De ha jót lépünk, heti 12 óra munkával is megkereshetjük a napi betevőt. Ezt Jack Ma mondta Sanghajban a Mesterséges Intelligencia Világkonferencián.

Előbb-utóbb megoldja a Jack Ma által is kedvelt hatalmas munkaterhelést a mesterséges intelligencia. Ehhez azonban alapjaiban kell újragondolnunk az oktatást. Többek között ez volt a témája annak a beszélgetésnek, amit az Alibaba alapítója Elon Muskkal folytatott a sanghaji World Artificial Intelligence konferencián. Jack Ma szerint ha jól alkalmazzuk a mesterséges intelligenciát, akkor az embereknek hetente csak 12 órát, mondjuk három nap négy órát kell dolgozniuk.

Az Alibaba-alapító régóta hangoztatja, hogy a mesterséges intelligencia a gyártósoron dolgozóktól a menedzserekig szinte mindenkit képes helyettesíteni. Korábban azonban általában nem foglalkozott azzal, hogy akkor ki fog dolgozni, illetve mi lesz azokkal, akiknek a munkája fölöslegessé vált. Most azonban erre is kitért.

A kevés munka nem jön magától

A mesterséges intelligencia a kínai üzletember szerint olyan hatással lesz az emberek életére, mint a villamos energia – írja a Bloomberg a beszélgetésről készített összefoglalójában. Ahogy a villamos energia lehetővé teszi, hogy több időt fordítsunk kikapcsolódásra, és hogy együtt legyünk barátainkkal, ugyanilyen hatása lesz a mesterséges intelligenciának is.

Ehhez azonban alapjaiban át kell alakítani az oktatási rendszert, hogy a következő generáció képes legyen beilleszkedni ebbe az MI meghatározta világba. Anélkül ugyanis nem valósulhat meg a 3×4 órás munkahét sem. Sőt Jack Ma azt is a kijelentést is megkockáztatta, hogy ha nem sikerül korszerűsíteni az oktatási rendszert – amely elsősorban a kormányok felelőssége –, akkor mindannyian bajba kerülhetünk.

A jelenlegi oktatási rendszerrel az a legnagyobb baj, hogy az ipari korszak terméke, és nem számol azzal a korszakkal, amiben a gépek már meghaladják az emberi képességeket bizonyos területeken, például az információtárolásban (emlékezet) és az ismétlődő munkafázisokban. Ezért kellene az oktatási rendszert mindenekelőtt az emberi kreativitás fejlesztésére optimalizálni.

Ne féltsük a munkánkat!

Ha ez megvalósul, akkor a mesterséges intelligencia valójában nem jelent veszélyt az ember munkájára. A számítógépekben csak csipek vannak, míg az embernek szíve. És ez a szív a bölcsesség forrása – fogalmazott Ma.

Elon Musk a beszélgetésben lelkesen szekundált az Alibaba alapítójának, és persze felhozta a Neuralink-projektet, amely megpróbálja összekapcsolni az emberi agyat a mesterséges intelligenciával. Musk szerint a Neuralink az oktatást is forradalmasíthatja: mint a Mátrix című filmben, bármilyen információt, tudást fel lehet majd tölteni az emberek agyába – vizionált egyet a Tesla-vezér.

 
MIT: Munkaterhelés alakulása a 13. századtól
Infogram


Megjegyzendő, hogy kutatók kimutatták: a technológiai fejlődés egyáltalán nem csökkentette az emberek munkaterhelését. A kapitalizmus egyik hamis mítosza, hogy a nyolcórás munkaidő bevezetésével radikálisan csökkent az emberek munkára fordított ideje – állítják az MIT (Massachusetts Institute of Technology) kutatói. Amikor azonban adatok alapján összehasonlították például a középkor alapvetően paraszti társdalmai és a jelenkor munkaterhelését, kiderült, hogy voltak időszakok, amikor az emberek alig dolgoztak többet évi 1400 óránál. Ez ugyan még a középkorban is extrémen alacsony volt, de még az átlagosnak mondható 170-180 munkanappal és 12 órás munkaidővel sem jött ki 2200 óránál több évente (lásd a fenti grafikont).

A 19. századi helyzethez képest mára valóban javult a helyzet, az 1300-as évektől nézve azonban már közel sem olyan pozitív a kép: gondoljunk csak a Jack Ma által propagált – és az Alibabánál is elvárt – kínai 996-os munkarendre (heti hat nap, reggel 9-től este 9-ig).

Közösség & HR

Bezúzza okostelefonos VR-szemüvegét a Google

A mobilról működtethető Daydream nem igazán érdekelte a felhasználókat, a társaság innentől a kiterjesztett valóságra és az AR alapú szolgáltatásokra koncentrál.
 
Hirdetés

A gyártóipar digitális ébredése

Hogyan teremtenek új generációs ügyfélélményt a digitális platformok?

Elméletben korlátlanok a lehetőségek a virtuális és a kiterjesztett valóság előtt, de a gyakorlatban még mindig nem találta meg a helyét a két technika. A közeljövő azonban formabontó szolgáltatásokat ígér.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.