Hiába minden visszahúzó tényező, kontinensünkön egészséges növekedés látszik az infokommunikáció megoldások iránt. Idén ezek összesen elérhetik az 1100 milliárd dollárt.

Elszabadult infláció, véget nem érő ukrajnai háború és folyamatos problémákat okozó szakemberhiány. Ez csak néhány kiemelt eleme annak a "tökéletes viharnak", ami az informatikai és kommunikációs eszközök és szolgáltatások iránti keresletet visszafogja a világban. Mindez a fegyveres konfliktus helyszíne miatt hatványozottan igaz Európára.

A fentiek ellenére azonban meglehetősen pozitív előrejelzést tett közzé a témában az IDC. Az amerikai piackutató üveggömbjében ugyanis idénre 1,1 billió dollárnak megfelelő forgalom sejlik fel, ami 2021-hez képest egészséges, 4 százalékos növekedésnek felelne meg. (Az előrejelzés kapcsán érdemes megemlíteni, hogy a Gartner nyár közepén 5-ről 3 százalékra csökkentette a globális IKT-szektor idei növekedésére vonatkozó várakozásait.)

A középtávú kilátások hasonló lendületet mutatnak. Az IDC becslése szerint a 2021-től 2026-ig tartó periódusban az európai IKT-szektor átlagosan 5 százalékkal tud bővülni. Ennek köszönhetően pedig 2026-ra elérheti az 1,4 billió dolláros szintet.

Ahogy a jelentés megfogalmazza, Európában idén a technológiai kiadások legnagyobb szeletét a szoftvervásárlások adják. Ez a szegmens egyben a leggyorsabban növekvő terület jelenleg az infokommunikációs palettán. A hajtóerőt többek között a mesterséges intelligenciához köthető megoldások, illetve a kollaborációs alkalmazások iránt megmutatkozó érdeklődés jelenti.

A hardveres eladások jobban megszenvedik az ideálisnak távolról sem nevezhető környezetet. A terület forgalma ennek ellenére éves összevetésben csak minimálisan, 0,1 százalékkal csökkenhet 2022-ben.

Háborús viszonyok

A fenti számok természetesen a kontinens átlagát jelentik, a háborúban közvetlenül érintett Oroszországban ennél sokkal rosszabb a helyzet. A konfliktus kirobbantása miatt szankciók egész sorával sújtott országban idén várhatóan 23 százalékkal esnek vissza az infokommunikációs megoldásokra fordított kiadások.

Ezen belül is a leglátványosabb a hardveres forgalom bezuhanása, nem teljesen függetlenül attól, hogy tavasz óta nemzetközi vállalatok serege hagyott fel az ottani tevékenységével. Az IDC ugyanakkor a szoftverek és IT-szolgáltatások területén nem lát akkora problémákat. Az említett területeken növekedésben maradhatnak, köszönhetően a technológia rugalmasságának, illetve a helyi vállalkozások által biztosított alternatíváknak.

Piaci hírek

Forbes: egyelőre riasztóan gagyi a Meta metaverzuma

A Horizon Worlds világát népszerűsítő képek és demók eddig kiábrándítóan festenek, és az sem világos, hogy a Meta vezetői ezt ugyanúgy érzékelnék, mint az egyszeri felhasználók.
 
A felhő térfoglalása és a ransomware-támadások elszaporodása sok szervezetet rákényszerít, hogy újratervezze a mentési és helyreállítási infrastruktúráját.
A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.