A közösségi hálózat saját metrikája alapján az amerikai elnökválasztás hetében majdnem másfélszeresére növekedett az uszító megnyilvánulásokból eredő, valódi erőszakhoz vezető cselekmények kockázata.

Már az is apróbetűs hír lehetne, hogy a Facebooknál külön mérőrendszer működik az "erőszakos és uszító trendek" folyamatos vizsgálatára. Ez egy nem részletezett metrika alapján, az ahhoz kapcsolódó viszonyszámokkal írja le a valódi erőszakhoz vezető cselekmények kockázatát, tulajdonképpen valós időben követve a változások mértékét és jellemző irányát. A BuzzFeed News beszámolója szerint ez a virtuális mutató lengett ki most nagyon komolyan: a társaság nem publikus adatai alapján az elmúlt öt napban 45 százalékkal növekedett a veszélyek értékelésére szolgáló pontszám.

Hogy pontosan mit jelent a rövid idő alatt 400-ról 580-ra emelkedő érték, az a cikkből sem derül ki, de a híroldal értesülése szerint a Facebook illetékes alkalmazottja riasztotta kollégáit a gyors változás miatt. A BuzzFeed News állítólag betekintést nyert azokba a belső üzenetekbe, amelyek értelmében a trendmutató a választások előtt stabilan, de lassan kúszott felfelé, az utóbbi napokban felbukkanó összeesküvés-elméletek és általános nyugtalanság hatására azonban nagyon hirtelen kezdett emelkedni.

A riport szerint a Facebook munkatársai az olyan hashtagek szaporodását észlelik, mint a #DrainTheSwamp, a #Trump2020. a #KeepAmericaGreat vagy a QAnon néven hivatkozott szélsőséges mozgalommal kapcsolatos címkék. A cikkből kiderül, hogy a Facebook azonnal lépéseket tett a potenciálisan veszélyes trendek visszaszorítására, de ezen a területen nagyon sok az olyan szürke zóna, ahova a nem explicit erőszakra buzdító, mégis könnyen ahhoz vezető megnyilvánulások tartoznak.

A 24 órás átlagokat vizsgálva az idézett Facebook-alkalmazott szerint a legtöbb hashtag a demokraták semmivel alá nem támasztott választási csalása, a megbízhatatlan eredmények és Trump támogatása körül gyülekezik. Bár megállapítja, hogy pánikra semmi ok, mivel nincs köztük olyan, ami kiemelkedően uralná a közösségi hálózatot, arra is figyelmeztet, hogy egy határozott trend van kialakulóban – vagyis most kell ellene fellépni, mielőtt túlságos lendületet kapna.

A saját árnyékukat nem léphetik át

A válogatást természetesen megnehezíti, hogy a legtöbb téma nem annyira egyértelmű, mint a #RiggedElection vagy a #VoterFraud tagek kiszűrése, de ugyanilyen elképzeléseket népszerűsítenek. Ezzel kapcsolatban felveti egy olyan egyértelmű szabályozás szükségességét, amelynek alapján átlátható módon moderálni lehetne a mintába beleillő "borderline" címkéket is.

A BuzzFeed News szerint mindebből egyértelműen kiderül, hogy a Facebooknál már eddig is szűrték azokat a hashtageket, amelyek felvetették a felhasználási feltételek megsértésének a gyanúját. A társaság szóvivője azonban nem válaszolt arra a kérdésre, hogy pontosan mire kell betagelni egy megosztást, ha azt akarjuk, hogy a rendszer automatikusan kiszűrje; ezzel összefüggésben csak annyit árult el, hogy a közösségi hálózatnál készenlétben állnak olyan eszközök és házirendek, amelyek lehetővé teszik a szükség szerinti gyors beavatkozásokat.

A lap által megszólaltatott dezinformáció-kutató azt is világossá tette, hogy eddig nem tudtak a Facebook "erőszakos és uszító trendeket" értékelő analitikájáról, de üdvözlik annak létezését. Ezzel együtt úgy látja, hogy az egyes hashtagekre való vadászat nem lehet célravezető. A Facebook általános struktúrájából ugyanis az következik, hogy mindig is ösztönözni fogja az ilyen csoportokat és kezdeményezéseket, ezen keresztül pedig az offline erőszakot, mivel a társaság lényegében a felhasználók folyamatos bevonódásából termel bevételt.

A BuzzFeed News cikke felhívja rá a figyelmet, hogy az anonim Facebook-alkalmazott riasztása néhány órával azelőtt futott be, hogy a közösségi oldal letiltotta a szerdán alakult, de akkor már 365 ezer tagot számláló Stop the Steal csoportot. A kezdeményezés mögött Trump elnök több prominens támogatója is megjelent, és a Facebook indoklása szerint bizonyos tagjai nyílt erőszakra buzdítottak, törvénytelennek állítva be a választás jelenleg is zajló folyamatát.

Hirdetés
Közösség & HR

Musk turbó fokozatban nyomta le Gatest

A többek között a Tesla alapításával hírnevett szerzett Elon Musk immár a világ második leggazdagabb embere.
 
Hirdetés
Hirdetés

A profik már nindzsákkal védik a szervereket

Hogyan igazodjunk el, és főleg mire figyeljünk a szolgáltatásként rendelhető virtuális szerverek között?

A cloud szolgáltatások legösszetettebb problémáit a kifejezetten a felhőre jellemző fenyegetettségek jelentik, amelyekkel már a szolgáltatóválasztás előtt érdemes tisztába jönni.

a melléklet támogatója a Servergarden

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.