Bár az FBI-tól a biztonsági szakemberekig mindenki azt tanácsolja, senki ne fizessen a kiberbűnözőknek, a valóságban szinte mindenhol engednek a zsarolásnak.

A biztonsági szolgáltatásokat kínáló ExtraHop a közelmúltban tette közzé Global Cyber Confidence Index elnevezésű kutatását, amelyben a tavalyi év információbiztonsági tapasztalatait foglalják össze. A tanulmány legfontosabb megállapítása, hogy egyrészt a szervezeteket mostanság leginkább fenyegető ransomware-támadások száma nőtt, másrészt egy-egy sikeres akciót követően alig akad olyan áldozat, amelyik ellenállna a bűnözők követelésének.

2021-hez képest tavaly húsz százalékkal több zsarolóvírussal végrehajtott próbálkozást regisztráltak. Talán ennél is aggasztóbb, hogy a kompromittálódott hálózatok tulajdonosainak 83 százaléka engedett, és kifizette a hekkerek által követelet váltságdíjat. Mindez átlagosan és esetenként bő 925 ezer dolláros költséget jelentett.

Más olvasatban: a cégeknek megért nagyjából 1 millió dollárt, hogy folyamataik ne álljanak le, illetve hogy elkerüljék az adatvesztéssel járó további károkat. Az is fontos szempont, hogy a ransomware-bandák legtöbbje mostanában nem elégszik meg a céges adatok titkosításával, hanem azokról gondosan megtartanak maguknak egy másolatot. Utóbbit felhasználhatják az áldozat további presszionálására azzal, hogy a nyilvánosságra hozásukkal fenyegetőznek, de akár értékesíthetik is, ha az "ügyfél" makacskodna. (Sőt, olyan eset is előfordult már, hogy úgyis visszaéltek az ellopott adatokkal, hogy a tulajdonos kifizette a hekkerek követelését.)

Öngerjesztő folyamat

A váltságdíj kifizetése ugyan az adott szervezetnek sok esetben valóban a lehető legkisebb rosszat jelenti, ám abban gyakorlatilag mindenki egyetért, hogy a fizetés csak újabb támadások elkövetésére ösztönzi az alvilágot, azaz ettől hosszabb távon és globálisan csak rosszabb lesz a helyzet.

Ugyan vannak kivételek, ám a fentebbi kutatási anyag is rávilágít arra, hogy még mindig általános megoldás a gyors fizetés. Úgy tűnik, sem az esetleges komolyabb jogi következmények, sem az nem készteti meggondolásra az áldozatokat, hogy még a váltságdíj kifizetése sem jelent garanciát arra, hogy másnap ne kopogtassnak újra rendszerük virtuális ajtóján.

Sok kis trehányságból lesz a nagy gond

Az ExtraHop jelentése szerint egyébként a legnagyobb problémát továbbra is az okozza, hogy a szervezetek nem foglalkoznak megfelelően szoftvereik naprakészen tartásával, a használt eszközök monitorozásával, illetve az árnyékinformatika jelentette sebezhetőségekkel. Ezt támasztja alá, hogy a megkérdezett informatikai döntéshozók 77 százaléka szerint az elavult kiberbiztonsági gyakorlatok a biztonsági incidensek legalább feléhez járultak hozzá.

A cég szakemberei arra hívják fel a figyelmet, hogy a zsarolóvírus-támadás valószínűsége és annak hatékonysága fordítottan arányos a rendszerben meglévő kezeletlen támadási felületek számával. Ezek folyamatos figyelmen kívül hagyása idővel csak egyre nagyobb megoldandó feladathalmazt eredményez, miközben hatalmas működési és pénzügyi kockázatot jelentenek a szervezetek számára.

Biztonság

A MIT-en kitalálták, hogyan tanulhatja meg az MI az állatok nyelvét

Egyelőre nem lesz a mesterséges intelligenciából Dr. Dolittle, de a kísérletek közelebb vihetnek bennünket a természet mélyebb megértéséhez.
 
Hirdetés

A VR szemüveg nem csak a szórakoztatóipart forradalmasítja

A virtuális valóság világa folyamatosan fejlődik. Az új technológiák és a fejlesztések segítségével a felhasználók eddig soha nem tapasztalt módon merülhetnek el a digitális élményekben. Ebben a cikkben bemutatjuk a VR szemüvegek típusait, és azt is végigvesszük, hogy milyen áttöréseket hozott a virtuális valóság az élet különböző területein.

Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.
Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.