A szövetségi kommunikációs hatóság egyik tagja szerint az USA-ban is India példáját kell követni, ahol már több száz kínai alkalmazást tiltottak be nemzetbiztonsági kockázatokra hivatkozva.

Az amerikai Szövetségi Kommunikációs Bizottság (Federal Communications Commission, FCC) vezető republikánus tagja szerint India "hihetetlenül fontos precedenst" teremtett, amikor két és fél évvel ezelőtt betiltotta a TikTok alkalmazást. Brendan Carr a Reuters tudósítása alapján az Egyesült Államokban is hasonló forgatókönyvet prognosztizált a kínai Bytedance alkalmazásnak, amelyet kifinomult megfigyelési eszköznek nevezett, betiltását pedig a természetes következő lépésnek tartja a kommunikációs hálózat biztonságossá tételére.

Az indiai Economic Times napilapnak nyilatkozva megismételte azokat az aggodalmakat, amelyek alapján Kína zsarolásra, kémkedésre, külföldi befolyásának növelésére és megfigyelésre használhatja fel a TikTokról gyűjtött érzékeny, nem nyilvános adatokat. Carr ennek értelmében úgy látja, hogy az Egyesült Államoknak is követnie kell India példáját, hogy "más alávaló alkalmazásokat is kiszűrjön". Ahogy december végén mi is beszámoltunk róla, az USA-ban egy költségvetési salátatörvény részeként a kormányzati eszközön már betiltották a TikTok használatát. A kínai applikációnak egyébként több mint 100 millió amerikai felhasználója van – derül ki a TechCrunch vonatkozó cikkéből.

Félig-meddig már be is tiltották

India az elmúlt két évben több száz, Kínához kapcsolódó alkalmazást helyezett feketelistára, mivel azok a hivatalos indoklás szerint fenyegetést jelentenek az ország nemzetbiztonságára, azon keresztül pedig szuverenitására és integritására. A TikTok akkor már több mint 200 millió havi szinten aktív felhasználóval rendelkezett Indiában, amelyre addig az alkalmazás legnagyobb nemzetközi piacaként hivatkoztak. Brendan Carr mostani nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy az indiai vezetés informatív és segítőkész volt, amikor megvitatták a TikTok amerikai betiltását.

Az FCC képviselője a lapnak kifejtette, hogy akik nem látnak módot egy alkalmazás teljes betiltására, azoknak ott van India példája, ahol ezt már sikeresen megtették. Szerinte ha megvizsgálják a TikTok "rosszhiszemű adatfolyamainak és félrevezető megjelenésének" történetét, akkor az Egyesült Államokban sem látszik más megoldás, mint az applikációval szemben bevezetett általános tilalom. A szövetségi kormányzat eszközein bevezetett korlátozást megelőzően egyébként már közel két tucat állam tiltotta be az alkalmazást legalább részlegesen az általa felügyelt gépeken.

Közösség & HR

Már csak a legidősebb magyarokat nem hozza lázba a net

Az NMHH kutatása szerint az elmúlt években az idősebb generációk körében jelentősen nőtt az internethasználat.
 
Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.

a melléklet támogatója a Balasys IT Zrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.