Európában és Észak-Amerikában összesen 10 millió olyan háztartás van, amely a digitális világ legmodernebb eszközeivel van felszerelve. Számuk öt év alatt duplázódik meg.

Az intelligens háztartások számának látványos növekedését vetíti előre legfrissebb középtávú előrejelzésében a Berg Insight. A skandináv piackutató kimutatása szerint 2014-ben Észak-Amerikában és Európában összesen 10,6 millió olyan lakóingatlan volt, melyet a legkorszerűbb digitális eszközökkel szereltek fel.

Kétszámjegyű növekedést várnak

A látványosabb fejlődés Észak-Amerikában tapasztalható, ahol egy év alatt 70 sszázalékkal nőtt az okos otthonok száma, így év végére elérte a 7,9 milliót, ami az ottani háztartások 6 százaléka. Jelenleg ez a világ legnagyobb piaca az itelligens otthon eszközöknek.

A növekedés üteme a következő években sem csökken, a Berg Insight kutatói szerint 2019-ben már 38,2 millió intelligens otthon lesz az észak-amerikai kontinensen.

Az európai piac nagyjából 2-3 éves lemaradásban van az amerikaihoz képest mind a penetráció, mind a piaci érettség szempontjából. A múlt év végén 2,7 millió okos otthon volt az öreg kontinensen. Európa is igyekszik azonban felzárkózni Amerika mögé, a következő fél évtizedben átlagosan évi 61 százalékos bővüléssel 2019-re 29,7 millió korszerű digitális háztartással lehet számolni Európában, ami az itteni lakóingatlanok 13 százalékát jelenti majd.

Már együttműködnek az egyfunkciós eszközök is

Az intelligens  otthont jelképező termékkategóriába az elemzők az okos termosztátokat, biztonsági rendszereket, okos villanyégőket, hálózati kamerákat és a több helyiséget is lefedő audió rendszereket sorolják. Ezeknek az eszközöknek a legfőbb szállítói jelenleg a Nest, az Ecobee, az eQ-3, az ADT,  a Vivint, a Philips, a D-Link és a Sonos.

Az okos otthonba szánt egyfunkciós eszközökből jóval többet adtak el 2014-ben, mint a teljes rendszerekből. Az európai és amerikai piac együttes bevételének az 59 százaléka származott ezekből. Ez a szakértők szerint azért érdekes jelenség, mert korábban az egy feladatra orientált eszközök interoperabilitása sok kívánnivalót hagyott maga után, emiatt a vásárlók ha valami komolyabb "home automation" megoldást kerestek, amit a komplett rendszerek biztosítottak (a problémakörről lásd Az értelmes Internet of Things egyelőre csak vágyálom című írásunkat). 

Ehhez azonban szükség volt néhány technológiai kezdeményezésre, mint amilyen a Apple HomeKitje, vagy az AllSeen Alliance AllJoyn nyílt forráskódú keretrendszere, a Nest eszközöket összekapcsoló Works with Nest és a különféle online szolgáltatások összeköttetésére alkalmas IFTTT. Ezek révén a felhasználók egyfunkciós, úgynevezett point solution eszközzel is kezdhetik otthonuk okosítását, amihez igény szerint csatlakoztathatják a többit. Ez a trend általában is jót tesz a piacnak, mert lehetővé teszi, hogy már a korai szakaszban sokan megtapasztalhassák az intelligens rendszerek hasznát, ami a piac egészét katalizálhatja – állítják az elemzők. 

Az Android TV és a YouTube Music Key felforgatja a piacot

A digitális otthonok fejlődésével foglalkozik a Strategy Analytics legfrissebb elemzése is. A bostoni piackutató a téma kapcsán nyilvánosságra hozta 2015-re vonatkozó előrejelzéseit. A legfontosabbnak a Google Android TV-jének a megjelenését tartják, ami szerintük felrázza az okostévé-piacot. Felgyorsul az Ultra HD TV elfogadottsága is. Sokat várnak az elemzők a Microsoft új operációs rendszerétől is, szerintük a Windows 10 új életet lehel a PC-eladásokba.

A Microsoft elindít egy felhőalapú online játékszolgáltatást, a YouTube Music Key pedig jelentősen megváltoztatja a zenei streaming szolgáltatások közti erőviszonyokat. Az amerikai szakértők szerint 2015-ben ismét kétszámjegyű lehet a növekedés a táblagépek értékesítésében, ahol a globális átlagos kiskereskedelmi ár 15 dollárral 240 dollárra mérséklődik. Az okos otthonok jellemző idei trendjei közé sorolják az új technológiáknak köszönhető nagyobb sávszélességet, valamint az optikai hálózatok előretörését.

Élénkül a fogyasztók beruházási kedve is, a Strategy Analytics szerint a háztartások intelligensebbé tételére 2015-ben mintegy 60 milliárd dollárt költenek világszerte. A smart home idei legversengőbb hálózati technológiája a Bluetooth Mesh lesz, és a növekedési lehetőségek tükrében ebben az évben még több cégfelvásárlásra számíthatunk az okos otthonok piacán.

Piaci hírek

Bug bounty programot hirdetett a legaktívabb hekkercsoport

Nem ismert sérülékenységek felfedezéséért általában az érintett cégek szoktak fizetni biztonsági szakembereknek. Ebben az esetben viszont egy bűnözői csoport ajánlott díjazást azoknak, akik hajlandók velük együttműködni.
 
Éltek már vissza a bankkártyaadataival? Ha nem, akkor azt nagy valószínűséggel egy csalásfelderítő rendszernek köszönheti.

a melléklet támogatója a Balasys

A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.