A Java egyelőre verhetetlen, mégis van némi átrendeződés. Egyre nagyobb az igény a speciális ismeretekre.

Az Y Combinatoron Hacker News szekciójában rendszeresen jelennek meg állásajánlatok, amiket elemezve az oldal 2011. óta havonta készít statisztikát arról, hogy milyen tudásra van a legnagyobb kereslet. Mivel az oldal elsősorban a feltörekvő, innovatív startupok gyűjtőhelye, a statisztikából arra is lehet következtetni, hogy merre halad a világ, mire érdemes gyúrnia annak, aki meg akarja őrizni értékét a munkaerő-piacon.

Java le, React fel

Egy felmérés szerint a hazai piacon a Java és a .NET a varázsszó, ha valaki gyorsan el akar helyezkedni jó pénzért. Ez ezekhez a területekhez értő fejlesztők válogathatnak az állások között. Az Y Combinator által mért trend azonban némileg mást mutat. Nem is áldozott le ugyan a Java-programozók napja, de a piacon sokkal árnyaltabb és szegmentáltabb tudásra van igény.

Az Y Combinator módszere nagyon egyszerű: egy szkript figyeli az állásokkal kapcsolatos posztokat, és kigyűjti belőle a kulcsszavakat, majd ezekből statisztikát készít. Az adatok szerint bár a szimpla Java-programozási tudás iránti kereslet csökkent, továbbra is a Java háza táján a legnagyobb a mozgolódás. A tíz leggyakrabban emlegetett szakmai területből ugyanis négy továbbra is kötődik ehhez a területhez (Java, JavaScript, React, node.js).

A másik nagy nyertese a változásoknak az Amazon Web Services (AWS), melynek említési gyakorisága szintén látványosan emelkedett az elmúlt bő egy év során. 2011 áprilisában még csak a posztok 2,3 százalékában jelent meg az AWS-sel kapcsolatos ismeret elvárt képességként, addig idén az első félévben a posztok 12-15 százalékában szerepelt.

 
Y Combinator toborzás 2017
Infogram


Érdekes, hogy sokkal kevésbé látványos a machine learning előretörése, ugyanezen időszak alatt 10 százalék környékére jutott az említési gyakorisága.

Nagy sikerek, nagy bukások

Érdekes képet rajzol az is, hogy mely területek említési gyakorisága ugrott a legnagyobbat egy éve alatt. Itt az abszolút győztes a Mozilla által erősen támogatott Rust programnyelv lett, amely 175 helyezést javított egy év alatt, és jelenleg a 70. helyen áll az említések gyakoriságát tekintve.

Az egzotikus nyelvnél azonban fontosabb, hogy tíz legnagyobbat ugró terület között van az OpenStack (+54 helyezés), egy PHP-keretrendszer, a Symfony (+53 helyezés), és a mesterséges intelligencia (+38 helyezés) – utóbbi jelenleg 27-ig az említési gyakoriság tekintetében.

A legnagyobbat bukó területek között is van érdekesség. A WebGL 35 helyet esett vissza, így már csak a 120. helyen áll az említési gyakoriságban, de talán még érdekesebb a Hadoop visszaesése: tavaly még a 45. leggyakrabban említett ismeret volt, idén már csak a 83.

Közösség & HR

Rugalmasan korlátos csomagokra váltott a Telenor

Az új kézbe került szolgáltatónál a vezetőség után a terifacsomagoknál is frissítenek. A korlátlan adatforgalmat jó áron biztosító Hello Data megy, helyébe rugalmasabb, de drágább konstrukciók lépnek.
 
Hirdetés

Az ipar digitalizációja a munkaerőpiacot is átformálja

A digitalizáció, amely hamarosan az élet minden területét áthatja, a legelsők között az ipar újabb forradalmát indította el. A folyamat újfajta tudással felvértezett szakembereket igényel. Őket várja folyamatosan bővülő budapesti Industry X.0 csapatába az Accenture is.

Hirdetés

Gépek között, avagy az API kommunikáció rejtett buktatói

Az API kommunikáció biztonsági aspektusaira egyelőre nincsenek egzakt válaszok, de a Balasys megoldása segít a kikerülhetetlenné váló, API-k által jelentett biztonsági kockázatok kezelésében.

A fintech vállalkozásokat helyzetbe hozó európai uniós direktíva általánosságban nem ront a biztonsági helyzeten a bankok szerint. Bizonyos támadási formák azonban elszaporodhatnak, ha nem vigyázunk.

a melléklet támogatója a Balasys

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.