A Java egyelőre verhetetlen, mégis van némi átrendeződés. Egyre nagyobb az igény a speciális ismeretekre.

Az Y Combinatoron Hacker News szekciójában rendszeresen jelennek meg állásajánlatok, amiket elemezve az oldal 2011. óta havonta készít statisztikát arról, hogy milyen tudásra van a legnagyobb kereslet. Mivel az oldal elsősorban a feltörekvő, innovatív startupok gyűjtőhelye, a statisztikából arra is lehet következtetni, hogy merre halad a világ, mire érdemes gyúrnia annak, aki meg akarja őrizni értékét a munkaerő-piacon.

Java le, React fel

Egy felmérés szerint a hazai piacon a Java és a .NET a varázsszó, ha valaki gyorsan el akar helyezkedni jó pénzért. Ez ezekhez a területekhez értő fejlesztők válogathatnak az állások között. Az Y Combinator által mért trend azonban némileg mást mutat. Nem is áldozott le ugyan a Java-programozók napja, de a piacon sokkal árnyaltabb és szegmentáltabb tudásra van igény.

Az Y Combinator módszere nagyon egyszerű: egy szkript figyeli az állásokkal kapcsolatos posztokat, és kigyűjti belőle a kulcsszavakat, majd ezekből statisztikát készít. Az adatok szerint bár a szimpla Java-programozási tudás iránti kereslet csökkent, továbbra is a Java háza táján a legnagyobb a mozgolódás. A tíz leggyakrabban emlegetett szakmai területből ugyanis négy továbbra is kötődik ehhez a területhez (Java, JavaScript, React, node.js).

A másik nagy nyertese a változásoknak az Amazon Web Services (AWS), melynek említési gyakorisága szintén látványosan emelkedett az elmúlt bő egy év során. 2011 áprilisában még csak a posztok 2,3 százalékában jelent meg az AWS-sel kapcsolatos ismeret elvárt képességként, addig idén az első félévben a posztok 12-15 százalékában szerepelt.

 
Y Combinator toborzás 2017
Infogram


Érdekes, hogy sokkal kevésbé látványos a machine learning előretörése, ugyanezen időszak alatt 10 százalék környékére jutott az említési gyakorisága.

Nagy sikerek, nagy bukások

Érdekes képet rajzol az is, hogy mely területek említési gyakorisága ugrott a legnagyobbat egy éve alatt. Itt az abszolút győztes a Mozilla által erősen támogatott Rust programnyelv lett, amely 175 helyezést javított egy év alatt, és jelenleg a 70. helyen áll az említések gyakoriságát tekintve.

Az egzotikus nyelvnél azonban fontosabb, hogy tíz legnagyobbat ugró terület között van az OpenStack (+54 helyezés), egy PHP-keretrendszer, a Symfony (+53 helyezés), és a mesterséges intelligencia (+38 helyezés) – utóbbi jelenleg 27-ig az említési gyakoriság tekintetében.

A legnagyobbat bukó területek között is van érdekesség. A WebGL 35 helyet esett vissza, így már csak a 120. helyen áll az említési gyakoriságban, de talán még érdekesebb a Hadoop visszaesése: tavaly még a 45. leggyakrabban említett ismeret volt, idén már csak a 83.

Közösség & HR

Ilyen lesz, amikor személyes adatainkkal is fizetünk a lakásbérlésért

New Yorkban megvalósult a jövő. Szuperül felszerelt intelligens lakásokat ad bérbe egy startup, de cserébe a bérlőnek vállalnia kell, hogy minden tevékenységét figyelik.
 
Hirdetés

GYORS GDPR-ANALÍZIS

Egyetlen online kérdőív kitöltésével meggyőződhetnek róla a kkv-s vállalatvezetők, hogy sikeres volt-e felkészülésük a GDPR-ra, és mit érdemes még tenniük.

Nem árulunk el nagy titkot, ha eláruljuk, hogy wifi nélkül már szinte elképzelhetetlen egy szállodai szoba. Emellett azonban akadnak más módszerek is a vendégek komfortérzetének fokozására.

a melléklet támogatója a TP-Link

Reakció „A CIO-k elmondták, hogy alkalmazható az agilitás egy nagyvállalatnál” című cikkünkre, amely a CIO Hungary 2018 konferencia tudásmegosztást segítő programjának tapasztalatait foglalta össze.

A CIO-k elmondták, hogy alkalmazható az agilitás egy nagyvállalatnál

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.