A Surface táblagépek új sorozata mindössze 400 dollárba kerül majd, hogy versenyképes legyen az Apple iPadjeivel.

Továbbra sem adta fel tabletes terveit a Microsoft. Ezt jelzi a már készülő új Surface táblagép, mely pont ellentétes irányt céloz meg, mint a vállalat nemrég bejelentett óriási munkaeszköze. A megújuló termékvonallal nem titkoltan az Apple-nek szeretne erősebb konkurenciát támasztani Redmond.

Kicsit összement

A közelmúltban szárnyra kapott pletyka szerint az amerikai szoftverfejlesztő gigász meg akar szabadulni Surface márkájától. Ezek a híresztelések azonban nem bizonyultak igaznak: a Bloomberg beszámolója szerint a vállalat több olyan táblagépen is dolgozik, melyek olcsóbb alternatívát kínálnak a korábbi modellekhez képest. A 400 dollár környékén forgalomba hozni tervezett készülékekkel elsősorban az oktatási szférát célozná a Microsoft.

Meg nem nevezett, de a "témában járatos" embereket idézve a Bloomberg azt állítja, hogy az egyelőre név nélkül futó tabletek valamivel kisebbek lesznek elődeikhez képest. A korábbi Surface Prók 12 inches képátlója helyett az új változatok már csupán 10 inches mérettel bírnak majd. Sarkaik az iPadhez hasonló lekerekítést kapnak, kényelmes használatukat egy kitámasztó segíti, töltésük pedig USB-C port révén zajlik.

További előnyük, hogy a jelenlegi Surface Próhoz képest 20 százalékkal könnyebbek lesznek. Ez ugyanakkor az akkumulátorkapacitás csökkenésével is jár. Várakozások szerint a mostani csúcskategóriához viszonyítva 30 százalékkal kisebb energiatároló telep kerül az új modellekbe. A kijelző méretének visszafogása bizonyára valamennyire ellensúlyozza majd ezt, de az egy töltéssel elérhető maximális üzemidő egyelőre nem ismert.

Mi rejlik a motorháztető alatt?

Nagy meglepetésekre nem lehet számítani a belsőt tekintve: az összement tablet számítási teljesítmény iránti igényét egy – egyelőre meg nem nevezett – Intel processzor fogja biztosítani. 64 vagy 128 GB-nyi belső háttértár kerülhet a táblagépekbe. Bár a Bloomberg erre külön nem tér ki, de ez alatt biztosan memóriaalapú megoldást (SSD) kell érteni.

A Microsoft egy LTE-képes modellel is piacra tervez lépni, vagyis várhatóan készül olyan táblagép, amibe SIM-kártyát helyezve a mobilhálózatokhoz tud kapcsolódni, és nem csak a Wi-Fit támogatja. Természetesen mindegyik típus Windows 10-et futtat majd, a lap információi szerint annak Pro változata lesz megtalálható rajtuk. Azt jelenleg nem tudni, hogy az S Mód aktiválva lesz-e rajtuk, de, tekintve a termék alacsonyabb árazását, nagy eséllyel ez lesz a helyzet.

Sajnos, ellentétben a Microsoft Surface-eszközökkel, a kisebb tablethez nem jár sem billentyűzet, sem érintőceruza (stylus). Ugyanakkor azt mondják a jól értesült források, hogy a vállalat már dolgozik a billentyűzetkén is használható kijelzővédő, érintőceruza és egér új, olcsóbb változatain. Nem kizárt, hogy ezek nem az alapcsomag részeként, hanem külön megvásárolható tartozék formájában jellenek majd meg.

Apropó, elérhetőség. Minden információja ellenére egy dologgal adós maradt a Bloomberg beszámolója. Jelenleg nem tudni, hogy mikor jelennek meg az új tabletek, a Microsoft pedig nem kívánt nyilatkozni az ügyben.

Mobilitás

Ilyen lesz, amikor személyes adatainkkal is fizetünk a lakásbérlésért

New Yorkban megvalósult a jövő. Szuperül felszerelt intelligens lakásokat ad bérbe egy startup, de cserébe a bérlőnek vállalnia kell, hogy minden tevékenységét figyelik.
 
Hirdetés

GYORS GDPR-ANALÍZIS

Egyetlen online kérdőív kitöltésével meggyőződhetnek róla a kkv-s vállalatvezetők, hogy sikeres volt-e felkészülésük a GDPR-ra, és mit érdemes még tenniük.

Nem árulunk el nagy titkot, ha eláruljuk, hogy wifi nélkül már szinte elképzelhetetlen egy szállodai szoba. Emellett azonban akadnak más módszerek is a vendégek komfortérzetének fokozására.

a melléklet támogatója a TP-Link

Reakció „A CIO-k elmondták, hogy alkalmazható az agilitás egy nagyvállalatnál” című cikkünkre, amely a CIO Hungary 2018 konferencia tudásmegosztást segítő programjának tapasztalatait foglalta össze.

A CIO-k elmondták, hogy alkalmazható az agilitás egy nagyvállalatnál

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.