Jövőre jön a Surface Hub 2 - hátha ez sikeresebb lesz, mint az elődje. A Microsoft agresszív árazást ígér.
Hirdetés
 

Újra nekirugaszkodott nagy méretű érintőképernyőjének a Microsoft: bejelentette a Windows 10-es Surface Hub második generációját, ami előreláthatólag jövőre kerül piacra. Arról azonban már most is tudunk képet alkotni – ha nem is túl részleteset –, hogy milyen lesz, és mit fog tudni. A vállalat ugyanis kiadott néhány technikai infót és GIF-eken láthatók maguk a folyamatok is.

Kisebb lesz, mint az előd, de…

A Surface Hub 2015-ben bejelentett korábbi kiadását akár 84 hüvelykes méretben is meg lehetett venni (4K felbontással), amihez képest visszalépésként értékelhetnénk, hogy a jövőre érkező új generáció csak 50,5 hüvelykes méretű és 3:2-es képarányú lesz (a 4K felbontás marad). De már itt van néhány fontos újdonság: a kijelző nagyon vékony keretet kap, használható álló formátumban is (a promóciós videó kétségtelenül látványos lett, kérdés, hogy a valóságban is olyan zökkenőmentes lesz-e az elforgatás – a videót 1:10-nél érdemes figyelni).

Szintén fontos újdonság, hogy különösebb nehézség nélkül egymáshoz kapcsolható négy darab kijelző – ezt a Microsoft stílszerűen csempézésnek (tiling) hívja. Az egymáshoz kapcsolt kijelzők rugalmasan egyben és külön is kezelhető, a két állapot között akár munka közben lehet váltani.

Bár ezek legszembeötlőbb változások, a lényeg a szoftveres háttérben van. A hangsúly a dinamikus kollaborációs lehetőségeken van. Minden szoftvert optimalizálnak a Microsoft Teamshez. A kijelző ujjlenyomatolvasón keresztül aktiválható. Ezt akár egyszerre többen is megtehetik, és akár több különböző vagy egyesített dokumentumokat is tudnak egyszerre szerkeszteni.

USB-C porton keresztül opcionálisan kapcsolható hozzá 4K-s kamera és mikrofon is, így akár videokonferencia-rendszerként is használható lesz.

Legyen az irodaberendezés dísze!

Minden szempontból stílusos eszközt akar piacra dobni a Microsoft. Már tavaly elindított egy együttműködést a Steelcase irodabútor-gyártó céggel (az amerikai gyártónak főleg a speciális munkaszékei híresek), hogy olyan irodai környezeteket alakítsanak ki, melyekben megvalósul a dolgozók, a bútorok és a technológia inspiratív összhangja, és amelyek segítik az együttműködést.

Az új Surface Hubokhoz is a Steelcase tervezi a fali tartószerkezeteket és a kijelzők szabad mozgatását biztosító állványokat.
 


A Microsoft csak a jövő évben akarja piacra dobni a Surface Hub 2-t, de egyfajta bevezető programként kereskedelmi partnereinek már az idén átad tesztpéldányokat.

Sikeresebb lesz?

Az eszköz sikere nagyban múlik az árazáson, illetve a hozzá kínált szolgáltatáson – egy Ofice 365-höz még nem feltétlenül kell Surface Hub. A jelenleg forgalomban lévő eszközök ára 9000 dollárnál, nagyjából 2,4 millió forintnál indul 55 hüvelykes méret, 1080p felbontással, de a legnagyobb méretű kijelző (84 hüvelykes képátló, 4K felbontás) már közel 22 ezer dollár (kb. 6 millió forint). Ezzel szemben a Google 5000 dollárért dobta piacra a Jamboardját, igaz, a Surface Hubénál sokkal soványabb funkcionalitással.

Megjegyzendő, hogy már vannak a piacon hasonló – sőt magyar fejlesztésű – kollaborációs eszközök, melyek egyben kezelik a munkahelyi együttműködési lehetőségeket (prezentáció, a dokumentumok közös előállítása és szerkesztése, megosztása, videokonferencia stb.). Az LSK Hungária interaktív kijelzője, melyhez jó minőségű videokonferenciás kamera is társul, szintén Windows 10-es alapokra épít. Ezek is összekapcsolhatók, és ahogy egy Surface Hubon, egyszerre többen is dolgozhatnak rajtuk. Lényegében minden ma használt kollaborációs formát támogatnak, ráadásul a fenti árak feléért, harmadáért (az árak 1,5 millió forinttól indulnak).

Mobilitás

Drágálljuk őket és félünk tőlük, de nagyon érdekelnek

Természetesen az okos otthoni eszközökről van szó, amelyekkel kapcsolatban itt a legújabb fogyasztói felmérés.
 
Hirdetés

Megvédhetjük adat-önmagunkat?

Változnak a védelmi képességeink és a lehetőségeink is, ami miatt új játékszabályokat kell írnunk. Erről is szól majd a minden eddiginél pörgősebb és interaktívabb, megújult ITBN CONF-EXPO.

Hirdetés

Így tervezzünk IAM projektet – A kiemelt jogosultságok menedzsmentje

A kiemelt jogosultságok kezelésének legégetőbb kérdései, hogy hol vannak az informatikai rendszerek kritikus pontjai, kiknek van hozzáférése ezekhez, illetve mennyire tartjuk lojálisnak őket ahhoz, hogy rájuk bízzuk az érzékeny adatainkat és az üzletmenet folytonossága szempontjából létfontosságú rendszereink működését.

Az IT feladata a technológiahasználat leegyszerűsítése – lenne. A technológiához való hozzáférés biztosítása és felügyelete azonban megbonyolítja a dolgokat. Vajon át lehet vágni a gordiuszi csomót?

a melléklet támogatója a Balasys

ÉLŐBEN SIÓFOKRÓL

SAP NOW Hungary:
technológia és HR-víziók

Az SAP kétnapos rendezvénye az idén is követhető a Bitporton!

TOVÁBB A KÖZVETÍTÉSRE >

Reakció „A CIO-k elmondták, hogy alkalmazható az agilitás egy nagyvállalatnál” című cikkünkre, amely a CIO Hungary 2018 konferencia tudásmegosztást segítő programjának tapasztalatait foglalta össze.

A CIO-k elmondták, hogy alkalmazható az agilitás egy nagyvállalatnál

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.