A Starlink úgy kezdett előrendelés gyanánt pénzt szedni, hogy nem rendelkezik internetszolgáltatási engedéllyel.

Az Elon Musk alapította SpaceX Starlink elnevezésű műholdas internetszolgáltatását november óta lehet Indiában előrendelni. A 7400 rúpiát (nagyjából 100 amerikai dollárt) kitevő elköteleződés a szolgáltató szerint bármikor visszakérhető, ám ez nem nyugtatta meg a helyi szabályozó hatóságot, amely hivatalos közleményben hívta fel az állampolgárok figyelmét arra, hogy a cég semmiféle engedéllyel nem rendelkezik, így (egyelőre) természetesen szolgáltatni sem szolgáltathat.  

A világ egyik legnépesebb országának távközlési ügyeiért felelős hivatalának múlt pénteken kiadott közleménye szerint az indiaiak jobban teszik, ha nem hagyják megtéveszteni magukat a cég beindult reklámkampányától, és nem ugranak bele a felkínált lehetőségbe. A kormányzati szerv egyúttal felhívta a vállalat figyelmét arra, hogy tegyen eleget a műholdas alapú kommunikációs szolgáltatások nyújtására vonatkozó helyi szabályozási keretnek, és megfelelő engedélyek hiányában tartózkodjon az internetszolgáltatása bármiféle előrendelésétől/nyújtásától Indiában.

Az indiai operáció vezetésével megbízott Sanjay Bhargava nemrégiben azt közölte, hogy már több mint 5000 előrendelés futott be hozzájuk. A Starlink november folyamán nagy lendülettel kezdett neki a sok potenciális fogyasztóval kecsegtető piac meghódításába, ám úgy tűnik, a hatósági engedélyek beszerzése nem tartozott a legfontosabb teendők közé. Az előzetes tervek szerint egy éven belül 200 ezer előfizetőt toboroznának, ám a friss fejlemények fényében ez a szám lényegesen kevesebb, akár egy kerek nulla is lehet, amennyiben a hatósági jóváhagyás nem érkezik meg.

Egyfelől semmi, másfelől minden

A jelenleg is nagyjából 800 millió szélessávú előfizetővel bíró Indiában persze még ennek a 200 ezres célkitűzésnek az elérése sem jelentene különösebb felfordulást az ország piacán, de a Starlink üzletének nagyon jót tenne ennyi plusz ügyfél. Musk a nyáron arról beszélt, hogy összesen 20-30 milliárd dollárt kellene belepumpálni a Starlink műholdas internetes szolgáltatásba, és még be kell gyűjteni mellé pár tízmillió ügyfelet is. 

A vezeték nélküli és a földfelszíni szélessávú kapcsolatok gyors elterjedése és a magas árak eddig olyan akadályt jelentettek a műholdas internetszolgáltatást tervező vállalatok előtt, amelyet nem voltak képesek leküzdeni. A Starlink a maga részéről az önköltségi ár feléért, 499 dollárért árulja a szolgáltatás igénybevételéhez szükséges terminálokat, ezt pedig a következő 12 hónapban 1000 dollárról 300-500 dollárrra szorítaná le. Musk mindezt úgy foglalta össze, hogy ha sikerül nem csődbe menniük, az nagyszerű lesz, onnan már tovább lehet lépni.

A SpaceX május elején több mint félmillió előrendelést jegyzett a Starlink internetes szolgáltatására, és egyelőre olyan technikai problémáról sem számolt be, amelyik bármiben akadályozná az ügyfelek kiszolgálását. Idén őszre megoldhatóvá vált a folyamatos globális lefedettség biztosítása, amihez a minimálisan szükséges számú műhold már korábban pályára állt. Ugyanakkor, ahogy az indiai példa mutatja, az üzlet globális beindulásához nem elég a megfelelő infrastruktúra: a hiányzó szabályozói engedélyek begyűjtésére is szükség lesz.

Közösség & HR

Spanyol tudósok: a túlóra nem hogy káros, hanem egyenesen építő

Ha angol tudósok jöttek volna ezzel, meg sem lepődnénk. De épp a szieszta hagyományát mind a mai napig ápoló spanyolok?!
 
Hirdetés

Hazánk régiós SolarWinds-központ lett

A SolarWinds és a RelNet megállapodása révén utóbbi magas színvonalú szolgáltatásokat nyújt régiónkban a SolarWinds viszonteladói és ügyfelei számára.

Manufacture IT

Az 5G legnagyobb nyertesei az ipari vállalkozások

MEGNÉZEM »

a melléklet támogatója a Vodafone

Igen, ahogy mindenki mondja: sokba, nagyon sokba. De közel sem csak a fizetése miatt. A költségekhez hozzá kell számolni a növekvő kiválasztási költségeket – és a magas fluktuációt.

a melléklet támogatója a Mndwrk

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.