Esetleg egy mindig éber kabát. A Microsoft kutatói olyan technológián dolgoznak, ami tárgyak felismeréséhez alkalmazná az okos textileket.

A Microsoft kutatói Capacitivo néven fejlesztik azt a "felokosított" textilfélét, ami a kapacitív érzékelésnek nevezett technológia segítségével képes lehet azonosítani a vele kapcsolatba kerülő tárgyakat. Maga az eljárás nem számít újdonságnak, amennyiben az elektromos töltés vátozását érzékelő és mérő elektródákat alkalmaz, ha a szövet kapcsolatba kerül valamilyen másik testtel, az új megoldás azonban egy seregnyi új felhasználás előtt nyithat utat.

A kapacitív érzékelés és a mesterséges intelligencia párosításával ugyanis olyan anyagot sikerült létrehozniuk, ami a nem fémes tárgyak, akár az ételek vagy folyadékok azonosítására is alkalmas, nem beszélve az olyan hétköznapi dolgokról, mint a könyvek, a tányérok vagy akár a gyertyák. Az eddigi eredmények ebben a tekintetben meggyőzőnek tűnnek: egy 20 különböző tárggyal végzett kísérlet során a Capacitivo 94,5 százalékos hatékonysággal működött.
 


Bár a rendszernek egyelőre problémái vannak az olyan feladatokkal, mint a különféle folyadékok, mondjuk a sör és a tej megkülönböztetése, azt így is érzékeli, hogy a folyadkokat tartalmazó edények mennyire vannak tele, sőt még egy cserepes növény esetében is megmondja, hogy annak nedves vagy száraz a földje. Ebből mindjárt következik egy lehetséges felhasználás: a technológiát alkalmazó okos asztalterítő figyelmeztetheti a tulajdonosát, ha lassan ideje lenne meglocsolnia a virágait.

Tényleg csak a fantázia szabhat neki határt

Ez persze csak egy marginális példa a Capacitvo potenciális alkalmazásaira, a Microsoft kutatói szerint ugyanis az a lényeg, hogy az okos textil kiváló megoldást jelenthet egy-egy kívánatos akció jelzésére vagy előidézésére. Ez akár odáig terjedhet, hogy az ilyen anyagból készült bevásárló szatyor recepteket javasol a belepakolt ételekből és alapanyagokból kiindulva, de az abrosz azt is érzékelheti, hogy ki mit hagyott a poharában vagy a tányérján, és ennek alapján frissítheti az illető által használt diétás alkalmazást – esetleg figyelmeztethet rá, ha régóta ott áll a tányér, és ideje lenne elmosogatni.

A kutatók egy tizenkétszer tizenkettes elektródarács segítségével demózták a fejlesztésüket. Az okos szövet nem csak a mért kapacitások eltolódása alapján teszi detektálhatóvá és felismerhetővé az egyes tárgyakat, de az elektródákat összekötő sorok és oszlopok révén a tárgyak alakjáról is segít kialakítani valamilyen képet. Az így nyert adatokat aztán egy gépi tanuló rendszer dolgozza fel, amit a különféle minták, ezen keresztül pedig a különféle objektumok felismerésére tanítanak be.
 

forrás: microsoft.com/en-us/research


Az algoritmus már most olyan pontossággal dolgozik, ami a mérnökök szerint nagyon sok új és hasznos gyakorlatot alapozhat meg. Így az okos asztalterítő nem csak arra figyelmeztethet, ha valaki rajta felejti a bankkártyáját, de más esetben arra is képes lehet, hogy a ráhelyezett kártya alapján automatikusan kitöltse egy webshop kártyaregisztrációs adatait.Főzés közben ugyanez a terítő tippeket adhat, ha túl sok vagy kevés van rápakolva a hozzávalókból, és instruálhatja a kezdő szakácsot, hogy melyiket mikor kell beleszórnia a fazékba.

Bár az már most világos, hogy a Capacitivo jórészt nem létező problémákat próbál megoldani, az is biztos, hogy a fejlesztésnek lesznek nagyon látványos felhasználásai. A Microsoft ezt abban látja, hogy a kutatói által létrehozott okos textil értelmezni tudja majd az aktuális használatának kontextusát is, ami óriási különbséget jelent az eddigi okos textileknek nevezett anyagokhoz, mondjuk az okostelefonnal összekapcsolható hordható elektronikai-ruházati cikkekhez képest.

Hirdetés
Konzumer tech

Megállíthatatlannak tűnik a mobile money

A következő években felhasználóik számát és közvetett jelentőségüket tekintve is nagy felfutás előtt állnak a mobil alapú fizetési megoldások.
 
Hirdetés
Hirdetés

A profik már nindzsákkal védik a szervereket

Hogyan igazodjunk el, és főleg mire figyeljünk a szolgáltatásként rendelhető virtuális szerverek között?

Jó hír: ehhez rendelkezésre állnak a megfelelő eszközök. Az általánossá váló távmunka még jobban ráirányította a figyelmet, hogy az adatok biztosítása nem csak a cloud szolgáltatók, hanem legalább akkora részben a megrendelők felelőssége is.

a melléklet támogatója a Servergarden

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.