Pár napja ugyanis 18 perces szolgáltatáskiesés volt a Google Compute Engine-ben. Más szolgáltatásokat nem érintett a leállás.

Bocsánatot kért ügyfeleitől a Google, amiért április 11-én 18 percre leáll a Compute Engine szolgáltatása gyakorlatilag minden régióban. A leállásról a cég tegnap részletes beszámolt egy blogbejegyzésben, amelyben a műszaki okokat is részletezte.

Rutinmunkának indult

A hiba egy már begyakorlott frissítés közben lépett fel. A mérnökök eltávolítottak a hálózatból egy használaton kívüli IP-blokkot, majd pedig életbe lépett az automatikus folyamat, amely a módosított hálózati konfigurációt érvénybe lépteti. Mint írják, ez olyan rutinfeladatnak számít, amelyet már számtalanszor végrehajtottak. Csakhogy most a hálózatmenedzsmentért felelős szoftver hibát jelzett. Ilyenkor az a protokoll, hogy a rendszer visszatér a korábbi hálózatkonfigurációhoz. Ehelyett azonban a menedzsment szoftver a hibás hálózati konfigurációt kezdte teríteni.

A felhő biztonsága május 5-6-án a tavaszi CIO Hungary konferencián is terítékre kerül.

Az eredmény végül az lett, hogy a Google Compute Engine több régió több adatközpontjában leállt 18 percre. A Google hangsúlyozta, hogy a leállás nem érintett más szolgáltatásokat, például a Google App Engine-t, a Google Cloud Storage-ot és más termékeket, ami persze kevéssé vigasztalja azokat a vállalatokat, melyek a Compute Engine-en futtattak valamilyen munkát. Ugyanakkor a Google súlyosnak ítélte a hibát, ezért egyrészt megelőző intézkedéseket vezettek be, és egy mérnökcsapat dolgozik azon, hogy a hasonló hibák lehetőségét minimalizálják.

A leállás okozta reputációs károkat azzal próbálják mérsékelni, hogy a szolgáltatásra adott SLA-nál (Service Level Agreement) nagyobb mértékű kedvezményt adnak az érintett ügyfeleinek: a havidíjból 25 százalékot, a megvásárolt kreditek árából 10 százalékot.

Globális szolgáltatás – globális hiba

Az eset ismét rávilágít arra, hogy bár a felhős szolgáltatások nagyon komoly üzembiztonságot kínálnak, a kiterjedt és komplex rendszerekben felmerülő hibák – legyenek azok műszaki jellegűek vagy emberi mulasztásra visszavezethetők – egy globális szolgáltatónál globálisan jelentkezhetnek. Ezáltal világgazdasági szinten sokkal nagyobb károkat tud okozni akár egy rövidebb szolgáltatáskimaradás is, míg egy lokális rendszer hibája csak annak tulajdonosát érinti – meglehet őt magát súlyosabban, mert például lassabban tudja helyreállítani a rendszere működőképeségét.

Érdekes az is, hogy a műszaki hibák egyik forrása nem egyszer éppen az, ami a hibák minimalizálását hivatott szolgálni: a folyamatok automatizálása. Ez történt a Google esetében is: egy már többször kipróbált automatizált folyamat okozta egy szolgáltatás globális kiesését.

Ugyanakkor hiba lenne csupán egy ilyen probléma alapján eldönteni, hogy használ-e valaki bármilyen felhős szolgáltatást. A Gartner CloudHarmony nevű cége folyamatosan monitorozza az egyes felhőszolgáltatók rendelkezésre állását, és megadja a leállási időket is. Érdemes ezt összevetni a saját rendszer hasonló adataival. Valószínűleg sokat segít a döntésben. Mindazonáltal döntsön egy vállalat bárhogy is, bizonyos mértékig mindenképpen fogadás köt: azaz nincs száz százalékos üzembiztonság, mert ahogy Murphy mondja, ami el tud romlani, az el is romlik. A kérdés éppen ezért inkább az, hogy milyen gyorsan lehet megjavítani. És ebben a felhőszolgáltatók egyre nagyobb előnyben vannak, mert méreteikből adódóan a szükséges szakértelmet is folyamatosan biztosítani tudják.

A leállás műszaki háttere részletesen tanulmányozható a Google hivatalos blogbejegyzésében, melynek végén az incidens pontos kronológiáját is közlik.

Cloud & big data

A jó oldalon is készülnek az MI-modellek feltörésére

A sebezhetőségek feltárásának egyik módja, amikor különféle trükkökkel próbálják rendellenes működésre bírni a mesterséges intelligenciát, és ezeket az erőfeszítéseket is az automatizálás emelheti új szintre.
 
Hirdetés

A VR szemüveg nem csak a szórakoztatóipart forradalmasítja

A virtuális valóság világa folyamatosan fejlődik. Az új technológiák és a fejlesztések segítségével a felhasználók eddig soha nem tapasztalt módon merülhetnek el a digitális élményekben. Ebben a cikkben bemutatjuk a VR szemüvegek típusait, és azt is végigvesszük, hogy milyen áttöréseket hozott a virtuális valóság az élet különböző területein.

Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.
Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.