Az okosórák után ezúttal a navigáció tekintetében keres új utakat a Samsung.

A Samsung egyre terhesebbnek érzi a Google erejét és befolyását, így folyamatosan zajlanak a kísérletek arra nézve, hogy miként lehetne enyhíteni az androidos ökoszisztémát biztosító vállalat erőfölényét. Ennek elsődleges, de mégis leglassabban haladó eszköze a Tizen (lenne), viszont a rendszerhez megálmodott mobil szériából a mai napig csak egyetlen modell jelent meg, eten kívül  az okosórák, illetve kamerák területe az, ahol a Samsung kísérletképpen kipróbálta saját fejlesztésű rendszerét.

A HERE keze betette a lábát

Erre ad újabb apropót a napokban bejelentett Gear S óra, ami az Android Wear helyett szintén a Tizen OS-t használja, és a Nokiával való licenc megállapodások miatt érthető módon nem a Google Maps szolgálja ki a navigációs feladatokat. Ehelyett a Nokia lépett a képbe, akinek friss bejelentése szerint hamarosan megjelenik a HERE androidos kiadása, ami ingyenesen, de kizárólag a Galaxy okostelefonokra lesz letölthető és használható.

Erre az előbb említett függetlenségi törekvések miatt azért is szükség volt, mert a hajlított kijelzővel rendelkező Gear S mobilokkal párosítva képes lesz a HERE által biztosított útvonal tervezésre. A lépés egyébként annak a nagyobb körű megállapodásnak a hozadéka, aminek értelmében a Tizen alapú okostelefonok a jövőben szintén a Nokia alkalmazását fogják használni navigációra.

HERE térkép Androidon, de csak a Galaxy-k számára

Mindez egyrészt mutatja, hogy a Nokia a mobilok nélkül is valószínűleg szépen boldogulni fog a szoftveres megoldásainak köszönhetően, másrészt a Samsungnak bőven van hová nyúlnia, ha a Google-től független megoldásokkal szeretné a készülékeit ellátni. A Nokia természetesen az összes olyan tulajdonságot büszkén felsorolja, amely a Google Maps-nél csak problémásabban érhető el. A legnagyobb fegyvertény a térképek offline verziójának mobilra töltésének lehetősége, így azok külföldön, vagy lassú (nem létező) mobilnet esetén is használhatók.

Minden Galaxy-ra ingyen

Ha van net, akkor pedig nagyjából a Google Maps-hez hasonló funkcionalitást – autós, gyalogos, tömegközlekedési tervezést, közlekedési infók, érdekes helyek - nyújt a Nokia szolgáltatása. A HERE közel 200 ország (köztük Magyarország) részletes térképadatbázisával rendelkezik, ebből 100-ban turn-by-turn navigációt is kínál, a közlekedési információk pedig 40 országban érhetők el.

Mivel a bejelentésben külön nem tértek ki a készülék típusokra, ebből az következik, hogy a Gear S megjelenésétől kezdve a Samsung összes Galaxy készülékére ingyen letölthető lesz a HERE. A navigációs alkalmazásnak tavaly decemberig létezett iOS verziója is, de azt az oprendszer 7-es verziójának megjelenése utáni kompatibilitási problémák miatt visszavonták az AppStore-ból.

Konzumer tech

Már csak a legidősebb magyarokat nem hozza lázba a net

Az NMHH kutatása szerint az elmúlt években az idősebb generációk körében jelentősen nőtt az internethasználat.
 
Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.

a melléklet támogatója a Balasys IT Zrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.