Jövőre veszíti hatályát az EU-s romamingrendelet. Az Európai Bizottság nyilvános konzultációt indított a folytatásról.

Nyilvános konzultációt hirdetett az Európai Bizottság a roamingról. A 2017 június 15-én hatályba lépett uniós jogszabály ugyanis jövőre hatályát veszti, így a bizottságnak ki kell dolgoznia a folytatást. Ennek első lépése a nyilvános konzultáció.

A EB arra kérdez rá, hogy a fogyasztók és a vállalkozások számára volt-e pozitív hozadéka a romanigdíjak eltörlésének az EU-n belül. A romaingrendelet 2022. június 30-án jár le, addig kell konszenzusra jutni a folytatásról. A konzultációs folyamat szeptember 11-ig tart. Az EB az operátorok és nemzeti hatóságok véleménye mellett arra is kíváncsi, hogy mint mondanak az EU-s polgárok, a fogyasztóvédelmi szövetségek, a társadalmi szervezetek, a vállalkozások és a szakértők.

Az EB célja egy olyan keret kialakítása, ami önszabályzó módon biztosítja a roamingmentesség fenntartását az EU-s mobilpiacon.

Tíz év alatt nullázták le

A roaming korábban meglehetősen költséges mutatvány volt, de csak hosszú évek alatt sikerült lebontani. Az Unió 2007-től szabályozta egységesen a tagállamok közötti roamingot, majd lényegében 2016-ig évről évre mérsékelte a díjat.

Az operátorok több körben is nekifutottak, hogy megfúrják a roaming eltörlését, különösen a kedvelt turistacélpont országok. Ezért főleg az Orange, a Telefónica és a Telecom Italia lobbizott legerőteljesebben a roamingdíjak eltörlése ellen, hiszen ez számukra mindenképpen komoly bevételkiesést jelentett.

A jelenlegi szabályozás szerint bár a végfelhasználó nem fizet a roamingért, a szolgáltatók továbbra is elszámolnak egymással egy az Unió által meghatározott ár alapján a roamingforgalom után. Ezzel együtt veszítettek a bolton, ez már röviddel a roaming eltörlése után is látszott.

A végfelhasználói szinten nagy változásokra egyébként senki sem számít. Az azonban kérdés, hogy a szolgáltatók egymás közti elszámolásának szabályozásában, és a nagykereskedelmi díjak meghatározásában lesznek-e új a fejlemények.

A nyilvános konzultációban bárki részt vehet az EB oldalán. A feldolgozásnál csak a szeptember 11-ig beérkező véleményeket veszik figyelembe.

Mobilitás

Rendesen félremegy a digitális transzformációs projektek nagy része

Miközben tízből nyolc cégnél tervezik, hogy nagyon ráfekszenek a digitális átállásra, csak tízből három esetben sikerül elérni a kitűzött célokat – derül ki a BCG kutatásából.
 
Hirdetés

Van olyan tanácsadó, aki pénzt hoz?!

Pedig külső szemlélőként csak annyit mutat meg, hogy miből van hiány és miből van fölösleg. Ám ha szoftverlicencekről van szó, ez százmilliókat is érhet – megtakarításban.

Érdemes-e használt szoftvert venni a vállalatnak? És ha igen, hogyan? Egy biztos, nem úgy, mint egy használt autót.

a melléklet támogatója az IPR-Insights

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.