Nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította a kormány a magyarországi távközlési szolgáltatók mobilhálózat-fejlesztéseit. Igaz, utóbbiak a 4G-s beruházások nagyobb részén már túlvannak.
Hirdetés
 

Megjelent a Magyar Közlönyben a kormány 484/2017. számú rendelete, amelynek köszönhetően immár hivatalosan is nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűnek minősítette a kormány a hazai távközlési szolgáltatók nagy sebességű mobil hírközlési (4G, 4G+, 5G) hálózatfejlesztési beruházásait.

Változó széjárás

Néhány éven belül nagyon sokat változott a politika hozzáállása a távközléshez és az infokommunikáció fejlesztéséhez. Mint ismeretes, 2014 végén a kormány egy teljesen átgondolatlan húzással bejelentette a távközlési különadó kiterjesztését. Az internetadóként elhíresült tervezet elsöprő ellenállást váltott ki, az egyre nagyobb tömegeket megmozgató tüntetések hatására pedig a kormány visszakozni kényszerült a valóban nem túl progresszív elképzeléstől. Ezt követően lezajlott egy online nemzeti konzultáció is, majd adóemelés helyett kétkörös adócsökkentés jött. Ennek eredménye, hogy pár napja az internetes előfizetéseket már csak 5 százalékos áfa terheli.

A most megjelent kormányrendelet apropóján a Miniszterelnöki Kabinetiroda arról ír sajtóközleményében, hogy a kormány célja, hogy minden eddiginél olcsóbb, gyorsabb, elérhetőbb és jobb minőségű legyen az internet Magyarországon. A Digitális Jólét Programban (DJP) a fejlesztések kiindulópontja a megfelelő színvonalú digitális infrastruktúra kiépítése, ami nélkülözhetetlen feltétel mind a digitális gazdaság, mind a polgárok és a vállalkozások digitális kompetenciáinak fejlesztéséhez, mind pedig az állami digitális szolgáltatások elterjedéséhez. A kormány mostani döntése komoly szabályozási előnyt jelent a fejlesztésekhez, amivel hazánk erősíteni tudja a mobilinternet infrastruktúra fejlettsége területén eddig elért kedvező pozícióját - áll a hivatalos kommentárban.

Kormányzati oldalról az elért eredmények közé sorolják, hogy a hazai vezetékes internethálózat színvonala alapján az Európai Unió országainak legfejlettebb első harmadába került, míg a mobil adatátviteli, azaz mobil internet hálózatunk fejlettsége tekintetében a világ első öt országa között vagyunk. Ugyanakkor az nem világos, hogy mindennek elérésében mekkora részt tulajdonít magának az évtized elejétől távközlési különadót alkalmazó és négy éve még extra internetadóval riogató kormány.

Jobb későn, mint soha

A most életbe lépő kiemelt státuszért már 3-4 éve lobbiztak a mobilszolgáltatók, akkoriban, amikor folyamatban volt a náluk lévő frekvenciák meghosszabbítása. Szakértői vélemények szerint igazán akkor jött volna jól ez a lépés, hiszen azóta a 4G fejlesztések több mint a 90 százalékán már túl vannak az operátorok.

Persze minden valószínűség szerint számos pozitív haszna lesz a néhány évet késett rendelkezésnek. Legfontosabb, hogy felgyorsítja a hálózatfejlesztéseket, mivel a mostaninál kevesebb hatóságnál kell engedélyeztetni a bázisállomásokat és azok sem ülhetnek rajta hónapokat. Ezek együttvéve is olcsóbbá tehetik a további beruházásokat.

Közösség & HR

Jól vizsgázott üzletfolytonosságból az ukrán techszektor

Az orosz támadás megindulásakor Harkivban 511 informatikai cég volt. Közülük 500 ma is működik, pedig a munkatársak többsége elköltözött a harcokat közvetlen közelről megszenvedő városból.
 
Az alábbiakban körbejárjuk az Enterprise Service Management fogalmát, és megmutatjuk azt is, miben különbözik az ITSM-től.

a melléklet támogatója a Meta-Inf Kft.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.