Hogyan lehet költségoldalon megteremteni az egyensúlyt a különböző felhőkonstrukciók között?

Napjaink IT szervezetei állandó nyomás alatt állnak, méghozzá egyidejűleg két irányból: feladataikat magas hatékonysággal, optimális költségszint mellett kell végrehajtaniuk. A két elvárásnak nem egyszerű feladat egyenként sem megfelelni, hát még egyszerre.

A felhős megoldásokat kínáló gyártók ebben tudnak nagy segítséget nyújtani: megfelelően nagy üzemméret mellett kiemelt költséghatékonyságra képesek, és mivel az alkalmazott háttér rendszereiket egyébként is automatizációs eljárásokkal működtetik, így az ilyen jellegű megoldásokat extra költségek nélkül képesek ügyfeleik számára biztosítani.

Az idő és a felhős fogyasztás előrehaladtával párhuzamosan azonban látszik a probléma is: a publikus felhő alapú IT működés igazán költséghatékonnyá tételéhez a felhőszolgáltatók ügyfeleiket magukhoz kötik, azaz vendor lock-in irányban terelgetik. Ebben az állapotban az on-prem környezetekben megszokott standard megoldások helyett a gyártó specializált, de költséghatékony környezetei kerülnek előtérbe. Ezzel a későbbi felhőszolgáltató váltás nehezebbé, vagy egyenesen lehetetlenné válik.

Mit tehetünk? Mik a lehetőségek?

Először is, érdemes lehet újragondolni az alap kérdéseket: mit várunk a felhő megoldástól elsődlegesen? Mire van szükségünk? Amennyiben fő elvárásunk a műszakilag jól skálázható, havidíjas fizetési és támogatási konstrukcióban elérhető adatközponti környezet, ezt csomagként megkaphatjuk on-premise környezetként. Ez a HPE Greenlake megoldása, amely képes e fenti paraméterekben felhő élményt nyújtani a földön. Ezek a megoldások jellemzően a felhő modell infrastruktúra mint szolgáltatás, azaz IaaS rétegében működnek optimálisan.

A másik véglet a SaaS réteg, azaz a szoftver, mint szolgáltatás. Ezeket felhős modellben célszerű igénybe venni, így a szoftverréteg üzemeltetését is annak gyártója végzi. Jelentősen képes könnyíteni az IT üzemeltetéséért felelős szervezet terheit a konstrukció.

Napjainkban természetesen a hibrid megközelítés a legelterjedtebb a közepes és annál nagyobb vállalatok IT szervezeteinél. Ebben az esetben on-premise és felhős környezetek egyaránt rendelkezésre állnak. Mivel az új szolgáltatásokat mindig jelentős döntéselőkészítési folyamat előzi meg, ezért alapvető fontosságú annak képessége, hogy a várható költségekkel is megfelelően tudjunk kalkulálni. Összehasonlíthatóvá válik, hogy az adott (új) munkateher futtatása, üzemeltetése és támogatása on-premise vagy felhős környezetben lesz-e költséghatékonyabb. Ilyen jellegű felmérő eszköz pl. a HPE kiváló CloudPhysics megoldása, mely képes egy már futó rendszer elemzésére, méreteinek felmérésére, és felhőben futtatott alternatívájának költségeit kiszámolni, és vezetői szinten értelmezhető módon megjeleníteni.

A megnövekvő komplexitás mellett ugyanakkor pozitív fejleményként értékelhető, hogy a „cloud native”, azaz felhőre optimalizált fejlesztési módszerek földi környezetek esetében is alkalmazhatóak. Az ilyen alkalmazások infrastruktúra igényeire (konténerizáció és automatizáció) minősített földi megoldások léteznek, mint pl. a HPE Ezmeral Container Runtime és Data Platform. A hibrid működés támogatásával akár arra is lehetőség van, hogy azok a komponensek fussanak csak publikus felhőből, ahol a csúcsterhelés fog jelentkezni, a további részek pedig maradhatnak az on-premise, földi környezetben.

Az EURO ONE Számítástechnikai Zrt. a HPE Platinum Partnereként a tervezéstől az üzemeltetésig képes segítséget nyújtani. Szakembereink az informatikai piacon szerzett több évtizedes tapasztalattal rendelkeznek, így ügyfeleink igényeit maximálisan szem előtt tartva, számukra a legmegfelelőbb konstrukciót tudják kialakítani.

Cloud & big data

Egyre kevésbé férnek hozzá az MI-fejlesztők a létfontosságú adatokhoz

A tartalomszolgáltatók sorra vezetik be a korlátozásokat az általuk közölt anyagok felhasználására, miközben a mesterséges intelligencia egyre többet követelne magának.
 
Általános jelenség a hazai nagyvállalatok körében, hogy a szükségesnél jelentősen többet költenek nyilvánosfelhő-szolgáltatásokra. Utánajártunk, mi a pontos helyzet, és mit lehet tenni a költségek optimalizálásáért.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.