A 2018-as összebevételt nézve ugyanaz a cég végzett az élen, mint az elmúlt négy évben mindig.
Hirdetés
 

Egy játékokra specializálódott kutatócég minden évben közzéteszi a szektor legnagyobb, nyilvános részvénytársaságként működő szereplőinek játékok forgalmazásából származó éves bevételét. A Newzoo a számítások során nem veszi figyelembe a hardverekhez köthető értékesítést, de talán sokaknak így is meglepő, hogy nem a nagy konzolgyártók valamelyike vezeti a listát.

Kínai uralom

A frissen közzétett, tavalyi teljesítményeket összegző rangsor élén most is a Tencent végzett. A kínai óriásvállalat, köszönhetően az elképesztően nagy és egyre többet költő hazai piacnak meglehetősen nagy előnnyel büszkélkedhet. 2018-ban több mint 19,7 milliárd dollárnak megfelelő forgalmat bonyolított a cég kizárólag a játékoknak köszönhetően.

Ez persze nem akkora meglepetés, hiszen a jelenleg nagyjából 425 milliárd dollárra értékelt kínai gigász megannyi másik csápja mellett a játékiparban is hatalmas tényezőnek számít. A világ legnagyobb videójáték kiadójának van saját terítésre szolgáló platformja is, amely közvetlen konkurenciája lett a globális piacot uraló Streamnek. Áprilisban pedig elindította egy új szolgáltatás tesztjét, amely a cloudból biztosít felső kategóriás játékélményt a felhasználóknak.

A Tencentnél ráadásul a játékokon keresztül más szolgáltatások is bőven fialnak. Nem véletlen, hogy a cset- és mobil fizetési szolgáltatásainak forgalmát a bevételek között a játékokkal összevonva szerepelteti.

 

 

Játékpiaci bevételek (Forrás: Newzoo)
Infogram

 

A dobogóra azért simán felfértek a téma "természetes" csúcsragadozói, a két nagy konzolgyártó. Közülük a Sony áll jobban, de nem csak azért, mert 14 milliárdnál is bőven többet kalapozott össze tavaly, hanem azért is, mert a japánoknál regisztrálták a legimpresszívebb növekedési rátát. Azért a Microsoftnak sincs sok szégyenkeznivalója, hiszen a közel 10 milliárd dolláros éves bevétel bő 30 százalékkal haladja meg a 2017-es eredményt.

Itt érdemes megjegyezni, hogy a lista sok szereplője nem ad annyira részletes pénzügyi jelentést, amiből egyértelműen ki lehetne matekozni a tisztán játékokhoz kötődő forgalmat. A Newzoo ezekben az esetekben szakértői becsléssel igyekszik a lehető legpontosabban meghatározni a bevétel nagyságát.

A legjobb tízben egyaránt találunk még mobilos alkalmazásboltokat üzemeltető óriásokat (Apple, Google), vagy éppen hagyományos játékkiadókat (Activision Blizzard, EA), ami jól mutatja, hogy a terjedelmesre hízó piaci tortát rengeteg irányból meg lehet közelíteni a szereplőknek.

A teljesség igénye nélkül

Fontos azonban kihangsúlyozni, hogy a Newzoo csakis azokat a vállalatokat lajstromozta, amelyek nyílt részvénytársaságként működve rendszeres üzleti jelentésekre vannak kötelezve. A piacon azonban bőven van rajtuk kívül is fajsúlyos szereplő, azaz a toplista maximum tájékoztató jellegű.

Hogy csak egy példát említsünk: a Fortnite játék elképesztő sikerét meglovagoló Epic Games tavaly egészen kiváló évet abszolvált. A teljes bevétel pontos összege ugyan nem nyilvános adat, de a nagyságrend belövéséhez jó alapot ad az a tény, hogy az említett Fortnite egyetlen hónap alatt több mint 300 milliót hozott a konyhára. A hírek szerint egyébként a cég nettó profitja tavaly meghaladta a 3 milliárd dollárt, azaz könnyedén megszerezhetné a fenti lista egyik előkelő helyét.

Konzumer tech

SAP NOW Hungary: cápákkal indul a második nap

Beszámolónk a 2019-es SAP NOW Hungary konferencia folytatásáról, még több az intelligens vállalatokról.
 
EZ A HELYZET SIÓFOKON

SAP NOW Hungary:
szerszámkészlet az ügyfelek lenyűgözéséhez

Az SAP kétnapos rendezvénye az idén is követhető a Bitporton!

TOVÁBB A KÖZVETÍTÉSRE >

Ömlik a pénz a digitalizációval foglalkozó startupokba, de a rossz beidegződések még mindig lassítják az átalakulást.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

Hirdetés

Nagyvállalati mesterséges intelligencia (MI) megoldások a Lenovótól

Elkezdődött a mesterséges intelligencia hajtotta gazdasági átalakulás. Az összetett technológia könnyű használatba vételét, rugalmas bővítését ígérik a Lenovo adatközponti megoldásai.

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.