legsúlyosabban a WhatsAppot érintheti, amely sokféle módon használja a VoIP funkciót, beleértve a végponttól végpontig terjedő titkosítást is. De lényegében minden olyan VoIP-os csevegő appot újra kell írni, ami háttérben is képes futni – már ha a fejlesztő szeretné, hogy iOS-en is elérhető legyen az alkalmazása.

A Facebook szóvivője természetesen kategorikusan cáfolta, hogy az adatgyűjtési vádat. Mint mondta, az Apple PushKit VoIP API-ját arra használják, hogy világszínvonalú, privát üzenetküldési élményt biztosítsanak, és nem arra, hogy adatokat gyűjtsenek. Azt viszont elismerte, hogy a változások nem jelentéktelenek, ezért már megkezdték az egyeztetéseket az Apple-lel, hogy a szükséges módosításokat hogyan lehetne a leghatékonyabban megoldani.

Pénz is lehet mögötte

Régóta fortyogó téma, hogy az appfejlesztők hogyan használják a VoIP protokollt. Egy korábban az Apple-nél dolgozó szakember szerint már évek óta ismert volt számukra, hogy a WhatsApp és a Messenger VoIP funkciója a háttérben is fut, de az egyáltalán nem lehetett követni, hogy pontosan mit csinál: csak fogadja a hívásokat, folyamatosan hallgatózik, vagy frissíti a tartalmakat a fő (Facebook) alkalmazásból? De nem csak az esetleges adatgyűjtés a probléma – bár kétségtelenül az a legsúlyosabb –, hanem például az is, hogy a háttérben futó alkalmazás leköti a rendszer erőforrásait, és lerövidíti az akkus üzemidőt.

És van a dolognak egy fontos piaci vonatkozása is. Az Apple és a Facebook a csetprogramok piacán is harcol egymással. Az Apple iMessage-e nagyon sok iPhone-vásárlónál számít döntésbefolyásoló tényezőnek, és a Facebook számára is egyre fontosabbak a felhasználók megtartásához a Messenger és a WhatsApp. Mint januárban mi is megírtuk, a Facebook megkezdte a Facebook Messenger, a WhatsApp és az Instagram kiszolgáló egységes rendszerbe integrálását, amitől újabb bevételi forrásokat vár. Egy ilyen erős platform azonban komoly veszélyt jelenthet az Apple iMessage pozícióira.

Az Apple törekvését, hogy szigorítja-korlátozza a külső appok tevékenységét az iOS-en, jól be lehet csomagolni hangzatos üzenetekbe. Tim Cook vezérigazgató jó ideje beszél arról úton-útfélen, hogy az Apple maximálisan tiszteletben tartja a felhasználók magánéletét és személyes információit, és azokra megfelelően vigyáz is.

Hogy mennyire állhat üzleti megfontolás az Apple lépése mögött, jól mutatja, hogy annak következményeit a Facebook legutóbbi negyedéves jelentésének elemzői konferenciahívásán a Facebook pénzügyi igazgatója is a közeljövő kihívásai között említette. David Wehner konkrét nevek nélkül arról beszélt, hogy a Facebook platformnak azok a módosításai, amikre az operációs rendszerek változása és a magánélet védelmének fókuszba kerülése miatt kényszerülnek, hatással lehetnek az adatgyűjtés és a targetálás hatékonyságára – azaz a bevételekre is.

Közösség & HR

Bezúzza okostelefonos VR-szemüvegét a Google

A mobilról működtethető Daydream nem igazán érdekelte a felhasználókat, a társaság innentől a kiterjesztett valóságra és az AR alapú szolgáltatásokra koncentrál.
 
Hirdetés

A gyártóipar digitális ébredése

Hogyan teremtenek új generációs ügyfélélményt a digitális platformok?

Elméletben korlátlanok a lehetőségek a virtuális és a kiterjesztett valóság előtt, de a gyakorlatban még mindig nem találta meg a helyét a két technika. A közeljövő azonban formabontó szolgáltatásokat ígér.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.