A mesterséges intelligenciával támogatott lézeres kamera más hasonló próbálkozásokhoz képest lényegesen gyorsabban és pontosabban dolgozik.

Számos kísérlet folyik azzal kapcsolatban, hogy a szenzorokat olyan képességekkel ruházzák fel, amelyek az ember számára lehetetlenek. Ilyen terület a falakon átlátás is, amivel kapcsolatban egy amerikai kutatócsapat jelentkezett komoly áttöréssel.

Aki bújt, aki nem...

Gyorsan és a környezeti zavaró tényezőktől nem zavartatva dolgozik az a lézeres kamerarendszer, melyet több egyesült államokbeli egyetem kutatói fejlesztettek. A projektről az Optica nevű tudományos szaklapban számoltak be részletesen. A szenzort mélytanuló algoritmust segíti abban, hogy könnyedén bekukkantson például egy sarok mögé.

 

A rendszer egyszerűsített működési modellje

 

A módszer lényege, hogy a lézer első körben egy olyan felületre irányul, ahonnan visszaverődve az eredetileg nem látható tárgyra vetül a nyaláb. Ezt követően a kamera azt figyeli, hogy onnan hová verődik tovább a fénysugár. A visszaverődő mintázatot aztán a mesterséges intelligencia veszi kezelésbe, és némi gondolkodás után kitalálja, mi is lehet a sarkon túl.

A neurális hálózatot a foltkép térbeli korrelációinak elemzésére trenírozták, hogy az képes legyen megbecsülni a rejtett tárgyról visszatükröződő fény mennyiségét, ami elvezet hogy össze tudja állítani a vázlatát. A képalkotó rendszer kipróbálására a kutatók egy centiméteres betűkből és számokból álló feliratot helyezett el egy sarok mögött, a kamera pedig a 80 centire lévő falszakasz letapogatásával igyekezett kitalálni a feladványt. Ilyen sikerrel:

Az eredeti kép (a) és a végső változathoz (d) vezető stációk

 

A fejlesztés jelenlegi állapotában azonban komoly limitációkkal működik. Az egyik legnagyobb megoldandó probléma a szűk, mindössze néhány centiméteres "látási" tartomány. Azaz a rendszer képes elboldogulni egy házszámmal, vagy egy rendszám leolvasásával, de attól egyelőre messze vagyunk, hogy embereket vagy éppen autókat tudjon valós időben azonosítani a lézeres kamera.

Sok helyen bevetnék

Pedig az említett dolgok nagyon jól jönnének mondjuk az önvezető autók esetében, amelyek így haladás közben képesek lennének a sarkon túl elhelyezkedő tárgyak, személyek érzékelésére is. Értelemszerűen ezzel még biztonságosabbá lehetne tenni a robotpilóta működését.

A kutatócsapat viszont bízik benne, hogy ez is megoldhatóvá válik. Az ötlet az, hogy a hasonló területen már meglévő projekteket ötvöznék a saját rendszerükkel. Előbbiek között ugyanis már bőven van olyan, amely képes nagyobb tárgyakat is érzékelni, ám ezt jellemzően nagyon alacsony felbontásban érik el. A technológiák ötvözésével azonban tehetnek egy újabb lépést a gyakorlati felhasználás irányába.

Ami a felhasználási területeket illeti, egyáltalán nem csak a közlekedés számára lehet érdekes a projekt. A lehetséges érdeklődők között említhető a hadsereg, az orvostudomány, vagy éppen az űrhajózás. Például az égitesteket, meteorokat vizsgáló szondák egy ilyen rendszer birtokában képeket rögzíthetnének kráterek, barlangok belsejéről is.

Piaci hírek

Emberként még iskolába se járhatna, de 200 millió telefonnál jár a kínai brand

A Realme illusztris társaságba került a mérföldkő gyors elérésével. A teljesítmény értékét tovább növeli, hogy a forgalom nagy része Kínán kívül realizálódik.
 
Hirdetés

Ráfizetünk, ha a védelmen spórolunk!

Ha a védelmen spórolunk, kiberbűncselekmény áldozatává válhatunk. A Sophos MRD (észlelő és helyzetkező) szolgáltatása védelmet nyújt.

Összeurópai szabályozás készteti a cégeket a biztonságosabb informatikai működésre, de a megvalósításhoz nemcsak technológia, hanem emberek is kellenek.
Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.