Egyes források szerint a Bank of China évente működési eredményének 1 százalékát fordítja többek között blockchain, felhős és mesterségesintelligencia-projektekre.
Hirdetés
 

Egy kínai lap számolt be róla pár napja először a Bank of China bejelentéséről: a bank informatikai igazgatja sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy a jövőben minden eddiginél komolyabb erőforrásokat fordítanak fintech projektekre. Többek között a felhős megoldások, a blockcahin technológia, a mesterséges intelligencia, a big data valós felhasználása szerepel a tervek között.

Konkrét összegről nem beszélt a vezető, de a The Wall Street Journal szerint működési költségének több mint 1 százalékát szánja olyan projektekre. A Cointelegraph viszont sokkal ambiciózusabban értelmezi a forrásokat: szerintük az operatív profit (ami 2017-ben 70 milliárd dollár volt) 1 százalékát szánja ilyen célokra a bank.

Miért sok pénz ez?

Akármelyik értelmezés is igaz, irdatlan pénzről van szó, főleg ahhoz viszonyítva, hogy maga a blockhcain-piac mekkora jelenleg.

A WSJ idézi az IDC adatait: 2017-ben globálisan kevesebb mint 1 milliárd dollárt költöttek a vállalatok blockchain-megoldásokra. Az idei évben 2,1 milliárdos költést vár az amerikai piackutató. A WSJ szerint ugyanakkor a technológiát sokkal lassabban fogadják be a vállalatok, mint azt korábban várták. Ezt igazolja egy Gartner-kutatás is, amely szerint a vállalatok 34 százaléka egyelőre nem foglalkozik vele, persze ezzel szemben ott van egy masszív 43 százalék, amelyek radarján már legalább feltűnt a blockchain, de még a tesztfázisig is nagyon kevesen jutottak el.

Egy a CIO Journalnak nyilatkozó szakértő szerint egyébként a bejelentés pontosan illik Kínának abba a törekvésébe, hogy a lehető legszélesebb körben terjesszék el a civil szférában a technológiát, és erre ösztönzik a magánszektor szereplőit is.

A blokklác lehet a legfontosabb, arról esett a legtöbb szó

A Bank of China (amely nem mellesleg a világ negyedik legnagyobb bankja) informatikai igazgatója a legtöbbet a blockchain-fejlesztésekről beszélt. A banknál jelenleg is tucatnyi ilyen fejlesztés folyik, többek között a biztonságos adatmegosztásra, a határokon átnyúló fizetések egyszerűsítésére keresnek megoldásokat, de van digitális valuta projektjük is. 2017-ben a bank egyébként már világviszonylatban is a legtöbb blockchain-szabadalmat benyújtó vállalatok élcsapatába került.

A bank vezetője egyébként azt is bejelentette, hogy az év végéig befejezik felhős, big data, valamint mesterségesintelligencia-platformjuk felépítését. A bank egyébként már eddig is használt ilyen eszközöket. Valós idejű analitikát, big data elemzéseket és a mesterséges intelligencia lehetőségeit kombinálva elemeznek belső és külső adatokat (ügyfelek, számlák, tőkeáramlás stb.) optimalizálása hitelkockázat-értékelési rendszer optimalizálásához, a csalások valós idejű detektálásához vagy a pénzmosás elleni küzdelemben.

Cloud & big data

Furcsán kezeli a felhasználóit az új Chrome. Erre érdemes lesz figyelni

Bármilyen webes Google-szolgáltatást is használunk a 69-es Chrome-ban, automatikusan beléptet a böngészőbe is.
 
Hirdetés

Megvédhetjük adat-önmagunkat?

Változnak a védelmi képességeink és a lehetőségeink is, ami miatt új játékszabályokat kell írnunk. Erről is szól majd a minden eddiginél pörgősebb és interaktívabb, megújult ITBN CONF-EXPO.

Hirdetés

Így tervezzünk IAM projektet – A kiemelt jogosultságok menedzsmentje

A kiemelt jogosultságok kezelésének legégetőbb kérdései, hogy hol vannak az informatikai rendszerek kritikus pontjai, kiknek van hozzáférése ezekhez, illetve mennyire tartjuk lojálisnak őket ahhoz, hogy rájuk bízzuk az érzékeny adatainkat és az üzletmenet folytonossága szempontjából létfontosságú rendszereink működését.

Nem csak a kiemelt jogosultságok kezelése, hanem az átlagos felhasználók személyazonosság-felügyelete is csorbát szenved a szervezetek zöménél. Feloldható-e a biztonság és a hatékonyság között feszülő látszólagos ellentét?

a melléklet támogatója a Balasys

ÉLŐBEN SIÓFOKRÓL

SAP NOW Hungary:
technológia és HR-víziók

Az SAP kétnapos rendezvénye az idén is követhető a Bitporton!

TOVÁBB A KÖZVETÍTÉSRE >

Reakció „A CIO-k elmondták, hogy alkalmazható az agilitás egy nagyvállalatnál” című cikkünkre, amely a CIO Hungary 2018 konferencia tudásmegosztást segítő programjának tapasztalatait foglalta össze.

A CIO-k elmondták, hogy alkalmazható az agilitás egy nagyvállalatnál

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.