Nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította a kormány a magyarországi távközlési szolgáltatók mobilhálózat-fejlesztéseit. Igaz, utóbbiak a 4G-s beruházások nagyobb részén már túlvannak.
Hirdetés
 

Megjelent a Magyar Közlönyben a kormány 484/2017. számú rendelete, amelynek köszönhetően immár hivatalosan is nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűnek minősítette a kormány a hazai távközlési szolgáltatók nagy sebességű mobil hírközlési (4G, 4G+, 5G) hálózatfejlesztési beruházásait.

Változó széjárás

Néhány éven belül nagyon sokat változott a politika hozzáállása a távközléshez és az infokommunikáció fejlesztéséhez. Mint ismeretes, 2014 végén a kormány egy teljesen átgondolatlan húzással bejelentette a távközlési különadó kiterjesztését. Az internetadóként elhíresült tervezet elsöprő ellenállást váltott ki, az egyre nagyobb tömegeket megmozgató tüntetések hatására pedig a kormány visszakozni kényszerült a valóban nem túl progresszív elképzeléstől. Ezt követően lezajlott egy online nemzeti konzultáció is, majd adóemelés helyett kétkörös adócsökkentés jött. Ennek eredménye, hogy pár napja az internetes előfizetéseket már csak 5 százalékos áfa terheli.

A most megjelent kormányrendelet apropóján a Miniszterelnöki Kabinetiroda arról ír sajtóközleményében, hogy a kormány célja, hogy minden eddiginél olcsóbb, gyorsabb, elérhetőbb és jobb minőségű legyen az internet Magyarországon. A Digitális Jólét Programban (DJP) a fejlesztések kiindulópontja a megfelelő színvonalú digitális infrastruktúra kiépítése, ami nélkülözhetetlen feltétel mind a digitális gazdaság, mind a polgárok és a vállalkozások digitális kompetenciáinak fejlesztéséhez, mind pedig az állami digitális szolgáltatások elterjedéséhez. A kormány mostani döntése komoly szabályozási előnyt jelent a fejlesztésekhez, amivel hazánk erősíteni tudja a mobilinternet infrastruktúra fejlettsége területén eddig elért kedvező pozícióját - áll a hivatalos kommentárban.

Kormányzati oldalról az elért eredmények közé sorolják, hogy a hazai vezetékes internethálózat színvonala alapján az Európai Unió országainak legfejlettebb első harmadába került, míg a mobil adatátviteli, azaz mobil internet hálózatunk fejlettsége tekintetében a világ első öt országa között vagyunk. Ugyanakkor az nem világos, hogy mindennek elérésében mekkora részt tulajdonít magának az évtized elejétől távközlési különadót alkalmazó és négy éve még extra internetadóval riogató kormány.

Jobb későn, mint soha

A most életbe lépő kiemelt státuszért már 3-4 éve lobbiztak a mobilszolgáltatók, akkoriban, amikor folyamatban volt a náluk lévő frekvenciák meghosszabbítása. Szakértői vélemények szerint igazán akkor jött volna jól ez a lépés, hiszen azóta a 4G fejlesztések több mint a 90 százalékán már túl vannak az operátorok.

Persze minden valószínűség szerint számos pozitív haszna lesz a néhány évet késett rendelkezésnek. Legfontosabb, hogy felgyorsítja a hálózatfejlesztéseket, mivel a mostaninál kevesebb hatóságnál kell engedélyeztetni a bázisállomásokat és azok sem ülhetnek rajta hónapokat. Ezek együttvéve is olcsóbbá tehetik a további beruházásokat.

Közösség & HR

Újabb egymilliárd dolláros befektetés a legértékesebb MI-fejlesztőbe

A kínai SenseTime elképesztő tempóban fejlődik, és ilyen ütemben szívja fel a befektetői tőkét is.
 
A szállodaipar soha nem látott hatékonysággal képes kiszolgálni a pihenést és a kikapcsolódást. Ugyanakkor rengeteg munka és erőforrás van mögötte, hogy ön ezt cikket hotelszobája kényelméből olvashatja.

a melléklet támogatója a TP-Link

Reakció „A CIO-k elmondták, hogy alkalmazható az agilitás egy nagyvállalatnál” című cikkünkre, amely a CIO Hungary 2018 konferencia tudásmegosztást segítő programjának tapasztalatait foglalta össze.

A CIO-k elmondták, hogy alkalmazható az agilitás egy nagyvállalatnál

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.