A teljes önvezetésre egyáltalán nem képes Full Self-Driving opcióért januártól 20 százalékkal többet kell fizetni az autótulajdonosoknak. Elon Musk további drágulást vetített előre.

A Tesla nem hagyományos autógyártói működését mi sem példázza jobban, mint az, hogy egy olyan jelentős döntésről, mint a most bejelentett áremelés nem egy PR-csapat által gondosan megfogalmazott sajtóközleményből értesülhetett a közvélemény, hanem az alapító-vezérigazgató nyúlfarknyi twitteres üzenetéből. Elon Musk persze ha akarná se támaszkodhatna a cég kommunikációs részlegére, mivel azt már régóta felszámolta. (Ennek járulékos következményeként a Teslát nem is tudják "kérdésekkel provokálni" a bővebb tájékoztatásra vágyó újságírók.)

 

 

Az autógyártó Full Self-Driving (FSD) funkciójának ára ennek megfelelően a korábbi 10 ezer dollárról 12 ezerre emelkedik - igaz, egyelőre csak az Egyesült Államokban. Az alapító másik kiegészítése szerint pedig szinte borítékolható, hogy nem ez lesz a végállomás, mivel Musk jelezte, hogy a technológia fejlesztésének mérföldköveit le fogja követni az árazás is. A cég legutóbbi emelése nem is olyan régen történt: 2020 novemberében nőtt ugyanis 8-ról 10 ezer dollárra az ár. 

Úgy önvezető, hogy nem az

A szó szerinti fordítás alapján teljes önvezető képességgel kecsegtető vezetéstámogatási rendszer egyelőre nagyon messze van a teljes autonómiától. Jelenleg a csomag jobbára automatikus sávváltást, parkolást, kanyarodástámogatást és néhány más kényelmi funkciót jelent, miközben a magasabb szintű képességek bevezetése egyelőre csak eltérő fejlesztési stádiumokban jár. 

Bár a marketinganyagokban ezt nyilván nem domborítja ki a vállalat, a funkcióról szóló hivatalos tájékoztatóban azért többször megjelenik, hogy az FSD használata mellett is fontos az útra koncentráló vezető megléte, aki folyamatosan a kormányon tartja a kezét, készen arra, hogy bármikor átvegye az algoritmustól az irányítást.

Az FSD képességeit rendszeres kritika éri a Teslákat ért különböző balesetek miatt, de a szoftveres bugok és a szabályozó testületek eljárásai, vizsgálatai sem tesznek túl jót a szolgáltatás imidzsének. A meglehetősen véleményes elnevezés kapcsán pedig Németországban már korábban született egy elmarasztaló bírósági döntés, miközben az USA-ban két szenátor többek között emiatt is kérte az illetékes FTC-t, hogy nézzen a cég és a sokszor meglehetősen vadakat nyilatkozó alapító körmére.

Konzumer tech

Spanyol tudósok: a túlóra nem hogy káros, hanem egyenesen építő

Ha angol tudósok jöttek volna ezzel, meg sem lepődnénk. De épp a szieszta hagyományát mind a mai napig ápoló spanyolok?!
 
Hirdetés

Hazánk régiós SolarWinds-központ lett

A SolarWinds és a RelNet megállapodása révén utóbbi magas színvonalú szolgáltatásokat nyújt régiónkban a SolarWinds viszonteladói és ügyfelei számára.

Manufacture IT

Az 5G legnagyobb nyertesei az ipari vállalkozások

MEGNÉZEM »

a melléklet támogatója a Vodafone

Igen, ahogy mindenki mondja: sokba, nagyon sokba. De közel sem csak a fizetése miatt. A költségekhez hozzá kell számolni a növekvő kiválasztási költségeket – és a magas fluktuációt.

a melléklet támogatója a Mndwrk

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.