Egy tegnap kiadott elnöki rendelet célja a piaci verseny támogatása az Egyesült Államokban, a benne foglalt rendelkezések fő célpontjai pedig a technológiai és távközlési monopóliumok.

Az amerikai elnök pénteken kihirdetett, 72 pontból álló rendelete általánosságban a piaci verseny védelmét és erősítését célozza, ezen belül azonban a technológiai óriásválallatok monopolisztikus gyakorlatait igyekszik szétcsákányozni. A benne foglalt rendelkezéseket az olyan szövetségi ügynökségeknek kell majd implementálniuk, mint amilyen az amerikai távközlési hivatal (Federal Communications Commission, FCC) és a versenyfelügyelet (Federal Trade Commission, FTC), azok tartalma pedig az előző adminisztráció alatt felfüggesztett netsemlegességi szabályok visszaállításától a tech monopóliumok szigorú vizsgálatán át a "javításhoz való jog" kodifikálásáig terjed.

Joe Biden a rendelet aláírása előtt egy sajtótájékoztatón emelt ki ezek közül néhány rendelkezést, például azt, hogy az amerikai élelmiszer- és gyógyszerügyi hatóságnak vény nélkül kapható termékként kell kezelnie a hallókészülékeket, vagy azt, hogy az FTC tiltsa be vagy korlátozza a munkahelyváltást akadályozó versenytilalmi korlátozásokat, amelyek egyébként éppen a technológiai iparban számítanak a munkaszerződések gyakori elemének.

A rendelet olyan változtatásokat is tartalmaz, amelyek célja, hogy az internet-előfizetőknek szélesebb választási lehetőséget és jobb minőségű szolgáltatást biztosítsanak. Az elnök ennek jegyében arra szólítja fel az FCC-t, hogy kötelezze az internetszolgáltatókat az árak és az előfizetési díjak bejelentésére, megakadályozva őket abban, hogy a bérlők opcióit korlátozó külön megállapodásokat kössenek például az ingatlankiadókkal.

A dokumentum feleleveníti a Barack Obama elnökségéhez kötődő hálózatsemlegességi szabályokat is, és kitér a vállalat-összeolvadások fokozottabb ellenőrzésére, kiemelve a domináns internetes platformok vizsgálatát, különös tekintettel a feltörekvő versenytársakat érintő "gyilkos felvásárlásokra", a sorozatos cégegyesítésekre, az adatok felhalmozására, az "ingyenes" termékek versenytorzító hatására vagy a felhasználók magánéletének védelmére is.

Fogyasztó helyett vásárló, monopólium helyett verseny

Ahogy a beszámolókból kiderül, a Biden-adminisztráció a szabályozás további szigorítását is tervezi az FTC-n keresztül az adatgyűjtésre és a megfigyelésre vonatkozóan, amelynek nyilvánvaló módon komolyan érintik majd a világ legnagyobb technológiai vállalatait. Napirenden van emellett a szabadalmi politikai óvatos reformja, miután a kormányzat felkérte a legfőbb ügyészt és a kereskedelmi minisztert, hogy fejték ki álláspontjukat a szellemi tulajdonról szóló és a monopóliumellenes törvények egymásra hatásáról, hogy elkerüljék a piaci fölény versenyellenes kiterjesztésének lehetőségét a bejegyzett szabadalmak körén kívülre.

Kevésbé látványos, de ugyanilyen fontos az a győzelem, amit az új rendelkezések "javításhoz való jog" támogatói számára jelentenek. Biden azzal is megbízta ugyanis az FTC-t, hogy korlátozza a piacvezető eszközgyártókat azokban a kialakult gyakorlataikban, amelyekkel megakadályozzák, hogy a vásárlók független szervizekben vagy akár otthon, saját maguk megjavíthassák elektronikai eszközeiket.

Bár ez első körben csak a mezőgazdasági gépekre vonatkozott volna, utóbb kiderült, hogy a kezdeményezést az elektronikai cikkek legszélesebb körére kiterjesztették. Az amerikai kormányzat korábban közzétett állásfoglalása szerint a gyártók által a javítási korlátozásokra adott magyarázatok csak ritkán megalapozottak; ahogy azt éppen tegnap írtuk, már az Apple egyik alapítója, Steve Wozniak is nekiment korábbi cégének, felidézve, hogy a hőskorszakban még fel sem merült, hogy odahaza ne tudna szétszerelni, javítani vagy módosítani bármilyen elektronikai berendezést.

Az amerikai kormányzat szerint a most kiadott 72 rendelkezés célja a piaci verseny előmozdítása és a bérek emelése, a megfelelő finanszírozás rendelkezésre bocsátása és az intézkedések végrehajtása azonban egyrészt a kongresszus, másrészt az illetékes kormányügynökségek feladata lesz. Az FCC demokrata tagjai mindenesetre már üdvözölték az új elnöki rendeletet, kiemelve például az élénkebb és hozzáférhetőbb szélessávú szolgáltatási piac jelentőségét, illetve a verseny fontosságát az amerikai gazdaság felfuttatásában.

Piaci hírek

Arcvonásaik alapján szúrja ki az ittas vezetőket a mesterséges intelligencia

Az ausztrál tudósok által alkotott technológia ránézésre is elég pontosan megmondja, ha valaki túl részeg ahhoz, hogy járművet vezessen.
 
Nincs automatikus és egyszerű út a felhőnirvánába, pedig a buktatók többségét viszonylag egyszerűen el lehetne kerülni.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.