Újabb létesítmény épül a Balti-tenger vizével hűtött Hamina adatközpont mellett, ezzel a Google finnországi fejlesztéseinek értéke már a másfél milliárd eurót közelíti.
Hirdetés
 

A Google még 2009-ben vásárolt meg Finnorszég délkeleti részén egy akkor már két éve bezárt papírmalmot, hogy annak átalakításával megnyissa újabb európai adatközpontját. Az orosz határhoz közel eső, nagyjából Helsinki és Szentpétervár között fekvő Hamina biztosítani tudta a projekthez a megfelelő energetikai infrastruktúrát, fejleszthető területeket és a szükséges munkaerőt is, így a beruházás első, 200 millió eurós lépcsője már 2011-re befejeződött. Egy évvel később zárták le a második, 150 millió eurós fázist, 2013-ban pedig a étesítmény újabb, ezúttal 450 millió dolláros bővítését jelentették be.

Az összességében 800 millió euróért felhúzott Hamina adatközpont a mai napig az egyik legfejlettebb és leghatékonyabb egységnek számít a Google ilyen jellegű létesítményei között, ami annál nagyobb szó, hogy a vállalat már a beruházás bejelentésekor is több mint 40 szerverfarmot üzemeltetett világszerte. A központ egyik jellegzetessége, hogy a papírmalom már korábban kiépített infrastruktúrájának bevonása mellett a hűtést a Balti-tenger vizével biztosítják, ami a maga nemében az első ilyen megoldás volt a világon, és jelentősen csökkenti az adatközpont energiaigényét.

A szomszédban is kezdődnek az építkezések

A Google a hét elején közölte, hogy a Hamina ismét egy nagyszabású bővítés előtt áll: ezúttal 600 millió eurós (körülbelül 670 millió dolláros) bővítést hajtanak végre a komplexumban, vagyis a létesítménybe ennek nyomán már 1,4 milliárd dollárt pumpál a társaság. A Google, illetve anyacége, az Alphabet ebben a pillanatban 58 adatközpontot működtet a Föld különböző pontjain, miközben az európai beruházások értéke 2007 óta 4,3 milliárd eurót tett ki összesen öt helyszínen.
 

forrás: google.com/about/datacenters


A nagyságrendet az is jól érzékelteti, hogy a társaság csak az első negyedévben 4,5 milliárd dollárnak megfelelő tőkebefektetést jegyzett a globális adatközponti infrastruktúra kiépítésével és üzemeltetésével kapcsolatban. A társaság csak a közelmúltban 13 milliárd dollár értékű amerikai fejlesztést is bejelentett, ami az előző évben ténylegesen elköltött pénz dupláját jelenti, és a Google Cloud üzletág vezetője azt is közölte, hogy a vállalat az elmúlt három év során összesen 47 milliárd dollár értékű infrastrukturális beruházást valósított meg.

A beszámolók kiemelik, hogy a folyamatos fejlesztések az online tartalom, különösen pedig a médiafájlok egyre gyorsabb elérésének igényéből fakanak, a Hamina bővítése viszont ezen belül is a Stadia néven bejelentett, idén nyáron induló játékszolgáltatással hozható összefüggésbe. A Stadia koncepciójában a vállalat szerverei és dedikált optikai kábelei mellett a YouTube platformnak is központi szerepe van, a közvetítéseknél a felhasználót tényleg egyetlen kattintás közelségbe hozva az éppen futó programhoz való csatlakozástól, az ilyen jellegű streaming szolgáltatások kiszolgálása viszont a Google adatközponti hálózatának további bővítését feltételezi.

A Hamina adatközpont áramellátásával kapcsolatban egyébként már tavaly novemberben megszületett az a megállapodás, amelynek értelmében a létesítményt három, ugyancsak Finnországban működő szélfarm látja majd el energiával. A központ bővítése praktikusan egy újabb egység felépítését jelenti a meglévő szerverfarm közelében, amely azonban ugyanazt a hűtési rendszert használná. 

Közösség & HR

Trump stábja befoglalta a választási hajrára a YouTube frontját

A jelöltek összesen akár egymilliárd dollárt is beleönthetnek a digitális hirdetésekbe a választásokig, az online kampányok eredményessége pedig a végső győzelmet is eldöntheti.
 
Hirdetés

Az MI-k már a spjázban vannak - Magyarországon is

Nemcsak az autóipar, vagy az olyan tech óriások, mint az Amazon használhatnak ma már tanulásra képes gépeket, egyre több az izgalmas alkalmazási terület, akár itthon is.

A hatékonyság növelésének vágya az adatok mentésének és helyreállításának világában is erőteljesen jelentkezik. Nézzük, milyen trendek bontakoznak ki idén!

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.