Különleges programon vettek részt tegnap az uniós tagállamok védelmi miniszterei. A politikusoknak egy szimulált internetes támadás ellen kellett egy szál tablettel felvenni a küzdelmet.

A héten informális ülést tartanak az EU külügy- és védelmi miniszterei, melynek az észt főváros ad otthont. Tegnap utóbbiaknak komoly próbatételen kellett átesniük, ugyanis első alkalommal kifejezetten őket tesztelték egy szimulált eseménysorral. Az EU CYBRID 2017 elnevezésű teszttel a házigazda észtek a kibervédelem fontosságára akarták felhívni a tárcavezetők figyelmét. 

Baj van! Mit lépjünk?

A hipotetikus konfliktus az EU egyik tengeri küldetéséhez kapcsolódott, amelyet a Földközi-tengeren kell végrehajtani. Bár országokat és egyéb tényleges szereplőket nem nevesített a forgatókönyv, de a misszió nagy vonalakban megfeleltethető volt azzal a küzdelemmel, amit a tengeri embercsempészek ellen vívnak a térség országai.

A minisztereket másfél órára egy táblagéphez ültették, és onnantól magukra maradtak. Csak az ott megjelenő információk és felajánlott döntési lehetőségek segítségével kellett minimalizálni a károkat és a megfelelő irányba terelni az eseményeket.

A hírek szerint az alaphangulatot egy földi irányítóközpont elleni hackertámadás teremtette meg, amit széles körű közösségimédia-kampány követett. Ezek célja az EU küldetésének nagy nyilvánosság előtti lejáratása volt, illetve áttételesen az, hogy tiltakozásokat robbantson ki a régióban, amelyek további kellemetlenségeket okoznak a feladat végrehajtásában.

A tesztet igyekeztek a legalaposabban előkészíteni, így például külön videobejátszásokat készítettek, amelyek az eszkalálódó helyzetről számoltak be úgy, ahogy azt a normál életben tenné egy hírügynökség.

Figyelemfelkeltő céllal

Az eseménynek gazdát adó Észtország védelmi minisztériumának szakértője elmondta, hogy céljuk az volt, hogy a politikusok személyesen is megtapasztalhassák azt, milyen következményekkel és problémákkal jár egy kibertérből érkező ellenséges akció. A teszt során ezt még megfűszerezték dezinformációs kampánnyal is, ami csak tovább súlyosbíthat egy amúgy is kényes helyzetet.

A csütörtöki erőpróbán részt vett miniszterek elégedetten nyilatkoztak a csütörtöki bemutatóról. A német Ursula von der Leyen különösen izgalmasnak minősítette az élményt, amely megmutatta a szükségszerűségét annak, hogy a kormányzatoknak nagy figyelmet kell fordítaniuk a különböző európai infrastruktúrák digitális védelmére.

A miniszterek egyetértettek abban, hogy ezeknek a támadásoknak nagyon hamar politikai vetülete is keletkezik, amelyekre nem árt kész forgatókönyvekkel rendelkezni. A teszt során például az egyik eldöntendő kérdés az volt, hogy a kibertámadás tényét igyekezzenek eltitkolni a közvélemény elől, vagy éppen ellenkezőleg, sajtótájékoztatón ismertessék a történteket.

A megfelelő helyen, a megfelelő időben

Nem véletlen, hogy az EU soros elnöki posztját betöltő Észtország ennyire fontosnak tartja a kibervédelem kérdését, hiszen az utóbbi időben rendkívül aktívnak mutatkozó Oroszországgal történelmi okokból különösen fagyos viszonyt ápol. A próbatételnek igazi pikantériát adott az is, hogy épp a héten hozták nyilvánosságra azt a jelentést, miszerint szerte a világon ellenőrzésük alá vontak különböző elektromos hálózatokat vélhetően orosz származású támadók.

A csütörtöki "játék" komolyságát hangsúlyozza az is, hogy megfigyelőként jelen volt a NATO főtitkára, aki szerint az utóbbi évben 60 százalékkal nőtt meg a szervezet ellen intézet digitális támadások száma. Úgy látja, rendkívül fontos, hogy a védelmi szövetség és az EU képviselői haladéktalanul tájékoztassák egymást minden ilyen jellegű incidensnél.

Biztonság

Angol startuppal pallérozza a Galaxy AI-t a Samsung

A dél-koreai vállalat a felvásárlástól azt reméli, hogy az eszközein futó algoritmusok a lehető legtestreszabottabb szolgáltatásokat nyújtják majd a felhasználóknak.
 
Nincs automatikus és egyszerű út a felhőnirvánába, pedig a buktatók többségét viszonylag egyszerűen el lehetne kerülni.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.