A határidő február 16. Az érintettek a NAV honlapján adhatják le a rendelésüket az új pénztárgépre, ahol nyilatkozni kell arról is, hogy az államra engedményezik a befizetett előlegüket, foglalójukat.
Hirdetés
 

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) adóügyekért felelős helyettes államtitkára, Pankucsi Zoltán ma a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában arról beszélt, hogy február 16-ig igényelhetik a vállalkozások a visszavont forgalmazási engedélyű pénztárgépek után biztosított állami támogatást az igazoltan megfizetett előleg, foglaló után. Az Alt Cash is épp február 16-ig kérte ügyfelei türelmét.

Mint azt korábban megírtuk nagyjából 80 ezer vállalkozást érint az Alt Cash és a Japán Cash Company által forgalomba hozott, és korábban engedélyezett pénztágépek forgalomba hozatali engedélyének a visszavonása. Először úgy tűnt, hogy a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) döntése nem csak a két forgalmazóra, hanem a tőlük pénztárgépet rendelő nagyszámú vállalkozásra is komoly terhet rak.

A problémára az Országos Kereskedelmi Szövetség már az első pillanatban felhívta a figyelmet, jelezve, hogy a két cég ügyfélköre az új szabályoknak megfelelő kisgépeket rendelők mintegy 40 százalékát fedi le. A Facebookon szerveződő Online Pénztárgép Cserére Kötelezettek közössége pedig január végén egy petíciót is átadott a Nemzetgazdasági Minisztériumot vezető Varga Mihály miniszternek, melyben a kormány méltányos és gyors döntését kérték. A csoport vezetője akkor arról beszélt, hogy a tisztességes jogkövetést ellehetetlenítik a szabályok állandó változása, a hivatalok folyamatos hibái, az irracionális döntések pedig jogbizonytalanságot okoznak.

Pankucsi Zoltán átveszi a Varga Mihálynak címzett petíciót (MTI fotó: Máthé Zoltán)

A petíció átadására azután került sor, hogy az Nemzeti Adó- és Vámhivatal közölte: a kormány a pénztárgépcserére kötelezett vállalkozók érdekében átvállalja az Alt Cash-nek és a Japán Cash-nek fizetett előlegeket. Ehhez az ügyfeleknek az új pénztárgép kiválasztásával és megrendelésével egyidejűleg az ügyfélkapun keresztül jelezniük kell, hogy követelésüket az államra engedményezik.

Most Pankucsi a rádióműsorban megerősítette: az engedélyek visszavonása miatt soron kívül kialakítottak egy konstrukciót, amellyel az érintettek nem vesztik el az Alt Cash és a Japán Cash Company által forgalmazott online pénztárgépekre befizetett előlegüket. Így nem éri anyagi veszteség a vállalkozókat. Az érintett vállalkozók a NAV honlapján leadhatják a rendelésüket az új pénztárgépre, ahol nyilatkozni kell arról is, hogy az államra engedményezik a befizetett előlegüket, foglalójukat. Ezután nincsen más jogi vagy adminisztratív feladatuk – mondta.

Pankucsi Zoltán szerint már 40 ezer pénztárgép üzemel online módban, a teljes átállás peszimista becslések szerint is március vége előtt befejeződhet, a költségvetés bevételi terve nincsen veszélyben.

Az Alt Cash újra engedélyezteti a gépeit

Néhány napja az Alt Cash egy másik forgalmazó, a Laurel szakmai segítségét is igénybe véve kijavította MKEH által talált hibákat a gépeiben, és azokat újra beadta engedélyeztetésre. (A Laurel 17 kasszájára kapott eddig engedélyt.) A cég közleményben kérte megrendelőit, hogy február 16-ig várjanak más pénztárgép megrendelésével, mert látnak arra esélyt, hogy gyorsított eljárásban megkapják a forgalmazási engedélyeket.

Biztonság

Jól vizsgázott üzletfolytonosságból az ukrán techszektor

Az orosz támadás megindulásakor Harkivban 511 informatikai cég volt. Közülük 500 ma is működik, pedig a munkatársak többsége elköltözött a harcokat közvetlen közelről megszenvedő városból.
 
Az alábbiakban körbejárjuk az Enterprise Service Management fogalmát, és megmutatjuk azt is, miben különbözik az ITSM-től.

a melléklet támogatója a Meta-Inf Kft.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.