Jó másfél hete jelentek meg az első figyelmeztetések egy olyan fotóról, amely háttérképként beállítva használhatatlanná tett bizonyos androidos telefontípusokat. A jelenség oka egy banális hiba az eszközök színkezelésében.
Hirdetés
 

Május végén jelentek meg a neten az első figyelmeztetések egy naplementés-tópartos fotóról, amelyek szerint a felvétel háttérképként való beállítása után egyes androidos okostelefonok felhasználói felülete egyszerűen összeomlik. Bizonyos készüléktípusok (például egyes Samsung és Google Pixel modellek) esetében a probléma orvosolható volt a biztonságos módban való újraindítással és a háttérkép cseréjével. Máshol viszont a bootloader menün keresztül a gyári beállítások visszaállítására volt szükség, hogy a telefon újra használható legyen, ami értelemszerűen adatok elvesztésével is jár.

A jelenség mögött nem valamilyen rosszindulatú szereplő áll, hanem a fotó által használt színprofil okozza, amit ebben az esetben az érintett telefonok nem tudnak kezelni. Ez azt is jelenti, hogy a felvétel Standard RGB (sRGB) módba konvertálva már semmilyen problémát nem jelent, míg a nem szokványos, általában professzionális felhasználásra képzett profilok esetében bármikor fennállhat a veszélye, hogy a színterek meghatározása túl összetett hozzá, hogy az eszközök elboldoguljanak vele.

Ettől persze még nem lesz logikus, hogy a nem megfelelő képek miért omlasztják össze a grafikus UI-t, de a különböző készüléktípusokon működő programindítók nem ugyanúgy kezelik a háttérképeket sem. Ennek nyomán léphet fel a most is tapasztalt bootloop hiba, amikor a rendszer nem tölt be, és a készülék folyamatosan újraindítgatja magát. A kommentárok szerint a Android 11-es, a fejlesztői előnézet szakaszában járó kiadásában ilyesmire már nem kerülhet sor, de jelenleg még a 10-es stabil verziónál járunk.

Ők sem gondolhatnak mindenre

A riportokban időközben az eredeti kép forrása is megjelent: azt 2019 nyarán egy San Diegó-i amatőr fotós lőtte teljesen jóhiszeműen egy Montana állambeli nemzeti parkban, és feltöltötte a Flickr képmegosztó szolgáltatásba, hogy aztán teljesen meg is feledkezzen róla. Maga a felvétel egy Nikon kamerával készült, és a fotós némi útómunkát is végzett rajta a Lightroom szoftverben. Itt csúszott a hiba a dologba, mert a szerkesztett képet olyan színmódban exportálta, ami a jelek szerint megfekteti az androidos eszközök egy részét.

A kép szerzője nyilvánvalóan nem tudott a problémáról, mivel ő maga sosem próbálta meg ilyen telefonon háttérképnek beállítani a saját fotóját. A BBC beszámolójában meg is szólaltatják a máskülönben sejtbiológus kutatóként dolgozó amatőr fényképészt, aki egyrészt nagyon sajnálja, hogy a műve ilyen értelemben vált híressé, másrészt neki magának iPhone okostelefonja van, így egykönnyen észre sem vehette volna a hibát.

A cikkben megszólaló szakemberek arra hívják fel a figyelmet, hogy a digitális képalkotás minőségének fejlődésével a telefonoknak is ellenőrizniük kell az adott képek színtereit, hogy kiszámolják, hogyan jeleníthetik meg a képeket megfelelő módon. Ha ezt az információt nem tudják kezelni, akkor könnyen előfordulhat valamilyen diszfunkcionális eredmény, és a grafikus UI összeomlása is éppen ilyen volt, mivel a szoftver fejlesztői valószínűleg nem is számoltak ehhez hasonló lehetőséggel.

Konzumer tech

Az Excel miatt változik az emberi gének jelölése

Az autocorrect funkció mostanra őrölte fel a tudósok türelmét, és inkább saját nevezéktanukat módosítják, mint hogy a program egyfolytában dátummá alakítsa az egyes jelöléseket.
 
Már Budapesten is van olyan előadás, amit wifihálózat és mobiltelefon segítségével tettek interaktívvá.

a melléklet támogatója a TP-Link Magyarország

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.