A helyi élelmiszerbiztonság a kínaiak szerint is minimum véleményes, most azonban lehetőségük nyílhat rá, hogy minden falat hús útját akár az állat születéséig végigkövessék.

A blockchain vagy blokklánc technológiáról már nem csak a kriptovaluták kapcsán esik szó, sőt újabban szinte ez a legérdektelenebb szegmense a lehetséges felhasználásoknak. A nyílt forráskódú elosztott főkönyvi rendszer banki vagy pénzügyi alkalmazásai mellett a nagy piaci szereplők más iparágakban is felsorakoznak a blokklánc mögött, és az okosszerződésektől az egészségügyi adatnyilvántartásig mindenféle területen igyekeznek kihasználni a benne rejlő lehetőségeket.

A második legnagyobb kínai e-kereskedelmi platform, a JD.com május óta dolgozik együtt a Kerchin nevű, Belső-Mongóliában működő marhatenyésztő céggel a blockchain technológia alkalmazásán, ebben az esetben a fagyasztott marhahús előállításának és szállításának nyomon követésére. Az évi 300 millió dolláros forgalmat jegyző Kerchin eladásainak már 10 százaléka tisztán online csatornákon bonyolódik, így a társaság a JD természetes partnere a nyílt forrású Hyperledger projekt architektúrájára épülő fejlesztésben.

Transzparenciával a bizalmatlanság ellen

Az élelmiszerhamisítás a PwC 2016-os jelentése szerint világszerte 40 milliárd dollárjába került az élelmiszeriparnak, a kínai fogyasztók pedig az átlagosnál is rosszabb véleménnyel vannak a helyi körülményekről. Ezt alapvetően abból a 2008-as ügyből eredeztetik, amikor a tejhez optikai tuningnak használt (mellesleg a műanyaggyártásban használt) melamin miatt 300 ezer gyerek betegedett meg Kínában, néhányan pedig meg is haltak közülük. A felelősöket elvileg szigorúan megbüntették, kettőt ki is végeztek, de hasonló ügyek azóta is felbukkantak már, konkrétan a melaminos tejtermékek is újra megjelentek.

A kínai közösségi platformokon (WeChat, Weibo stb.) állítólag gyakran terjednek hírek és esetenként rémhírek is az élelmiszerhamisítással kapcsolatban, ami tovább növeli a zavarodottságot és a bizalmatlanságot. Ilyenkor a transzparencia hiánya nem csak a félreértések eloszlatását nehezíti, de a valós incidenseknél is gondot okoz, ha pontosan meg kellene állípatani, hogy az ellátási lánc mely pontján bukkantak fel a problémák. Ez az ellátási láncok folyamatos hosszabbodásával nem könnyű feladat, de a fentihez hasonló, két szereplős felállásban egyszerű dolgnak tűnik.

Megjelenhet a nemzetközi kereskedelemben is

A JD és a Kerchin esetében a blokklánc elvileg hamisíthatatlan története garantálja a termékinformációk hitelességét. A fogyasztók a dobozban érkező húskészítmények csomagolásán találják az instrukciókat és a a QR kódot, amelynek segítségével az értékesítési folyamatban szereplő tranzakciók azonosítójától kezdve egészen a szerencsétlenül járt szarvasmarha nyilvántartási számáig minden adathoz hozzáférhetnek a JD megfelelő alkalmazásának böngészőjében.
 

forrás: quartz.com


Természetesen a blokklánc sem golyóálló, főleg, hogy az eredetileg rögzített adatok sem szükségszerűen felelnek meg a valóságnak. Ezt a JD is elismeri, és a maga részéről rendszeres ellenőrzéseket ígér partnerei (ebben az esetben a szarvasmarha-tenyésztő) háza táján, megvizsgálva az adatok rögzítésének és hitelesítésének gyakorlatát. A blokklánc legnagyobb előnye az lehet, hogy bevonhatja a rendszerbe az élelmiszeriparban működő számtalan kisebb üzemet is, amelyek eddig nem feltétlenül rendelkeztek dedikált platformokkal a logisztikai információ megosztására.

A technológia lehetőségekit összefüggésbe helyezi, hogy idén szeptembertől az Európai uniós és Kína egy EU-China-Safe nevű projekt keretei között a blockchain technológiát (és mellette más megoldásokat) is felvonultató együttműködésbe kezd, magasabb szintre emelve az élelmiszerbiztonsági szabályozást. Ebben olyan európai partnerek is szerepet kapnak, mint amilyen a belfasti székhelyű Arc-Net, amely ugyancsak kifejlesztett egy saját blockchain-platformot az állati eredetű protein származásának és útjának nyomon követésére.

Biztonság

Melyik városban működik a legtöbb megfigyelő kamera?

A legjobban bekamerázott városok globális toplistáján 20-ból 18 kínai települést találunk, és a világ összes ilyen megfigyelő eszközének is több mint a fele működik Kínában.
 
Hirdetés

Van olyan tanácsadó, aki pénzt hoz?!

Pedig külső szemlélőként csak annyit mutat meg, hogy miből van hiány és miből van fölösleg. Ám ha szoftverlicencekről van szó, ez százmilliókat is érhet – megtakarításban.

Érdemes-e használt szoftvert venni a vállalatnak? És ha igen, hogyan? Egy biztos, nem úgy, mint egy használt autót.

a melléklet támogatója az IPR-Insights

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.