Összesen 20-30 milliárd dollárt kellene belepumpálni a Starlink műholdas internetes szolgáltatásba, és még be kell gyűjteni mellé pár tízmillió ügyfelet is.

Elon Musk űr- és egyéb milliárdos kedden, a Mobile World Congress egyik videointerjújában beszélt a SpaceX úripari vállalat Starlink műholdas internetes szolgáltatásának alakulásáról, amelynek a várható teljes beruházási költségét 20 és 30 milliárd dollár közé tette. Erről még ő is elismerte, hogy hatalmas összegről van szó, de mindezt összefüggésbe helyezte azzal a várakozásával, hogy a szükséges beruházások értéke 5-10 milliárd dollár lesz, mielőtt a Starlink képessé válik pozitív cash flow-val végezni az alaptevékenységét.

A részletekbe Musk ezúttal sem ment bele, de elmondta, hogy a Starlinknek már két, meglehetősen jelentős partnerségi megállapodása is van az Egyesült Államokban az országos telekommunikációs szolgáltatókkal, amelyek révén kiküszöbölhetők lesznek az ötödik generációs vezeték nélküli és mobilhálózatok meglévő hiányosságai. Miután a Starlink ügyfeleinek a jelen állás szerint 99 dolláros havi díjjal kell számolniuk, ahhoz is sok millió előfizetőre lenne szükség, hogy akár az 5 milliárd dolláros befektetés egy év múlva megtérüljön.

Mindenhol partnerekre vadásznak

Ehhez képest egy évtizedes távlatra szóló, 30 milliárd dolláros befektetéshez már nem lenne szükség az előfizetői kör drámai növekedésére, de ahhoz, hogy a cég teljesíteni tudja a Musk által tavaly megjelölt, nagyjából évi 30 milliárd dolláros forgalmat, már több tízmillió ügyfélre volna lenne szüksége. A Reuters által megszólaltatott elemzők szerint ezt akár össze is lehet majd szedni, de ez nem lesz elég a SpaceX értékelésének igazolásához, csak ahhoz, hogy a társaság ne menjen tönkre.

A hírügynökség beszámolója ezzel kapcsolatban kiemeli, hogy Musk minél többet dobálózik a dollár tízmilliárdokkal, annál jobban megnehezíti mások dolgát, vagyis a taktikája sikeres lehet a versenytársak lehetőségeinek korlátozásában. Ilyen például az Amazon tulajdonában lévő Kuiper Systems, a Telesat, a brit-indiai OneWeb, a kockázatitőke-befektetők által támogatott Planet vagy Raytheon irányítása alatt álló Blue Canyon Technologies.

A távközlési szolgáltatókkal való partnerség elsőre is nyilvánvaló előnye lesz, hogy ezen keresztül a Starlink könnyebben növekedhet a szükséges méretre. Musk azt is elmondta, hogy az együttműködés számos országban azért is szükségszerű, mert az 5G licencek kiadását a megfelelő lefedettségi szintekhez kötik a vidéki területeken. Így ha az operátorok a félreeső régiókban már rendelkeznek celluláris állomásokkal, a Starlink segítségével megoldható lesz az alap hálózathoz való kapcsolódás is.

Le kell szorítaniuk a költségeket

A vezeték nélküli és a földfelszíni szélessávú kapcsolatok gyors elterjedése és a magas árak eddig olyan akadályt jelentettek a műholdas internetszolgáltatást tervező vállalatok előtt, amelyet nem voltak képesek leküzdeni. A Starlink a maga részéről az önköltségi ár feléért, 499 dollárért árulja a szolgáltatás igénybevételéhez szükséges terminálokat, ezt pedig a következő 12 hónapban 1000 dollárról 300-500 dollárrra szorítaná le. Musk mindezt úgy foglalta össze, hogy ha sikerül nem csődbe menniük, az nagyszerű lesz, onnan már tovább lehet lépni.

A SpaceX május elején több mint félmillió előrendelést jegyzett a Starlink internetes szolgáltatására, és egyelőre olyan technikai problémáról sem számolt be, amelyik bármiben akadályozná az ügyfelek kiszolgálását. Nemrég sz is kiderült, hogy szeptember környékére várják a folyamatos globális lefedettség biztosítását, amihez a minimálisan szükséges számú műhold már odafönt van, és ezt érdemben csak a hiányzó szabályozói engedélyek begyűjtése befolyásolhatja.

Közösség & HR

Itthon már szinte mindenki netezik a mobilján

Egy friss felmérés szerint jelenleg 6,2 millióra tehető a hazai felnőtt okostelefon-használók tábora, akik közül nagyjából 6 millióan szörfölnek is mobiljukon.
 
Hirdetés

Felhőben az erő

Gyorsan változó hardveres technológiák, finomodó szoftveres környezet és felkészültebb humán erőforrás teszi jövőbiztossá a felhőt.

Veszélyek garmadája bújik meg a webes alkalmazások és az alkalmazásprogramozási interfészek közötti forgalomban. Ezek kiszűrésére és hatástalanítására szerencsére egyre hatékonyabb eszközökkel rendelkezünk.

a melléklet támogatója a Balasys

A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.