A közel másfél éve húzódó 69 milliárd dolláros felvásárlással kapcsolatban a pekingi monopóliumellenes hatóságnak voltak kételyei. De hirtelen eloszlottak.
Hirdetés
 

Utolsóként a kínai monopóliumellenes szabályozó hatóság is jóváhagyta, hogy a Broadcomm 69 milliárd dollárért megszerezze a VMware-t. A megállapodást ma le is zárják, olvasható a két vállalat közös közleményében.

Piacelemzők szerint ez annak a jelei is egyben, hogy oldódik a Peking és Washhington közötti feszültség, ami leglátványosabban a technológiai iparon csapódott le. Mint a Financial Times megjegyzi, a jóváhagyás Peking Washington irányába tett gesztusaként is értelmezhető. Az enyhülés a kínai kormányzat számára is fontos, mivel az ország gazdasága lassul.

A két ország közötti kapcsolat normalizálódását jelzi, hogy Hszi Csin-ping és Joe Biden Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) San Franciscó-i csúcstalálkozóján tartott négyszemközti találkozójukon több területen is megállapodott együttműködésről.

A Broadcom is keresett támogatókat Pekingben

Az elmúlt hónapokban a Broadcom vezérigazgatója, Hock Tan intenzíven lobbizott, hogy támogatókat szerezzen a kínai kormányzatban a felvásárláshoz. Találkozott és magas rangú tudományos és technológiai tisztviselőkkel, de a trösztellenes szabályozó hatósággal és politikusokkal is tárgyalt.

Úgy tűnik, a két törekvés végre összeért. A pekingi piacszabályozó hatóság pénteken jelentette be, hogy újraindította az összeolvadás felülvizsgálatát. A Broadcom hétfőn benyújtott egy kötelezettségvállalási tervet, amelyben felvázolta, hogyan csökkenti a felvásárlás piaci hatását. A cég vállalta például, hogy a VMware-rel erősödő Broadcom nem él vissza piaci pozíciójával, és továbbra is nyitott marad az együttműködés a VMware és a külső hardveres cégek között. Emellett védelmi intézkedéseket kell foganatosítani a versenytársak érzékeny információinak védelme érdekében is – a Broadom ugyanis jelentős szereplője az adatközponti termékek piacának, ahol a VMware-rel együtt tovább nő a súlya.

Arról, hogy a Broadcomm szemet vetett a VMware-re, tavaly májusban a Bloomberg adott hírt először. Hock Tanék jelentős felárat kínáltak az akkor mintegy 40 milliárd dollár piaci értéket képviselő vállalatért. Az ajánlat nem érte meglepetésként a piacot, hiszen jól illeszkedett a Broadcom egyedi akvizíciós stratégiába. A vezérigazgató szerint nem a szinergiákra, hanem a diverzifikálásra kell törekedni: olyan vállalatokat érdemes megvenni, melyek a piacvezető technológiájuk révén fenntartható piaci pozícióval rendelkeznek.

Ezért fordult a vállalat érdeklődése például a vállalati szoftverek felé, amit olyan akvizíciók fémjeleztek, mint a CA Technologies vagy a Symantec vállalati biztonsági üzletága.

Piaci hírek

Jól vizsgázott üzletfolytonosságból az ukrán techszektor

Az orosz támadás megindulásakor Harkivban 511 informatikai cég volt. Közülük 500 ma is működik, pedig a munkatársak többsége elköltözött a harcokat közvetlen közelről megszenvedő városból.
 
Az alábbiakban körbejárjuk az Enterprise Service Management fogalmát, és megmutatjuk azt is, miben különbözik az ITSM-től.

a melléklet támogatója a Meta-Inf Kft.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.