Két hete még azt magyarázták nagy hévvel, miért nem lesz végponti titkosítás az ingyenes Zoomban. Most bejelentették: mégis lesz.

Lesz végponti titkosítása az ingyenes Zoomnak, jelentették be a cég hivatalos blogján két héttel azt követően, hogy részletekbe menően indokolták, miért csak a fizetős változatban biztosítják ezt a lehetőséget (amire természetesen minden joguk megvolt). A titkosítással kapcsolatban a vállalatnak egyébként impresszív a botránykrónikája.

A globális koronavírus-járvány nagy sztárjáról (a cég állítólag felhasználótáborának bővülését is szépítette) április elején kiderült, hogy a marketingszövegekkel szemben a szolgáltatásban nyoma sincs végponti titkosításnak – miközben érzékeny környezetben is használták, például a brit kormány üléseinek a lebonyolításához.

A vállalat igyekezett gyorsan reagálni, és sebtében fel is vásárolt egy titkosítással foglalkozó startupot, majd bejelentette, hogy jön a végponti titkosítás – ha valaki fizet. Ha nincsenek a korábbi kommunikációs fiaskók, ez talán nem is vert volna nagyobb visszhangot. De voltak...

A döntés megosztotta a civil jogvédőket. Volt, aki észszerű kompromisszumnak tartotta, de sokan azzal vádolták a céget, hogy számukra csak a fizetős ügyfelek személyes adataink biztonsága fontos. (Az persze ezekből a véleményekből nem derül ki, hogy miért kellene egy profitorientált vállalkozásnak ingyenesen nyújtania bármilyen szolgáltatást.)

Nem lesz alapértelmezett

A mostani blogbejegyzés szerint egyeztettek polgárjogi és gyermekvédelmi szervezetekkel, titkosítási és biztonsági szakértőkkel, kormányzati képviselőkkel – szóval mindenkivel –, és arra jutottak, hogy ingyenes és fizetős változatban is engedélyezik az end-to-end titkosítást. Aki azonban ezt akarja használni, plusz azonosításon kell átesnie, például SMS-sel kell bizonyítania, hogy a megadott telefonszáma valóban működik. Ezzel kívánják csökkenteni annak esélyét, hogy a létrehozott fiókokkal vissza lehessen élni.

Korábban a cég álláspontja az volt, hogy azért csak a fizetős változatban engedélyezik a szolgáltatást, mert így tud eleget tenni a hatóságok felé az adatszolgáltatási kötelezettségének, ha bírósági végzés birtokában a nyomozó hatóságok hozzá akarnak jutni bizonyos információkról a platformon zajló kommunikációról. Ingyenes fiókot ugyanis személyhez szorosan nem kötődő adatokkal is lehetett csinálni. Ha egy ilyen fiók csatornáján törvénysértő kommunikációt folyt, a felhasználókat is nehezebb volt visszakövetni.

Az alapértelmezett egyébként az adatátvitel közbeni titkosítás lesz, az end-to-end titkosítást kézzel kell bekapcsolni. Ennek az a logikus magyarázata, hogy csak az utóbbihoz kéri a fent említett külön azonosító adatokat a szolgáltatás. De van más ok is.

A funkciót az adminisztrátorok szabályozhatják csoportszinten, emellett az online meetingek házigazdái megbeszélésenként is ki-be kapcsolhatják. Ez utóbbinak az a magyarázata, hogy a végponti titkosítás használó megbeszélésekbe sem hagyományos telefonvonalról, sem SIP vagy H.323 protokollt használó konferenciarendszerekről nem lehet bekapcsolódni.

A titkosítás dizájnját a cég közzétette a GitHubon.

Biztonság

Elkábeltévésedtek a streamingszolgáltatók

Ugyanazt kínálják, ugyanúgy és ugyanannyiért. Azaz a nagy ígéretekből egyelőre semmit sem valósítottak meg.
 
Hirdetés

Ez az igazi versenyelőny a turizmusban

A koronavírus-járvány miatt visszaesett vendégforgalom lehetőséget is rejt magában. A szállodaipar korán ébredő szereplői a jövőbe fektetve informatikai fejlesztésekkel tehetik vonzóbbá és biztonságosabbá szolgáltatásaikat.

Már Budapesten is van olyan előadás, amit wifihálózat és mobiltelefon segítségével tettek interaktívvá.

a melléklet támogatója a TP-Link Magyarország

Hirdetés

Hatékonyabb kommunikáció Magyarország legforgalmasabb vasútvonalain

Sikeresen befejeződött a magyarországi GSM-R hálózat kiépítésének első fázisa.

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Mi köze az IBM licencszerződések apró betűs kitételeinek ahhoz, hogy a Microsoft Windows Server 2008 életciklusának végéhez ér? Rogányi Dániel (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.