A február elején kezdődő téli olimpiai játékokon a teljes rendszert be akarják vetni. A Tencent sem akar kimaradni a jóból.

A téli olimpiára időzítve száll be a digitális jüan támogatásába a Tencent, adta hírül a Nikkei. A technológiai cég múlt héten jelentette be, hogy a WeChat csevegőalkalmazásban még az olimpia előtt élesíti azt a funkciót, ami lehetővé teszi a központi digitális pénz használatát. Az appnak a Tencent legutóbbi, harmadik negyedéves jelentése szerint tavaly szeptember végén 1,26 milliárd aktív felhasználója volt.

Habár az alkalmazás elsősorban Kínában terjedt el, van néhány trend, amire a konkurensei, főleg a Facebook valószínűleg árgus szemekkel figyel. Igaz ugyan, hogy mindenekelőtt egy kínai appról beszélünk (állítólag Kínában a 16-64 évesek 78 százaléka használja több kevesebb gyakorisággal), de érzékelhetően terjed külföldön is. Jelenleg az USA-ban még csak 1,5 millió havi aktív felhasználója van, de többségük a fiatal korosztályból kerül ki: a 18–24 év közötti amerikai internethasználók 23 százaléka használja. Az app használata intenzív: a felhasználók átlagosan napi 82 percet töltenek el a platformon.

Ami a digitális jüan esetében fontos: nagyon népszerű az app fizetési modulja is. A WeChat Pay-t havi rendszerességgel 900 millióan használják. Őket valószínűleg viszonylag könnyű lesz átterelni a digitális jüanra annak ellenére, hogy kell némi felhasználói közreműködés, ha valaki azzal akar fizetni. Le kell tölteni hozzá a kínai központi bank (Kínai Népi Bank) által biztosított e-CNY alkalmazást (ennek próbaverzióját pár napja adták ki Androidra és iPhone-ra is). Ezzel az alkalmazással lehet digitális jüantárcát létrehozni egy a Tencent által támogatott virtuális banknál, a WeBanknál (a 2014-ben létrhozott neobank, melynek a Tencent a fő tulajdonosa, többek között arcfelismerő technológiát használ a hitelbírálathoz). Utolsó lépésként a WeBanknál létrehozott pénztárcát össze kell kapcsolni a WeChat-fiókkal.

Ki akarják használni a téli olimpia felhajtását

Tavaly novemberig 140 millió walletet élesítettek, azokkal összesen 150 millió tranzakciót végeztek közel 10 milliárd dollár összértékben. A Kínai Népi Bank közlése szerint azokban a régiókban, ahol elkezdték a digitális pénz tesztjét, közel 1,6 millió kereskedő készült fel az elfogadására. A Tencent beszállása egyébként a pekingi kormánynak is előnyös, hiszen a WeChat alkalmazással a lehető legszélesebb körben tudja népszerűsíteni a központi digitális pénzt.

Bár egyelőre a digitális jüan csak egyes régiókban érhető el, a kínai kormány utóbbi időben eszközölt piaci szigorításai egyértelműen helyzetbe hozzák minden más alternatív fizetési megoldással szemben. A központi bank évek óta tudatosan terelte abba az irányba a piacot, hogy kiszorítsa a központi pénz lehetséges konkurenciáit.

Mint arra a lapok figyelmeztetnek, a digitális jüan nem az elosztott főkönyvekre épülő kriptovaluták konkurense. Gyakorlatilag klasszikus pénz, amit egy kétszintű bankrendszer terít. A központi bank állítja elő és adja át a kereskedelmi bankoknak, és azoktól kerül a fogyasztókhoz. Bár biztosít valamilyen szintű anonimitást, meghagyja a hatóságok kezében azokat az eszközöket, melyekkel felléphetnek az illegális tevékenység finanszírozása és a pénzmosás ellen.

Piaci hírek

Természetes regenerációt hozott az agy-gép interfész

Egy svájci kutatóközpontban szó szerint és átvitt értelemben is hatalmas lépést tett egy csigolyasérülés miatt lebénult páciens.
 
Hirdetés

Felhőköltségek optimalizálása a EURO ONE Számítástechnikai Zrt.-vel

Hogyan lehet költségoldalon megteremteni az egyensúlyt a különböző felhős konstrukciók között?

Az on-premise, cloud és hibrid rendszerek között egyértelmű győztest hirdetni nem lehet, de érdemes végig venni azokat a szempontokat, amik meghatározzák, milyen kiadásokkal kell számolni.

a melléklet támogatója az Euro One

Létezik egy ortodox irányzat, mely szerint a jelszavak legyenek minél hosszabbak és összetettebbek, valamint cseréljük azokat minél gyakrabban. Valóban ettől lesznek a rendszereink biztonságosabbak? Pfeiffer Szilárd (Balasys) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.