Az IT-szolgáltató hosszú hallgatás után ismét erősíti jelenlétét Magyarországon. A tavalyi tulajdonosváltás várható hatásairól a regionális vezérigazgatót, Francis Weillt kérdeztük.
Hirdetés
 

Nem sokat lehetett hallani a Getronics magyarországi tevékenységéről azóta, hogy 2013 januárjában visszalépett az e-útdíj projekttől. Arról, hogy mi történt, mind a mai napig legfeljebb pletykákat lehet hallani.

Tavaly a holland vállalat azonban új tulajdonoshoz, a brazil Bottega InvestCo-hoz került, melynek fő részvényese, Nana Baffour vette át a Getronics vezetését. Az IT-szolgáltatót kivezették a tőzsdéről, és megkezdték a vállalat átalakítását. Az elnök-vezérigazgató ambiciózus célt fogalmazott meg mind a forgalom növekedése, mind a profit tekintetében. 2020-ig jelentős globális IT-szolgáltató céget akar faragni a vállalatból részben a meglévő bázisra, részben felvásárlásokra építve.

Új műsorhoz új férfi…

Az idei év folyamán gyakorlatilag a teljes menedzsmentet lecserélték. Májusban érkezett az operatív igazgatói székbe a komoly nemzetközi tapasztalatokkal rendelkező Rogier Bronsgeest, valamint leigazolták Deborah Exellt, a szervezeti átalakítások egyik legkiválóbb európai szakértőjét a globális humántőke és változási igazgató pozícióba. Júliusban a Getronics brit és nemzetközi egységeit irányító vezérigazgatót, Paul Foxot nevezték ki globális értékesítési vezetőnek.

Az év során két jelentős felvásárlást is végrehajtott a holland vállalat. Júliusban szerezték meg a Pomeroy IT Solutionst, augusztusban pedig a francia ITS Overlapet.

A változások a magyar leányvállalatra is hatással voltak. Erről kérdeztük a Nyugat- és Közép-Kelet-Európáért felelős vezérigazgatót, Francis Weillt, akit tavaly szeptemberben neveztek ki a pozícióra. Weill a Getronics franciaországi részlegétől érkezett, de korábban együtt dolgozott a Colt Tecnology Services-nél Rogier Bronsgeest operatív vezérigazgatóval.

Az Ipar 4.0 is fontos terület

Bitport: Ön szerint milyen állapotban van az informatikai szolgáltatások magyarországi piaca a többi kelet-közép-európai országéhoz képest? A Getronics a magyar piacon mely vállalatokat tekinti a legjelentősebb versenytársainak?

Francis Weill: Úgy látom, hogy a magyar IT-szolgáltatási piac jó helyzetben van, mivel a magán- és az állami szektor is jelentős beruházásokat hajt végre ezen a területen. Ahogy az a kompetitív piacokra jellemző, helyi és nemzetközi versenytársaink is akadnak, akikkel időnként úgy versengünk, hogy más üzletek esetében már együttműködünk velük.

Bitport: Nem sokat lehetett hallani a Getronicsról, mióta a vállalat visszalépett a 35 milliárd forintos elektronikusútdíj-tendertől. Az elmúlt években a cég bevétele is csökkent, csak tavaly ért a 2010 előtti szint közelébe. Van köze a hallgatásnak a sikertelen tenderhez?

F. W.: A Getronics már több mint húsz éve jelen van Magyarországon, és ezalatt a hosszú időszak alatt stabil reputációt építettünk ki ügyfeleink körében. A fókuszban elsősorban az állami szektor volt, ahol a területre jellemző változékony költségvetési környezet és a gazdasági válságból való lassú kilábalás a mi bevételeinkre is hatással volt. Az említett tendernek azonban nem volt közvetlen hatása az eredményeinkre.

Bitport: Milyen területekre koncentrálnak a jövőben? Fókuszban marad az állami szektor?

F. W.: Az idén bevezetett új menedzsmentstruktúrától azt várjuk, hogy a továbbiakban is sikerül fenntartani az állami szektorban már meglévő jó kapcsolatokat, miközben a magánvállalkozások körében is erősítjük a pozíciónkat.

Bár meg szeretnénk tartani a Getronicsnál hagyományosan erős hardveres és hálózati termékvonalainkat, illetve partnerkapcsolatainkat például a Dell-lel, a Ciscóval vagy az IBM-mel, új termékeket is be akarunk vezetni a magyar piacra. Ilyen a cloud IT-outsourcing, az integráció, az alkalmazások, a digitális munkahelyek vagy a biztonság területe, ahol Európában és az Egyesült Államokban már erős piaci pozíciókkal rendelkezünk.

Emellett azt is ki akarjuk, használni, hogy a Getronics termékeinek széles köre támogatja az Ipar 4.0-s fejlesztéseket. Ezekkel a megoldásokkal a magyarországi ügyfeleinket is meg akarjuk ismertetni – összhangban az állami iparfejlesztési célokkal.

Ehhez nagyon fontos, hogy felépítsünk egy új partner-ökoszisztémát is.

Bitport: A Gentronics tavaly új tulajdonoshoz került. Tervezi az új tulajdonos, hogy kiterjeszti a Getronics magyarországi jelenlétét?

Francis Weill

A menedzser Franciaország egyik elitegyetemén, a párizsi Dauphine Egyetemen szerzett diplomát. Még egyetemistaként többedmagával alapított egy pénzügyi szoftvereket fejlesztő céget, 2006-ban igazolt a Colt Technology Services francia részlegéhez, 2011-től pedig régiós vezetőként több területet is irányított. 2016. óta dolgozik a Getronics Groupnál.

F. W.: A Getronics elnök-vezérigazgatójának, Nana Baffournak ambiciózus tervei vannak a vállalat globális jelenlétének erősítésére. Ezt jól mutatja az amerikai Pomeroy és az ITS Overlap, az egyik vezető francia IKT-integrátor felvásárlása is – és ezek mind a közelmúlt eseményei.

Mindezeknek a vállalat magyarországi jelentétére is hatással lesz. Nem szükségszerűen jelenti azt, hogy bővül az itteni létszám. Egyelőre inkább erre a két felvásárlásra is építve az ügyfélfókusz átalakításában és a termékek átpozicionálásában gondolkodunk.

A Getronics egyébként a kelet-közép-európai térségben egyelőre csak Magyarországon van jelen. És ha lehetőség adódik rá, mindenképpen nyitottak leszünk az új üzletekre, és ezeken keresztül a régiós központi szerep betöltésére is. Illetve a nemzetközi cég stratégiájához igazodva a magyar piacon is keressük azokat az innovatív IT-vállalatokat, amelyeket felvásárolhatunk.

 

Cloud & big data

Közel 2 milliárd euróból erősítik az uniós csipgyártást

Négy ország adja össze össze pénzt, hogy az internetre kapcsolt eszközökben használható csipek fejlesztését támogassák.
 
A nyilvános felhőmegoldással szembeni aggályok az elmúlt néhány évben folyamatosan fókuszban voltak, de az on-premise megoldások sem tökéletesek. Mit válasszunk?

a melléklet támogatója a Cisco Systems

Hirdetés

Így mond all-int a Cisco, ha infrastruktúrát készít

A hiperkonvergens infrastruktúrák úgy biztosítják a felhő gyorsaságát és rugalmasságát, hogy a bizalmas adatokat nem kell külső szolgáltatóra bízni. A Cisco Hyperflex all-in-one megoldásába pedig már multi-cloud platformok is integrálhatók.

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.