Várakozáson felüli számokat hozott a cég első olyan negyedéve, ahol már nem kellett feltüntetni a külön vállalatba tolt menedzselt szolgáltatások eredményét.

Dübörgött a hibrid cloud, miközben az immár külön szervezetként funkcionáló Kyndrylbe átpakolt elemek nem húzták vissza a Big Blue-t. Nagyjából így foglalható össze az IBM üzleti évének tavalyi utolsó periódusa. A tegnap közzétett számok láttán a befektetők is tapsoltak.

Felülmúlták a várakozásokat

16,7 milliárd dolláros bevétel mellett részvényenként 3,35 dollárnyi egyszeri tételektől megtisztított eredményt sikerült felmutatni az IBM-nek. Ez minden szempontból felülmúlta az elemzői várakozásokat, hiszen utóbbiak valamivel kevesebb mint 16 milliárdnyi forgalmat és részvényenként 3,14 dolláros nyereséget vetítettek előre.

 

 

IBM pénzügyi eredményei, FY21/Q4
Infogram

 

A most zárt periódust azt teszi különlegessé, hogy közben lezajlott a 2020 őszén bejelentett cégszalámizós projekt. Utóbbi praktikusan azt jelentette, hogy a globális technológiai szolgáltatásokat összefogó üzletágról leválasztották a menedzselt infrastruktúra-szolgáltatások részleget, amit a Kyndryl nevet kapó új vállalatba tettek át. A tavaly ősszel elstartoló spin-off cég így immár megszabadítja az IBM szolgáltatási üzletágát a menedzselt legacy rendszerek terhétől, azaz a Nagy Kék a nyereségesebb tevékenységekre tud fókuszálni.

A fókuszálásnak azonnal látszanak a pozitívumai, hiszen a hibrid felhőhöz köthető forgalom az utolsó negyedévben is lendületesen, 16 százalékkal nőtt és 6,2 milliárd dollárt hozott a konyhára. A vállalat növekedési céljait leginkább támogató terület éves összevetésben ennél is komolyabb mértékben bővült, hiszen a tavalyi 20,2 milliárdos összforgalom 20 százalékkal haladja meg az egy évvel korábban elért szintet.

Az új felállással együtt egyébiránt a vállalat főbb üzletágai is némileg átalakultak, beleértve az elnevezéseket is. A szoftveres szegmenshez tartozik a Hybrid Platform & Solutions és a Transaction Processing terület, a konzultáció alá a Business Transformation, a Technology Consulting és az Application Operations részlegek kerültek, míg az infrastruktúra divízió felel a Hybrid Infrastructure-rel és az Infrastructure Supporttal kapcsolatos megoldásokért. 

A felhős idő bizakodóvá tesz

A cég élére 2020-ban kinevezett Arvind Krishna az üzleti beszámoló kommentálásakor meglehetősen magabiztosan nyilatkozott a közeljövő kilátásairól. A már nem is annyira új vezérigazgató szerint a hibrid modell adaptációjának erősödése a szoftveres és a konzultációs üzletágat egyaránt felpörgeti a cégnél, így teljesen reális lehetőség idénre a stabil, 5 százalék körüli növekedési pálya.

A cégvezér optimizmusán osztoztak a befektetők is, hiszen a jelentés közzétételét követően kilőtt az árfolyam. Igaz, az esti órákban bekövetkezett némi korrekció, de még így is komoly, 2,5 százalékos drágulást mutattak az IBM papírjai a tegnapi tözsdenzáráshoz képest.

 

Piaci hírek

Újabb aranybányát hódítana meg magának a TikTok

A platformon állítólag világszerte megjelennek majd a játékok is, amelyeket elsőként Vietnámban tesztelnek. Ez újabb óriási bevételeket jelentene a TikToknak, és még jobban a képernyő elé szögezné vele milliárdnyi felhasználóját.
 
Veszélyek garmadája bújik meg a webes alkalmazások és az alkalmazásprogramozási interfészek közötti forgalomban. Ezek kiszűrésére és hatástalanítására szerencsére egyre hatékonyabb eszközökkel rendelkezünk.

a melléklet támogatója a Balasys

A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.