Jövőre jön a Surface Hub 2 - hátha ez sikeresebb lesz, mint az elődje. A Microsoft agresszív árazást ígér.

Újra nekirugaszkodott nagy méretű érintőképernyőjének a Microsoft: bejelentette a Windows 10-es Surface Hub második generációját, ami előreláthatólag jövőre kerül piacra. Arról azonban már most is tudunk képet alkotni – ha nem is túl részleteset –, hogy milyen lesz, és mit fog tudni. A vállalat ugyanis kiadott néhány technikai infót és GIF-eken láthatók maguk a folyamatok is.

Kisebb lesz, mint az előd, de…

A Surface Hub 2015-ben bejelentett korábbi kiadását akár 84 hüvelykes méretben is meg lehetett venni (4K felbontással), amihez képest visszalépésként értékelhetnénk, hogy a jövőre érkező új generáció csak 50,5 hüvelykes méretű és 3:2-es képarányú lesz (a 4K felbontás marad). De már itt van néhány fontos újdonság: a kijelző nagyon vékony keretet kap, használható álló formátumban is (a promóciós videó kétségtelenül látványos lett, kérdés, hogy a valóságban is olyan zökkenőmentes lesz-e az elforgatás – a videót 1:10-nél érdemes figyelni).

Szintén fontos újdonság, hogy különösebb nehézség nélkül egymáshoz kapcsolható négy darab kijelző – ezt a Microsoft stílszerűen csempézésnek (tiling) hívja. Az egymáshoz kapcsolt kijelzők rugalmasan egyben és külön is kezelhető, a két állapot között akár munka közben lehet váltani.

Bár ezek legszembeötlőbb változások, a lényeg a szoftveres háttérben van. A hangsúly a dinamikus kollaborációs lehetőségeken van. Minden szoftvert optimalizálnak a Microsoft Teamshez. A kijelző ujjlenyomatolvasón keresztül aktiválható. Ezt akár egyszerre többen is megtehetik, és akár több különböző vagy egyesített dokumentumokat is tudnak egyszerre szerkeszteni.

USB-C porton keresztül opcionálisan kapcsolható hozzá 4K-s kamera és mikrofon is, így akár videokonferencia-rendszerként is használható lesz.

Legyen az irodaberendezés dísze!

Minden szempontból stílusos eszközt akar piacra dobni a Microsoft. Már tavaly elindított egy együttműködést a Steelcase irodabútor-gyártó céggel (az amerikai gyártónak főleg a speciális munkaszékei híresek), hogy olyan irodai környezeteket alakítsanak ki, melyekben megvalósul a dolgozók, a bútorok és a technológia inspiratív összhangja, és amelyek segítik az együttműködést.

Az új Surface Hubokhoz is a Steelcase tervezi a fali tartószerkezeteket és a kijelzők szabad mozgatását biztosító állványokat.
 


A Microsoft csak a jövő évben akarja piacra dobni a Surface Hub 2-t, de egyfajta bevezető programként kereskedelmi partnereinek már az idén átad tesztpéldányokat.

Sikeresebb lesz?

Az eszköz sikere nagyban múlik az árazáson, illetve a hozzá kínált szolgáltatáson – egy Ofice 365-höz még nem feltétlenül kell Surface Hub. A jelenleg forgalomban lévő eszközök ára 9000 dollárnál, nagyjából 2,4 millió forintnál indul 55 hüvelykes méret, 1080p felbontással, de a legnagyobb méretű kijelző (84 hüvelykes képátló, 4K felbontás) már közel 22 ezer dollár (kb. 6 millió forint). Ezzel szemben a Google 5000 dollárért dobta piacra a Jamboardját, igaz, a Surface Hubénál sokkal soványabb funkcionalitással.

Megjegyzendő, hogy már vannak a piacon hasonló – sőt magyar fejlesztésű – kollaborációs eszközök, melyek egyben kezelik a munkahelyi együttműködési lehetőségeket (prezentáció, a dokumentumok közös előállítása és szerkesztése, megosztása, videokonferencia stb.). Az LSK Hungária interaktív kijelzője, melyhez jó minőségű videokonferenciás kamera is társul, szintén Windows 10-es alapokra épít. Ezek is összekapcsolhatók, és ahogy egy Surface Hubon, egyszerre többen is dolgozhatnak rajtuk. Lényegében minden ma használt kollaborációs formát támogatnak, ráadásul a fenti árak feléért, harmadáért (az árak 1,5 millió forinttól indulnak).

Mobilitás

A gépi agy már olyan tárgyakat is képes használni, amelyeket akkor lát először

Az új fejlesztések nemsokára megvalósíthatják az önállóan mosogató robotkezeket, aminél persze sokkal értelmesebb felhasználások is lesznek a gyártóipartól az oktatásig.
 
Minek nekünk tartalomkezelő rendszer? – teszi fel a kérdést sok kis- és közepes vállalat vezetője. Pedig egy CMS-sel nem csak a költséghatékonyság javítható, hanem bevételek is növelők.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

Hirdetés

Tartalomkezelés az üzleti céloknak megfelelően

A konkrét üzleti folyamatokat segítő online lépésekre még mindig az útkeresés a jellemző. Pedig az internetet mindenki használja, és egyre többen készségszinten – mégis, valami hiányzik.

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.