A negyedik negyedévben messze a várakozások fölött jöttek a bevételek. De a fejlődéshez költeni is kell, figyelmeztetett a vezérigazgató.

Jobb eredménnyel zárta a 2021-es negyedik negyedévét az Intel, mint az elemzők várták, de a karácsony másnapján, december 26-án zárt időszak a szép teljesítmény ellenére sem nyugtatta meg a befektetőket. A vállalat teljesítményére jellemző, hogy míg az elemzői konszenzus részvényenként 0,91 dollár profitot jósolt, a végső szám 1,09 dollár lett. A zárás utáni kereskedésben először ennek ellenére is esni kezdtek a vállalat részvényei, és csak később erősödtek vissza fokozatosan.

A vállalati szegmensben erősítettek

Az Intel negyedéves bevétele 19,5 milliárd dollár volt, ami messze jobb a piaci várakozásokban és a társaság októberi előrejelzésében is szereplő 18,31 milliárd dollárnál. A bevétel 4 százalékkal nőtt éves összevetésben. Az idei első negyedévet tekintve az Intel vezérkara eleve optimistább, mint az elemzők: előbbiek 18,3 milliárd, utóbbiak 17,62 milliárd dolláros bevétellel számolnak.

A bevételek legnagyobb részét hozó Client Computing Group még azzal együtt is jobban teljesített a jóslatokhoz képest, hogy 7 százalékkal visszaesett a bevétele, így 10,1 milliárd dollárral zárt: az elemzők 9,6 milliárd dollárra várták az üzletág bevételét. Ez annak fényében meglehetősen furcsa, hogy nagyon erős éven van túl a PC-piac. Pat Gelsinger vezérigazgató egyébként azzal számol, hogy a PC-eladások továbbra is erősek maradnak. (A Microsoft, amely szintén a héten adta ki negyedéves jelentését, a PC-s üzletágában 16 százalékkal növelte bevételeit a múlt évi azonos időszakhoz képest.)

Az Intel Data Center Group részlege rendkívül erős negyedévet zárt. Éves összevetésben 20 százalékkal nőttek a bevételei, így a negyedévet 7,3 milliárd dollárral zárta (az elemzők 6,7 milliárdot vártak). A mostani tájékoztatás során Gelsinger azt mondta, hogy a negyedik negyedévben az on-premise, a vállalati és a kormányzati szektor kereslete is erős volt. Ugyanakkor sokszor olyan alkatrészek hiánya okozott zavarokat a piacon, mint amilyenek például az új Intel-alapú szerverekhez szükséges az Ethernet tápvezérlők – illusztrálta a piaci helyzetet a vezérigazgató.

A folyó negyedév során leginkább ettől az üzletágtól várhatók újdonságok. Gelsinger azt ígérte, hogy a negyedév során megkezdik az Intel következő generációs szervercsipjének, a Sapphire Rapidsnak a szállítást. Az új szervercsip termelése várhatóan a második negyedévben fut fel.

Az IoT Group 36 százalékkal növelte a bevételeit, így a negyedéves végösszeg 1,1 milliárd dollár lett, míg a Non-volatile Memory Storage Group (NSG) bevételei 18 százalékkal visszaestek. A többek között FPGA-kat és különböző SoC csipeket fejlesztő-gyártó Programmable Solutions Group (PSG) ellenben 15 százalékos növekedéssel megközelítette a félmilliárdot (484 millió dollár).

Egyelőre a bevételekben periférikus szereplő az önvezető technológián dolgozó Mobileye, amelyik a negyedévben 356 millió dollár bevételt termelt, vagyis 7 százalékkal többet, mint egy éve. Az Intel azonban már decemberben bejelentette, hogy tervezi a részleg teljes leválasztását, és tőzsdére is vinné az önállósított céget.

Fel kell venni a ritmust, még ha fájdalmas is

Gelsinger továbbra is hisz abban a stratégiában, amelynek mentén tavaly elkezdett dolgozni: építeni, építeni, építeni. Legutóbb az ohiói üzem bejelentése kapcsán számoltuk össze, hogy a vezérigazgató egy év alatt gondoltban (és részben a valóságban is) elköltött 120 milliárd dollárt, és akkor még a New Albanyben épülő Intel-komplexumot még csak 20 milliárddal vettük figyelembe. Azóta kiderült, hogy ez az összeg csak az ott építendő első két gyárra értendő. Az ohiói városban azonban akár nyolc üzemet is felhúzhatnak a következő évtizedben, és így a teljes beruházás értéke akár a 100 milliárdot is elérheti.

A vezérigazgató az elemzőkkel folytatott beszélgetés során is hangsúlyozta, hogy be kell fektetni, ha a vállalat fel akar felzárkózni, mert egyelőre nincs elegendő gyártókapacitása. A beruházások azonban egy ideig rontják az eredményeket. Az Intel már az előző negyedévben is figyelmeztette a befektetőit, hogy a következő két-három évben csökkenni fog a bruttó árrése a gyártókapacitás fejlesztésének magas költségei miatt. A csökkenés már most is érzékelhető. 2020 azonos időszakában még 60 százalék volt, a december 26-án zárt negyedévben 4,6 százalékponttal romlott a mutató, de a folyó negyedévre már csak 52 százalékkal számol a vállalat.

Mint a pénzügyi jelentésről kiadott közlemény írja, az Intel februárra tervez egy befektetői találkozót, ahol a menedzsment nem csak az évre vonatkozó elképzeléseit, hanem hosszú távú terveit és fejlesztési ütemtervét is ismerteti a részvényesekkel.

Piaci hírek

Angol startuppal pallérozza a Galaxy AI-t a Samsung

A dél-koreai vállalat a felvásárlástól azt reméli, hogy az eszközein futó algoritmusok a lehető legtestreszabottabb szolgáltatásokat nyújtják majd a felhasználóknak.
 
Nincs automatikus és egyszerű út a felhőnirvánába, pedig a buktatók többségét viszonylag egyszerűen el lehetne kerülni.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.