A mobil biztonsági SOC központnak szánt eszközt egy brit cég tervezte, és ha nem átverés a dolog, az már akkor biztosnak látszik, hogy nem a formatervezői díjakra hajtanak vele.

Az Expanscape nevű londoni vállalkozás weblapján már megtekinthető a cég új kreációjának, az Aurora 7 nevet viselő laptopnak a prototípusa, ami a bemutatkozó oldal tanúsága szerint egymagában láthatja majd el egy mobil biztonsági műveleti központ (Security Operations Center, SOC) feladatait. A képek és a leírás alapján a nagydarab, 12 kilogrammos eszköz nem kevesebb mint hét különálló kijelzővel rendelkezik, amelyek közül hatot tart a máskor egyetlen képernyőt nyitó és záró zsanér.

A gép testébe a specifikáció szerint egy 3,6 gigahertzes, nyolcmagos Intel Core i9 9900K processzor és minimum 64 gigabájt DDR4 RAM került, a többi komponensről itt lehet bővebben olvasni. A legérdekesebb dolog azonban mégiscsak a hét darab kijelző, amelyeket a gép saját akkumulátoránál kétszer nagyobb teljesítményű, második beépített akku szolgál ki az Nvidia GTX 1060 GPU mellett. (A későbbi kiadásokban állítólag Nvidia RTX 2070 szerepel majd, külön opcióval az AMD Ryzen 9 3950x vagy az Intel i9-10900K CPU-ra.)
 

forrás: expanscape.com


A szörnyeteg laptop összességében így is csak kevesebb mint két órát bír, ha nincs az elektromos hálózatra csatlakoztatva, vagyis ebben a tekintetben sem számít ultrahordozható megoldásnak. Bár a gép kialakítását tekintve ez is több, mint amire az ember először számítana, az Expanscape nem csak az üzemidőt növelné, de a második, 148 wattórás akkumulátort is más konstrukcióval váltaná ki, egész egyszerűen azért, mert ekkora telepet már a repülőgépekre is tilos lenne felvinni.

Feltéve, hogy ez tényleg megjelenik

A kijelzők között két nagyobb, 17,3 hüvelykes, 3840×2160 felbontású panel is található, amelyeket két ugyanilyen, de álló helyzetű képernyő egészít ki. A maradék három kijelző mát sokkal kisebb, mindössze 7 hüvelykes, de így is 1920×1200-as felbontást biztosít; közülük az egyik nagyjából ott helyezkedik el, ahol a felhasználó csuklója nyugszik, és érintőképernyőként is funkcionál. A leírás említést tesz egy nyolcadik, 1,44 hüvelykes "rendszerállapot-minikijelzőről" is, de emiatt már túlzás lett volna a gépet nyolcképernyősnek hirdetni.

A laptop teljesen összecsukott állapotban 51×34×11 centiméteres helyet foglal, szétnyitva viszont már egy 96×59 centis profilt takar be. Bár a fenti képek alapján a gép nem nevezhető szépnek vagy akár praktikusnak, mégis a korábban bemutatott, többképernyős koncepciókkal szemben nagy előnye lehet, ha ezt tényleg meg is lehet majd vásárolni. Hogy mennyiért lesz megrendelhető, azt egyelőre csak az Expanscape oldalán közvetlenül érdeklődő ügyfeleknek árulják el, velük viszont titoktartási nyilatkozatot fogadtatnak el.

A hordozható munkaállomások egyébként nem számítanak újdonságnak, mint ahogy többképernyős laptopokat is bemutattak már: ilyen volt például az Asus 2019-es ZenBook Pro Duo modellje. Az Aurora 7-hez hasonló szörnyeteget viszont nem nagyon lehetett látni, legalábbis nem a polcról levehető és megvásárolható formában. Az első kritikák természetesen a kijelzők összevisszaságával foglalkoznak, némelyik azonban a bővíthető Xeon CPU-kat hiányolja a tervezett konfigurációk közül, a játékosok által favorizált Core i9 mellett vagy helyett.

Persze egyelőre az sem 100 százalékig nyilvánvaló, hogy mennyire komoly dologról van szó – az ugyancsak londoni The Register riportjában például megpróbáltak utánajárni magának az Expanscape-nek is, de megállapítani csak annyit tudtak vele kapcsolatban, hogy minden bizonnyal azonos egy hasonló nevű, a cégregiszterben is megtalálható vállalkozással.

Konzumer tech

Több infót csöpögtet a Google az androidos felhasználóknak

A Play áruházban jövőre ilyenkor már sokkal részletesebb tájékoztatást kapnak róla, hogy mit és miért bűvészkednének az adataikkal a telepítésre váró appok.
 
Májusi mellékletünkben az IT infrastruktúra automatizálásának aktuális kérdéseit járjuk körül, figyelembe véve az üzemeltetői és a fejlesztői megfontolásokat is.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

Az elmúlt tíz évben radikális változás történt az adatfeldolgozásban, ami az infrastruktúrát is átalakította.

a melléklet támogatója a Dell Magyarország

Ha bővítené tudását és fejlődne a digitális transzformáció területén, látogasson el a Transformation-experts.hu oldalra, ahol egy gyors regisztráció után inspiráló cikkek, esettanulmányok, prezentációk, videók és egyéb szakértői anyagok széles tárházához kap hozzáférést.

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.