A NAV ismét elővette a projektet, hogy összerakja a vállalkozások helyett az ÁFA-bevallást. De nem csak elővette, tovább is gondolta.

Jövő évtől a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elindítja az eÁFA-rendszert, amiatt átalakul a bevallás folyamata is. A bevezetés jogszabályi hátterét az elfogadás előtt álló őszi adócsomag teremti meg.

A szolgáltatás bevezetését eredetileg 2021-re tervezték. A halasztás azonban nem csak azt jelentette, hogy a koncepciót eltették a fiókba jobb időkre, hanem az azóta eltelt években továbbfejlesztették. (A fejlesztés a 2017-ben meghirdetett korszerűsítési programba illeszkedik, melyek célja többek között a valós idejű, papírmentes szolgáltatások kialakítása.)

A rendszer hónapok óta tesztelik kiválasztott piaci szereplők, és a következő hetekben fokozatosan megnyitják az adózók szélesebb köre előtt is. Élesben 2024-es adóévtől működik, azaz élesben februárban vizsgázik a rendszer, olvasható a Grant Thornton nemzetközi üzleti és adó-tanácsadó közleményében, amelyben összefoglalják, mire kell felkészülniük a vállalkozásoknak.

A fejlesztés legfontosabb célja, hogy:
● automatizálja az ÁFA-bevallások előkészítéséhez és beküldéséhez kapcsolódó folyamatokat;
● csökkentse a hibás bevallások arányát, ezáltal egyszerűsítse az ellenőrzést, és kevesebb ellenőrzésre is legyen szükség;
● csökkenjen Magyarországon az ÁFA-rés.

Az új rendszerhez a hazai vállalkozások mellett bárki hozzáfér, aki Magyarországon adóköteles tevékenységet végez. Első lépésben használata opcionálisan lesz, azaz megmarad a jelenlegi, hagyományos ÁFA-bevallási eszköz (ÁNYK), de az adóhivatal nem titkolt célja, hogy idővel utóbbit kivezeti, és csak az eÁFA rendszert lehet használni, hívja fel a figyelmet Kóczé Péter, a Grant Thornton digitális üzletágának vezetője.

Jó lesz a NAV-nak, és a vállalkozásoknak is

Az adóhatóság a rendszertől azt várja, hogy hatékonyabb és pontosabb lesz az ÁFA beszedése. Emellett még nagyobb rálátást kap az adózási szempontból releváns gazdasági tranzakciókra a bővülő data lake-jén kerszetül. Hasonló volt cél az online számla-adatszolgáltatás kötelezővé tételével, valamint a pénztárgépek NAV-rendszerekkel történő közvetlen összekötésével vagy a vámhatározatok nyilvántartásának kiépítésével is.

Az eÁFA-hoz két módon lehet kapcsolódni. A kisebb adózók igényeihez fejlesztettek egy webes portált. A portálon keresztül férhetnek hozzá az aktuális időszakra vonatkozó ÁFA adataikhoz, és módosíthatják, kiegészíthetik a tranzakciós adatokat. Elérhető lesz a felületen egy valós időben frissülő, tájékoztató jellegű ÁFA-pozíció is.

Nagyobb adózók M2M kapcsolaton keresztül is használhatják a rendszert. Mivel az ilyen szervezetek jellemzően a meglévő könyvelő vagy vállalatirányítási rendszereikben készítik az ÁFA-bevallásukat, az M2M kapcsolat egyszerű adatcserét biztosít a vállalati és eÁFA rendszer között.

Mindkét felületen dinamikusan futtathatók számlaszintű ÁFA-analitika vizsgálatok, és elérhető lesz az adóhivatal által kiajánlott bevallástervezet. Utóbbit vagy egyszerűen elfogadják, vagy újabb analitika feltöltésével újraszámoltathatják az adóhivatallal. A NAV kialakított egy sztenderd adó-kódkatalógust, hogy a cégek az alapján végezzék el az analitika sorok besorolását.

Az eÁFA-ban lesznek előre meghatározott, de testre szabható (és úgy menthető) lekérdezésekkel támogatott analitikai eszközök, melyekkel a bevallás még a benyújtás/elfogadás előtt ellenőrizhető, az esetleges hibák és eltérések kiszűrhetők. Az M2M rendszer interfésze pedig számtalan paraméterezhető és programozható lekérdezési lehetőséget kínál a könyvelő programok és vállalatirányítási rendszerek számára.

Az adóhivatal automatikusan kiértékeli a vele megosztott ÁFA-analitikákat. Vizsgálja formátumukat és struktúrájukat, valamint a benne szereplő adatokat és a közöttük fennálló összefüggéseket egyaránt. Az analitikában szereplő adatokat összevetik azok forrásával, a NAV adattóban szereplő bizonylatokon szereplő adatokkal is – hangsúlyozza Kóczé.

Az eÁFA-t választó adózók mentesülnek a belföldi összesítő jelentések (M-lapok) elkészítésének kötelezettsége alól. A rendszer induláskor nem támogatja az önellenőrzéseket, ezt csak 2025 elejére ígérik.

Piaci hírek

Már csak a legidősebb magyarokat nem hozza lázba a net

Az NMHH kutatása szerint az elmúlt években az idősebb generációk körében jelentősen nőtt az internethasználat.
 
Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.

a melléklet támogatója a Balasys IT Zrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.