A Java egyelőre verhetetlen, mégis van némi átrendeződés. Egyre nagyobb az igény a speciális ismeretekre.

Az Y Combinatoron Hacker News szekciójában rendszeresen jelennek meg állásajánlatok, amiket elemezve az oldal 2011. óta havonta készít statisztikát arról, hogy milyen tudásra van a legnagyobb kereslet. Mivel az oldal elsősorban a feltörekvő, innovatív startupok gyűjtőhelye, a statisztikából arra is lehet következtetni, hogy merre halad a világ, mire érdemes gyúrnia annak, aki meg akarja őrizni értékét a munkaerő-piacon.

Java le, React fel

Egy felmérés szerint a hazai piacon a Java és a .NET a varázsszó, ha valaki gyorsan el akar helyezkedni jó pénzért. Ez ezekhez a területekhez értő fejlesztők válogathatnak az állások között. Az Y Combinator által mért trend azonban némileg mást mutat. Nem is áldozott le ugyan a Java-programozók napja, de a piacon sokkal árnyaltabb és szegmentáltabb tudásra van igény.

Az Y Combinator módszere nagyon egyszerű: egy szkript figyeli az állásokkal kapcsolatos posztokat, és kigyűjti belőle a kulcsszavakat, majd ezekből statisztikát készít. Az adatok szerint bár a szimpla Java-programozási tudás iránti kereslet csökkent, továbbra is a Java háza táján a legnagyobb a mozgolódás. A tíz leggyakrabban emlegetett szakmai területből ugyanis négy továbbra is kötődik ehhez a területhez (Java, JavaScript, React, node.js).

A másik nagy nyertese a változásoknak az Amazon Web Services (AWS), melynek említési gyakorisága szintén látványosan emelkedett az elmúlt bő egy év során. 2011 áprilisában még csak a posztok 2,3 százalékában jelent meg az AWS-sel kapcsolatos ismeret elvárt képességként, addig idén az első félévben a posztok 12-15 százalékában szerepelt.

 
Y Combinator toborzás 2017
Infogram


Érdekes, hogy sokkal kevésbé látványos a machine learning előretörése, ugyanezen időszak alatt 10 százalék környékére jutott az említési gyakorisága.

Nagy sikerek, nagy bukások

Érdekes képet rajzol az is, hogy mely területek említési gyakorisága ugrott a legnagyobbat egy éve alatt. Itt az abszolút győztes a Mozilla által erősen támogatott Rust programnyelv lett, amely 175 helyezést javított egy év alatt, és jelenleg a 70. helyen áll az említések gyakoriságát tekintve.

Az egzotikus nyelvnél azonban fontosabb, hogy tíz legnagyobbat ugró terület között van az OpenStack (+54 helyezés), egy PHP-keretrendszer, a Symfony (+53 helyezés), és a mesterséges intelligencia (+38 helyezés) – utóbbi jelenleg 27-ig az említési gyakoriság tekintetében.

A legnagyobbat bukó területek között is van érdekesség. A WebGL 35 helyet esett vissza, így már csak a 120. helyen áll az említési gyakoriságban, de talán még érdekesebb a Hadoop visszaesése: tavaly még a 45. leggyakrabban említett ismeret volt, idén már csak a 83.

Közösség & HR

A gépi agy már olyan tárgyakat is képes használni, amelyeket akkor lát először

Az új fejlesztések nemsokára megvalósíthatják az önállóan mosogató robotkezeket, aminél persze sokkal értelmesebb felhasználások is lesznek a gyártóipartól az oktatásig.
 
Minek nekünk tartalomkezelő rendszer? – teszi fel a kérdést sok kis- és közepes vállalat vezetője. Pedig egy CMS-sel nem csak a költséghatékonyság javítható, hanem bevételek is növelők.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

Hirdetés

Tartalomkezelés az üzleti céloknak megfelelően

A konkrét üzleti folyamatokat segítő online lépésekre még mindig az útkeresés a jellemző. Pedig az internetet mindenki használja, és egyre többen készségszinten – mégis, valami hiányzik.

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.