Az évtized eleje óta több mint megduplázta árbevételét az SAP Hungary Kft., amelynek ügyvezetője Ablonczy Balázs a következő két évre is kétszámjegyű növekedéssel számol. A cél, hogy néhány éven belül bekerülhessenek a hazai TOP 200 vállalkozás közé.

Az SAP Hungary Kft. 2010-ben 12-13 milliárdos árbevétellel és mintegy 500 fős létszámmal nyitotta meg az újabb évtizedet. Tavaly a forgalom már elérte a 28,5 milliárd forintot, ami 20 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Ez az ütem a következő évekre is tartható lesz – jelentette ki az ügyvezető, a cég éves szakmai rendezvényén, az SAP Forum Hungary 2017 keretében tartott sajtótájékoztatóján.

Áhított cél a hazai TOP 200-ba kerülés

A hazai leányvállalat létszámban is duplázott ma már több mint ezren dolgoznak a budapesti Graphisoft parkban lévő székházban, illetve a közelmúltban több milliárd forintos beruházással elkészült új irodaházban. A növekedési tervekkel kapcsolatos köztes cél, hogy az SAP Hungary mielőbb bekerüljön a 200 legnagyobb magyar vállalat közé, ami Ablonczy Balázs szerint néhány éven belül bekövetkezhet. Jelenleg nagyjából 45 milliárd forintos bevételi szint a belépési küszöb, a német szoftveróriás hazai leánycége pedig a 350. a sorban.

Az utóbbi évek növekedési üteme nemcsak úgy volt elérhető, hogy az SAP emelte a piaci részesedését, hanem időközben az új termékei révén növelte az elérhető piac nagyságát is. Így ma már a 2010-es 33 százalékról 50 százalék felettire bővült a részesedése a hazai üzleti szoftverértékesítésben.

A cég bevételének jelenleg a felét adja a magyarországi piac, de erőteljesen feljövőben van az export is. Idén utóbbiban várható nagyobb növekedés. Az export a társaság fejlesztési, terméktámogatási tevékenységéből származik, amit az anyacég döntése alapján hoztak Magyarországra.

Mik készülnek a budapesti boszorkánykonyhában?

Ide sorolható a széles tevékenységi körrel rendelkező SAP Labs fejlesztési központ, ahol már a mesterséges intelligenciával is foglalkoznak. Lapunk kérdésére Ablonczy Balázs négy további fontos területet is kiemelt. Nálunk dolgozik többek közt az SAP és az Apple közös fejlesztését megvalósító csapat egy része, amely a szoftvercég termékeinek a mobilizálását végzi az almalogójú gyártó eszközeire.

A magyarországi szakemberek dolgoznak a hagyományos megoldások mobilizálásán és több logisztikai fejlesztésen is, de itt található a cég legújabb generációs vállalatirányítási rendszere, a saját felhőplatformon működő S/4 HANA működtető csapata is.

A főként nagyvállalati szállítóként ismert SAP életéből nincsenek kizárva a kis- és középvállalatok sem, igaz, arányuk a bevételtermelésben nem nagyon mozdul el az évekkel ezelőtti 20 százalékról. Az ő igényeikre szabott Business One rendszernek is elkészült már a felhős változata, amit az ügyvezető költséghatékony és gyorsan bevezethető megoldásnak tart. Szerinte sokat lendíthetne a kkv-k helyzetén, ha az ilyen jellegű beruházásokra lennének jó pályázatok. Amik vannak, azoknak a feltételei, meglátása szerint túl szigorúak.

A konferencia idei hívó szava a digitalizáció, amit a legjobb lenne az egészségügyön kezdeni, itt lehetne a leggyorsabb hatást elérni. Az erre az ágazatra vonatkozó közbeszerzések azonban egyelőre még nem kezdődtek el – mondta Ablonczy Balázs.

Piaci hírek

Cseheké lesz a magyar Telenor

A PPF Csoport a magyar mellett a bolgár, a montenegrói és szerbiai leányvállalatért, valamint a Telenor Common Operation technológiai szolgáltatóért 2,8 milliárd eurót fizet.
 
Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.
A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.