Az alapjaitól átdolgozott Edge-nek még logója is a Chromiumot idézi. A lényeg azonban a gépházban van.

Letölthető a Microsoft Chromium alapú böngészőjének Release Candidate-je, és a végleges változat megjelenésének a pontos időpontját is közölte a Microsoft. Aki ragaszkodik a Microsoft böngészőjéhez, január 15-étől veheti használatba. A Release Candidate már kellően stabil, de elsősorban arra szolgál, hogy a rendszergazdák felkészülhessenek a végleges verzió bevezetésére.

A böngészővel párhuzamosan a Microsoft a Bing keresőmotorján is fejlesztett. A kereső legfontosabb új – vállalatoknak hasznos – szolgáltatása, hogy az intranetes tartalmakat (fájlok, vállalati adatok stb.) is képes indexelni. Ez utóbbi szolgáltatás lényegében a felhősödés jegyében született (a Google-nél például ezt a célt szolgálja a Cloud Search). A Microsoft itt elsősorban a Microsoft 365-felhasználókra gondolt, mert ezzel sokkal gyorsabban elérhetővé tehetik a vállalatok a belső (intranetes) tartalmaikat.

Gyorsabb és okosabb, vállalatibb

Milyen is lehetne egy termék új verziója, mint gyorsabb, okosabb és kezelhetőbb, mint az előző kiadások. Az, hogy a Microsoft Chromiumra váltott, egy hosszú kudarcsorozat radikális lezárását jelenti. A vállalattól tavaly év végén szivárgott ki a hír, hogy felhagy saját böngészőmotorjának fejlesztésével, és a Google nyílt forráskódú Chromium projektjére építve új böngészőt fejleszt. Az nyilvánvaló volt, hogy valamit kell lépnie, hiszen az Internet Explorer és az Edge együttes piaci részesedése tavaly ősszel már csupán 14 százalék volt desktop rendszereken.

A saját motor fejlesztésének feladásával a Microsoft elismerte: hiábavalóak voltak az erőfeszítései, hogy versenyre keljen a Google-lel, de még a Mozilla Firefoxszal sem tudott csatázni. A váltás ugyanakkor nem volt egyszerű lépés, amit az új Edge szolgáltatásai is tükröznek. Az Internet Explorer és az Edge ugyanis sok esetben vállalati webes alkalmazások futtatási platformja, és a Microsoft érhető okokból nem akart lemondani erről az ügyfélbázisáról.

Emiatt került be például a Legacy Internet Explorer mód, amely a régi, IE-re fejlesztett webes alkalmazások futtatásához nyújt biztonságos környezetet. Így nem kell újraírni a régi alkalmazásokat, és egyszerűen lehet váltani a korszerűbb webappok és a régi megoldások között alkalmazáson belül, azaz nem kell párhuzamosan két böngészőt futtatni.

Szintén a vállalati működéshez igazodik a Collection nevű szolgáltatás, amely webhelyek összegyűjtését, jegyzetek rögzítését és az információk megosztását biztosítja más felhasználókkal. Az Edge egyfajta kollaborációs központként is használható: kezdőképernyőjén automatikusan kiemeli azokat megosztott dokumentumokat, amelyekre a felhasználónak szüksége lehet.

A csoportmunkát és az együttműködést segíti az is, hogy kollégákról (például pontos beosztás, íróasztalának helye az irodában stb.) természetes nyelvi lekérdezéssel lehet keresni információkat. (Az egyéb vállalati funkciókról korábban itt írtunk.)

A biztonság mindenekelőtt

A biztonságot is megerősítették az új trendeknek megfelelően. Az alapértelmezett beállítás az ún. Balanced mód. Ez csak a nem látogatott webhelyek nyomkövetőit, valamint az ismert káros nyomkövetőket blokkolja. A felhasználói élményt ez nem módosítja, csupán azt az egyes webhelyek által kínált lehetőséget veszíti el a felhasználó, hogy személyre szabhassa a számára megjelenített hirdetéseket. A felhasználó választhat ennél szigorúbb vagy megengedőbb beállítást is. Az ún. Strict mód ugyan több nyomkövetőt blokkol az alapértelmezett Balanced beállításnál, de ilyenkor már előfordulhat, hogy egy-egy webhely nem működik megfelelően. A legmegengedőbb Basic mód csak a káros nyomkövetőket blokkolja, de semmi mást.

A Microsoft azt ígéri, hogy a privát böngészés (InPrivate tabok) minden eddiginél biztonságosabb lesz. Ez egyébként becsapós mód, mert a legtöbb böngésző inkognitó módban sem tiltja le a nyomkövetést. A Microsoft távlati terve az, hogy InPrivate módban sem a kereséseket, sem a böngészési adatokat ne lehessen összekapcsolni a felhasználóval.

Piaci hírek

Így vettem hatezer forintért Microsoft Office-t. Ön ne vegyen

Sajnos az ajánlat mellett nem volt ott, amit a híres bűvész, Rodolfo minden trükkje előtt elsütött: „Figyeljék a kezemet, mert csalok!” Sokan bedőltek a trükknek. Girardi Kornél (IPR-Insights) írása.
 
Nem elég beszélni róla, tenni is kell azért, hogy jövőállóbbak legyenek a vállalatok. Szerencsére ebben rengeteg technológia áll már a rendelkezésre, csak győzzünk válogatni közöttük.

a melléklet támogatója az Invitech

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.