A hatóság egy alvállalkozóra mutogat, és azzal nyugtat mindenkit, hogy az érintettek száma valószínűleg a százezret sem éri el.

Ma már jól ismert témát jelentenek az arcfelismerő rendszerek technikai kérdései és társdalmi hatásai, sokszor olvasni például azokról a pontatlanságokról, amelyek a működésüket jellemzik a gyakorlati felhasználásban. Mi is beszámoltunk róla, hogy San Franciscóban a helyi kormányzati szervezeteket már le is tiltották az ilyen technológiák alkalmazásáról, és valószínű, hogy a megyei jogú nagyvárost más amerikai települések is követik majd a hasonló intézkedésekkel. Sőt a arcfelismerő rendszerekkel kapcsolatban már kongresszusi bizottsági meghallgatást is tartottak, azokat a felvetéseket vizsgálva, amelyek szerint a polgári- és szabadságjogokat érintő kockázatok lényegesen meghaladják az új technológiák használatából származó, még csak nem is igazolt előnyöket.

A leggyakoribb aggályok itt a fals vagy elfogult eredményekről szólnak, ami nyilván nem választható el a rossz attitüdök leképzésétől és matematikai-statisztikai alapú újratermelésétől sem. Ilyen mondjuk a faji előítélet megjelenése, ami a szóban forgó bizottsági meghallgatáson is felmerült. Kevésbé gyakori, azonban nem kevésbé fontos téma az informatikai biztonság és ezzel összefüggésben a személyes adatok védelme: egy hét eleji incidens azonban ezekre a lehetőségekre is felhívta a figyelmet, miután az Egyesült Államok vámügyi és határvédelmi hivatala (CBP) közölte: "a százezret nem meghaladó" utas és jármű fotója került illetéktelen kezekbe.

Elvitte a cica, de nincs nagy baj

Az USA határát kifelé vagy befelé átlépőkről egy meghatározott szakaszon, nagyjából másfél hónapon keresztül készült felvételeket a tájékoztatás szerint egy alvállakozó rendszerén keresztül, illetve a rendszert ért kibertámadás nyomán lopták el. Erre a CBP nyilatkozata alapján úgy kerülhetett sor, hogy az utasok és a járművek rendszámtáblájának fotóit a meg nem nevezett alvállalkozó szabálytalanul és a hivatal tudomása nélkül a saját hálózatára is felvitte, ezzel alapvető biztonsági és személyiségi jogi szabályokat sértve. Ez azonban nem lényeges az incidens egyik fő tanuságának szempontjából, mivel ismét kiderült, hogy az új megoldások a támadóknak is mindig új felületeket adnak.

A CBP hangsúlyozta, hogy a kiszivárgó adatok között nem szerepelnek az útlevelekről vagy más okmányokról készült képek, mint ahogy a légi utasok ki- és beszállása során csinált fotók sincsenek közöttük. Érdekesség, hogy a május utolsó napján azonosított támadást nem sokkal egy másik eset is megelőzte: a Perceptics nevű cég, amely az amerikai hatóságok által a szárazföldi határátkelőkön alkalmazott rendszámtábla-olvasók egyedüli beszállítójaként hivatkozik magára, ugyancsak adatszivárgás áldozata lett, és a rendszereint tárolt adatok egy része időközben felbukkant a dark weben is. A két ügy között hivatalosan nincs összefüggés, de a Washington Post egy olyan közleményt idéz az újabb incidens kapcsán, amelynek címe alapján a CBP és a Perceptics közös nyilatkozatáról van szó.

Arról egyelőre nincs pontos információ, hogy milyen felvételek kerültek rossz kezekbe, vagyis a tisztviselők által kászített felvételekről van szó, vagy például a belépési pontokon működő arcfelismerő rendszerek képeiről is szó lehet. Annyi biztos, hogy a CBP, amely napi szinten több millió ki- és beutazó adatait dolgozza fel, a kongresszust is tájákoztatta, és megkezdte az alvállakozók tevékenységének részletes átvilágítását is. Egyelőre a politikusok reakciói sem okoztak meglepetést: a TechCrunch egx demokrata szenátort idéz, aki pontos választ követel arra nézve, hogy milyen a CBP hogyan akadályozza meg az ilyen és ehhez hasonló események későbbi előfordulását.

A demokrata párti Ron Wyden a mostani fiaskót leckének nevezte mindazok számára, akik támogatták az állam megfigyelő képességeinek minél szélesebb körű kiterjesztését – szerinte ugyanis ezek a gyakorlatok egyben azt is jelentik, hogy amerikai állampolgárok tömegeitől származó adatokat nyújtanak tálcán a támadók felé. Az adatlopás ugynacsak magas labda az arcfelismerő rendszerek ellen kampányoló civil szervezetknek, akik szerint az ilyen adatok megvédésének legjobb módja, ha be sem gyűjtik azokat.

Biztonság

Félünk, hogy képernyőfüggővé válnak gyerekeink, de mi is tehetünk róla

Az okostelefonok elterjedésével párhuzamosan egyre fiatalabb korban kezdik a képernyőket bámulni és nyomkodni a gyerekek. Egy hazai kutatásban fiatal szülők véleményét kérdezték a témáról.
 
Hirdetés

Az MI-k már a spjázban vannak - Magyarországon is

Nemcsak az autóipar, vagy az olyan tech óriások, mint az Amazon használhatnak ma már tanulásra képes gépeket, egyre több az izgalmas alkalmazási terület, akár itthon is.

A hatékonyság növelésének vágya az adatok mentésének és helyreállításának világában is erőteljesen jelentkezik. Nézzük, milyen trendek bontakoznak ki idén!

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.