A 60 GHz-en működő technológiát két éve jelentették be, tavaly a Telecom Infra Projectben munkacsoport alakul köréje, idén pedig Magyarországon a Telekommal valós körülmények között tesztelik.
Hirdetés
 

Ingyenes spektrumon működik a Facebook szupergyors hálózati technológiája, melynek kisközösségi alkalmazását Magyarországon teszteli a Telekom. Barcelonában az MWC-n (Mobile World Congress) jelentették be, hogy a Deutsche Telekom és a Facebook Magyarországon a Magyar Telekommal közösen épít teszthálózatot a 60 GHz-en működő vezeték nélküli átviteli technológiának, a Terragraphnak a kipróbálására. A technológia az optikai hozzáféréssel összemérhető átviteli sebességet biztosít.

Hatalmas szabad tartományok milliméteres hullámhosszon

A Facebook hivatalosan két éve az F8 fejlesztői konferencián jelentette be a Terragraph nevű technológiáját, amely milliméteres hullámhosszon biztosít akár 1 Gbit/s-os adatátvitelt. A technológia alkalmazása a szélessávú lefedettséget, sőt akár később az 5G hálózatok elterjedését is nagyban segítheti.

A projektet tavaly ősszel bevitték a Telecom Infra Project iparági szövetségbe, melynek mára több mint 500 tagja van. A Facebook és a Deutsche Telekom kezdeményezésére a szövetségen belül létrehoztak egy Millime Wave (vagy mmWave) Networks munkacsoportot, amely elsősorban a Facebook technológiájának az elterjesztéséhez akar háttértámogatást adni a modellezéstől a validáláson át a hálózattervezésig. A csoport célja, hogy segítse egy olyan ökoszisztéma kialakulását a 60 GHz-es technológia körül, amelybe a távközlési szolgáltatók, az eszközgyártók és az alkalmazásfejlesztők is be tudnak kapcsolódni.

A Facebook érdeklődése azért is fordult a milliméteres hullámhosszú frekvenciatartományok felé, mert sokkal nagyobb átviteli teljesítményt biztosít, mint például a leggyorsabb Wi-Fi szabványok, ráadásul óriási szabad kapacitások vannak. A tartomány kihasználása ugyanakkor nem triviális, mert ebben a tartományban nagyon korlátozott az átvitel hatótávolsága.

Itthon azt próbálgatják, mire lesz jó

A technológia a validálási szakaszon már átesett, a technológiai teszteket az Egyesült Államokban és Németországban is lefuttatták. Idén Magyarországon viszont – a valószínűleg Budapesten vagy vonzáskörzetében kiépített teszthálózaton – már azt vizsgálják, hogy a technológia milyen mértékben tudja a helyi közösségek igényeit kiszolgálni – írja a Telekom közleménye.
 

Így épül fel a Terragraph hálózat


A Facebookkal és a Deutsche Telekommal közösen választják ki a végleges helyszínt, ahol egy 60 GHz-es lefedő hálózatot építenek ki. A kísérletbe bekapcsolt épületek, lakások ezen keresztül vezeték nélkül csatlakozással kapcsolódnak az internetre maximum 1 Gbit/s sávszélességgel.

A tervek szerint 100-300 háztartást kapcsolnak be a hálózatba több hónapra, bár a szolgáltatásban lesznek majd rövidebb szünetek. Az összeköttetéshez a kísérleti területen max. 100 darab kisméretű, könnyű antennát szerel fel a Magyar Telekom villanyoszlopokra, utcai lámpaoszlopokra, köztéri bútorokra, épületekre.

Ez már egyben a technológia piacra viteli próbája is lesz, mivel várhatólag 2020-ban kereskedelmi forgalomba is kerül az arra épülő Telekom Virtual Fiber.

Mobilitás

Jól vizsgázott üzletfolytonosságból az ukrán techszektor

Az orosz támadás megindulásakor Harkivban 511 informatikai cég volt. Közülük 500 ma is működik, pedig a munkatársak többsége elköltözött a harcokat közvetlen közelről megszenvedő városból.
 
Az alábbiakban körbejárjuk az Enterprise Service Management fogalmát, és megmutatjuk azt is, miben különbözik az ITSM-től.

a melléklet támogatója a Meta-Inf Kft.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.