Előkészítetlennek és az ország versenyképessége szempontjából károsnak tartja a KATA tegnap elfogadott módosítását az IVSZ.

"A kisadózó vállalkozások tételes adója (KATA) adónem megváltoztatását az IVSZ – Szövetség a digitális gazdaságért előkészítetlennek és az ország versenyképessége szempontjából károsnak tartja, ezért javasolja, hogy a módosítások csak 2023. január 1-jén lépjenek életbe, és addig a digitális gazdaság szereplőivel egyeztetve új, egyszerűsített adónem kerüljön kidolgozásra. Az IVSZ azt javasolja a törvényhozóknak, hogy olyan módon alakítsák át a magyar adórendszert, hogy az képes legyen követni a hagyományos foglalkoztatási formák fellazulását, illetve az atipikus formák térnyerését. Egy, a jelenleginél rugalmasabb, a modern munkakörökhöz a jelenlegi, korábbi adónemeknél jobban igazodó rendszer a kormányzat fiskális bevételeinek növelésére irányuló jogos szándékát is elősegítené" – írja tegnap kiadott közleményében a szövetség.

Mint ismeretes, az Országgyűlés tegnap rohamtempóban megszavazta az adónem Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által benyújtott módosítását. Az új szabályok erősen szűkitik azok körét, akik ezt a népszerű adónemet választhajtják. Megszűnik a másodállású KATA lehetősége, illetve KATA-s vállalkozó kizárólag magánembernek adhat számlát. Eközben az adózás felső összeghatárát évi 15-ről 18 millióra emelték. A vállalkozóknak legkésőbb szeptember 25-ig kell jelezniük a NAV-nál, ha az új szabályok szerint is ezt az adónemet választanák. A módosítás a bevált indoklást veszi elő: a KATA-sok és munkaadóik csaltak (bujtatott foglalkoztatás).

KATA helyett legyen ilyen adó

A szervezet szerint az ország versenyképessége szempontjából kulcsfontosságú szektorokban, így a digitális ágazatokban is egyre többen dolgoznak a hagyományos alkalmazotti viszonytól eltérő foglalkoztatási formában. "Számukra meg kell teremteni az egyszerű és kompetitív adózás lehetőséget."

A szövetség közleményében konkrét javaslatot is tesz arra, hogy milyen feltételeknek kellene megfelelnie a KATA helyett bevezetendő új adónemnek:

● egyszerű szabályok mentén stabil és kiszámítható,
● alacsony belépési küszöb mellett támogatja az atipikus munkavégzést (részmunkaidő, digitális nomád),
● adminisztrációja minden elemében digitalizált, átlátható és külső segítség nélkül is elvégezhető,
● vélt adóelőnyökért nem ösztönöz fiktív gazdasági cselekményekre,
● felfelé nyitott, azaz folyamatos átmenetet biztosít a komplexebb cégformák felé mind adminisztrációban, mind az összes adóteher változásában.

Mint a közlemény írja, a döntéshozók is tisztában vannak azzal, hogy egyelőre az informatikai és digitális munkaerőhiány növekedésével kell számolni, ami Magyarország digitális fejlődésének egyik fontos korlátozó tényezője. A szaktárca, az IVSZ és a KIFÜ megbízásából ugyanis készült egy átfogó digitális munkaerőpiaci felmérés, amely szerint a következő években a munkaerőpiac keresleti oldalán tovább bővül a magas szintű digitális felkészültséget igénylő munkahelyek aránya, amit a kínálati oldal nem képes követni. A hiány két éven belül 26 ezer fő lesz.

Jó lenne tudomásul venni, hogy megváltozott a világ

Eközben a pandémia tovább növelte az iparágban dolgozók körében az atipikus foglalkoztatási formák népszerűségét. Egyre több szakember dolgozik digitális nomádként, szabadúszóként egyszerre több hazai vagy külföldi megrendelőnek, és a teljes vagy hibrid home office munkarend is általánossá vált.

Komoly csapást jelentene, ha azok, akik jelenleg magyar gazdasági szereplőknek végeznek munkát, bármilyen megfontolásból magasabb fizetéssel kecsegtető külföldi munkavállalás mellett döntenének. Ha pedig ez kiköltözést is jelentene, akkor az a fogyasztási oldalon is sújtaná a gazdaságot.

Emiatt megrekedhet a kisvállalkozások digitalizációja is, miközben a versenyképességük javításához elengedhetetlen lenne az e téren történő előrelépés. "A hazai kkv-k technológiai fejlődését számos olyan tanácsadó, szabadúszó IT-szakember segíti, akik a KATA-ról más adónemre áttérve drágábban tudják csak kínálni szolgáltatásaikat az egyébként is hagyományosan árérzékeny, és a DESI-index alapján a digitalizáció terén súlyos lemaradásokkal küzdő magyar kkv-szektornak" – írja a közlemény. Ez összességében jelentősen hat majd az egész gazdaság versenyképességre.

A szövetség mint az atipikus digitális vállalkozókat, vállalkozásokat is képviselő szakmai szervezet kész azonnali egyeztetésre a módosításokról, hogy az adórendszer átalakítása ne vesse vissza Magyarország technológiai fejlődését, zárul az állásfoglalás. (A munkaerőőiac IVSZ által emlegetett átalakulásával többek itt foglalkoztunk.)

Közösség & HR

Az Apple-nél is belátták, hogy vége az eddigi világnak

A WSJ szerint eldőlt, hogy az Apple elviszi Kínából a termelésének egy jelentős részét, bár a jelenlegi gazdasági helyzetben ez rendkvül nehéz feladatnak ígérkezik.
 
Bár az 5G-s beruházások megtérülését biztosító alkalmazási területeket még a szolgáltatók és az ügyfelek is keresik, a fejlesztési kényszer megvan, mert aki ebből kimarad, lemarad.

a melléklet támogatója a Yettel

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.